Güncelleme Tarihi:
Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır başkanlığındaki TBMM heyeti sabah ilk olarak, Fransa Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Axel Poniatowski ile görüştü. Bu görüşmenin ardından heyet, Sosyalist Parti'nin önemli isimlerinden Pierre Moscovici ile bir araya geldi.
Bozkır, Türk Büyükelçiliği binasında düzenlediği basın toplantısında, “Teklifin yasalaşmasının, Türk-Fransız ilişkilerine yapacağı tahribatı anlatmaya geldik” dedi.
Türkiye ve Fransa arasındaki ticaret hacminin 13,5 milyar euro civarında olduğunu ve Fransa'nın Türkiye'deki yatırımlarının 6,5 milyar euroya ulaştığını,yaklaşık 2 bin Fransız firmasının Türkiye ile iş yaptığını ve 1 milyon Fransız turistin her yıl Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatan Bozkır, teklifin yasalaşmasının Türk-Fransız ilişkilerinde sıkıntılı bir dönemin başlangıcı olacağı uyarısında bulundu.
SAÇMA DÜŞÜNCE
Bozkır, “Arap baharı ve küresel ekonomik krizden geçtiğimiz bugünlerde, bölge ve dünya barışına ve istikrarına önemli bir katkı yapan Türkiye ve Fransa'nın işbirliği, bu teklifin yasalaşması halinde önemli zarar görecektir” dedi.
Yasa teklifinin “kabul edilemez” unsurlar taşıdığını kaydeden Bozkır, “Yasa teklifi başta ifade özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlüklere de aykırı” dedi.
Yasa teklifini “saçma bir düşünce' olarak niteleyen Bozkır, “Bu yasa teklifi günün şartlarına uymuyor. Türkiye'de herkesin sabrı taşmak üzere. Hissiyatımızı anlamalarını istiyoruz” diye konuştu.
Bozkır, tarihi parlamentoların değil, özgür tartışmalarla tarihçilerin yazacağını sözlerine ekledi.
SİYASİ RANT ARAYIŞI
CHP milletvekili Osman Korutürk, siyasi rant arayışı içinde olan bir girişim olarak değerlendirdiği yasa teklifinin, seçim malzemesi yapılmasını eleştirdi. Korutürk, bu yasa teklifinin Fransız anayasasına da aykırı olduğunu söyledi.
MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, teklifin yasalaşmasının, tarihçilerin 1915 olaylarını özgür bir şekilde tartışmalarını yasaklayacağını ifade etti.
Heyet akşam üzeri, Türk-Fransız dostluk grubu başkanı ve iktidardaki Halk Hareketi Birliği üyesi Michel Diefenbacher ile görüşecek.
TBMM heyeti Salı günü, temaslarına Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin diplomasi danışmanı Jean-David Levitte ile yapılacak görüşmeyle başlayacak. Heyet daha sonra Dışişleri Bakanı Alain Juppe ile bir araya gelecek.
Fransa Meclisi Başkanı Bernard Accoyer ile yapılacak görüşmeyle temaslarını tamamlayacak olan heyet, daha sonra Türk ve Fransız gazeteciler için basın toplantısı düzenleyecek.
Fransa meclisi, yasalar komisyonunda geçen hafta kabul edilen, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan yasa teklifini, 22 Aralık'ta genel kurulda oylayacak.
Yasalar komisyonunda kabul yasa teklifinde, “Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların inkarı, bir yıl ile 45 bin euro para cezasına çarptırılır” ifadesi yer alıyor. Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, “Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır” ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.
TÜSİAD VE TOBB DA HAREKETE GEÇTİ
TÜSİAD ve TOBB heyetleri de yasa teklifinin Fransa meclisi genel kurulundaki oylamasında önce Fransız iş adamlarıyla bugün yoğun temaslarda bulundu.
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Boğaziçi Enstitüsü Başkanı Bahadır Kaleağası'nın başkanlık yaptığı Türk heyeti, Fransız iş adamlarının, yasa teklifinin reddedilmesi konusunda Fransız siyasetçileri ikna etmeleri için çeşitli toplantılar yaptı.
Kaleağası, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Fransa'nın hem siyasi hem ekonomik alanda ortak hareket etmesi gereken bir zamanda bu teklifin geçmesinin ikili ilişkilere büyük darbe vuracağını” söyledi.
Yasa teklifinin AB ilke ve kurallarına da aykırı olduğunu ifade eden Kaleağası, “Teklifin geçmesi, ikili ilişkilerimizi sıfıra indirme tehlikesi taşıyor. Biz de bu konuda Fransız iş adamlarına uyarılarımız yapmak üzere Paris'e geldik” dedi.
Heyet, Fransa Odalar Birliği Başkanı Andre Marcon, Paris Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanı Pierre-Antoine Gaily, Fransa'nın en büyük iş adamları derneği MEDEF Başkanı Laurence Parisot ile görüştü.
Heyet akşam saatlerinde, AXA şirketinin Başkanı Henri de Castries ile görüştükten sonra, Paris Başkonsolosluk binasında Dünya Türk İşadamlari Konseyi toplantısına katılacak.
NİHAİ KARAR YARIN VERİLECEK
İktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) meclis grup başkanı Christian Jakop, yasa teklifinin gündeme alınıp alınmayacağına Başbakan Francois Fillon'un karar vereceğini söyledi.
Aralarında hükümet temsilcisinin de yer alacağı meclis başkanlık divanı, yarın sabah saat 10'da yapacağı oturumda, yasa teklifinin gündeme alınıp alınmamasıyla ilgili son kararı verecek.
Jakop, Fransız radyo kanalına yaptığı açıklamada, “Bu hükümetin kararı, hükümet, gündeme alınıp alınmamasına karar verecek” dedi.
Fransız milletvekili Jakop, gündeme alınması halinde UMP grubunun yasa teklifine kabul oyu vereceğini söyledi.