Türk, hakim ve savcı adaylarını irticaya karşı uyardı

Güncelleme Tarihi:

Türk, hakim ve savcı adaylarını irticaya karşı uyardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2001 00:00

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, hakim ve savcı adaylarından, bölücü ve irticai akımlar ile yolsuzluklara karşı dikkatli olmalarını istedi. Türk, "Sizler ülkemizi çağdaş uygarlık yolundan geri çevirmek isteyenler önünde bir set gibi duracaksınız" dedi.

İki yıllık staj sürelerini tamamlayarak mesleğe kabul edilen adli yargı hakim ve savcı adaylarının kura çekme töreni, Adliye Sarayı Konferans Salonu'nda yapıldı. Törene, Adalet Bakanı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı Türk'ün yanı sıra Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, askeri ve idari yüksek yargı organlarının başkan ve üyeleri katıldı.

Türk, törende yaptığı konuşmada, yargının bugün genç elemanlarına kavuştuğunu, 70'i cumhuriyet savcısı, 177'si hakim olmak üzere, 247 adayın, görev yapacakları yerleri kura ile belirleyeceklerini ifade etti. Genç hakim ve savcı adaylarının mesleklerinin en güzel heyecanını yaşadığını, ailelerinin ve yakınlarının da onların başarılarıyla gururduyduğunu dile getiren Türk, hakim ve savcı adaylarının şimdiye kadar kitaplarda ve stajda gördüklerini, artık kendilerinin uygulayacaklarını belirtti.

"Adalet sizlerin kararıyla tecelli edecek" diyen Bakan Türk, adayların, bu görevi tamamıyla anayasaya, hukuka, kanunlara ve vicdani kanaatlerine uygun olarak yerine getireceklerini, hiçbir gücün başka bir yönde karar vermeleri için etkide bulunamayacağını kaydetti.

Dikkatli olun

Adalet Bakanı Türk, adaylara şöyle seslendi:

"Ülkemiz, zaman zaman bölücü akımlarla karşı karşıya kalmıştır, son 16 yılı ayrılıkçı bir hareketle mücadeleyle geçirmiştir. Birçok mücadeleler vermiştir. Ama bölücülük şekil değiştirmekte, değişik şekillerde devam etmektedir. Bazen etnik farklar ortaya çıkararak, bazen mezhep ayrılıklarını vurgulayarak bölücülük yapılmak istenmektedir. Bu konuda sizler her zaman dikkatli olacaksınız."

Toplumda kural dışı hareketlerle bazı sonuçlar elde edilebiliyorsa, o toplumda değerler sistemin çökeceğinin de altını çizen Türk, hakim ve savcı adaylarını yolsuzluklara karşı da uyardı:

"Yolsuzluk bazen görevi ihmal, bazen görevi kötüye kullanma, bazen zimmet, irtikap, sahtecilik, dolandırıcılık ve çok çeşitli biçimler alabilir. Bu nedenle sizler anayasa, hukuk, kanunlar ve vicdani kanaatleriniz çerçevesinde adaleti tecelli ettirecek, ülkemizin karşı karşıya bulunduğu tehlikelere her zaman dikkatli, özenli olacaksınız. Sizler yolsuzlukla mücadelede kararlarınızla, toplumsal değerler sisteminin yeniden kurulmasını, halkımızın, milletimizin, devlete, hukuka olan inancının yeniden kurulmasını sağlayacaksınız."

Dönem Birincisi İsmail Polat da laik cumhuriyete, ülkenin bütünlüğüne karşı her türlü tehdide karşı koyacaklarından kimsenin şüphe etmemesini istedi.

Hakim ve Savcı Eğitim Merkezi Başkanı Fatma Çamlı da, adayların herkese adil davranacaklarına, Atatürk ilke ve inkılaplarının koruyucusu ve Cumhuriyet'in bekçisi olacaklarına inancını belirtti.

Konuşmaların ardından, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, dönem birincisi İsmail Polat'a, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu dönem ikincisi Saime Can'a, Adalet Bakanı Türk de dönem üçüncüsü HalilYüksel'e plaket verdi. Daha sonra hakim ve savcı adayları kura çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!