<B> Gaye GÜZELAY</B>
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2003 20:33
Türk gençleri AB Eğitim ve Gençlik Programlarından biri olan Youth (Gençlik) Programı ile vizyon kazanıyor. 15-25 yaş arasındaki gençlere hitap eden programla, gençlerin bilgi, beceri ve yeterlilik kazanmalarında yardımcı olmak hedefleniyor. Gençlik programına, girişimci genç gruplar, Avrupa Gönüllü Servisi'ne katılmak isteyen gençler, gençlik kuruluşları, ve gençlik liderleri katılabiliyor.
Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programlarından biri olan Youth (Gençlik) Programı'nın Genel Koordinatörü Fatih Türkmen, ‘‘Program, Türk gençliğinin, Avrupa'yı tanıması ve eğitimle istihdama yönelik kapasitelerinin artırılmasına somut katkılar sağlayacak’’ diye konuşuyor. Programın, gençlerin vizyonunu artıracağını belirten Türkmen, gençlerin AB hakkındaki bilinç düzeylerinin de programla artacağını söylüyor.
Yaşları 15 ile 25 arasında olan gençlere hitap eden Youth Programı ile, Bilgi Avrupası'na ulaşılmasına katkıda bulunmak ve gençlik politikasının geliştirilmesi hedefleniyor. Yaşamboyu öğrenme kavramı ve aktif vatandaşlığı özendirecek niteliklerin ve uzmanlıkların geliştirilmesi teşvik ediliyor.
Gençlik programına, gençlik değişim programı organize etmek ya da kendi yerel topluluklarında bir girişim başlatmak isteyen genç grupları, Avrupa Gönüllü Servisi'ne katılmak isteyen gençler, edindikleri deneyimi ilerletmek isteyen eski gönüllüler, gençlik kuruluşları, gençlik liderleri, gençlik çalışanları, gençlik ve yaygın eğitim alanında faaliyet gösteren proje yöneticileri ya da düzenleyicileri ile, kar amaçlı olmayan diğer kuruluş, dernek ve yapılar katılabiliyor.
Youth Programı, beş temel eylemden oluşuyor. Programlar, değişik eylemler arasında bütünleşmeyi ve bu eylemler arasında kesişim noktalarının oluşumunu da destekliyor. Bu bütünleşmiş yaklaşım, daha yüksek bir sinerjinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Böylece, herhangi bir eylemde geliştirilmiş olan iyi bir örnek, diğerlerine de aktarılabiliyor.
BEŞ TEMEL EYLEM
Bu beş temel eylem şöyle sıralanıyor:
Avrupa için Gençlik Değişimleri ve Gençlik Buluşmaları
Farklı ülkelerden, yaşları 15-25 yaşları arasında olan genç gruplarına biraraya gelme fırsatı sunuyor. Bu programların, grupların ortak noktalarını keşfetmeleri ve birbirlerinin kültürlerini tanımaları açısından pedagojik bir değeri ve yaygın öğrenim amacı bulunuyor.
Avrupa Gönüllü Hizmeti Yaşları 18 ile 25 arasında olan gençler, toplumsal, ekolojik, çevre ile ilgili, sanat ve kültür, yeni teknolojiler, spor gibi geniş bir etkinlik alanındaki yerel projelere Avrupa Gönüllüsü olarak katılıp, 12 aya kadar yurtdışında kalabiliyor.
Gençlik Girişimleri Yaşları 15-18 ile 25 arasında olan gençler, yerel düzeyde bir proje yürütmek için destek alabiliyor. Gençlere, girişimci ruhlarını ve yaratıcılıklarını geliştirme ve ortaya koyma şansı vermek amaçlanıyor.
Ayrıca, eski AGH gönüllülerine, gönüllü hizmetleri süresince edindikleri uzmanlığı ve becerilerini kullanmaları için somut bir fırsat sunulması amaçlanıyor.
Ortak eylemler Bu eylem, Sokrates (Eğitim), Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) ve Gençlik (Yaygın Eğitim) programlarını bir araya getiriyor. Bu üç programın ve Kültür 2000 gibi, diğer programların tamamlayıcı niteliğine dayalı girişimlere destek veriliyor.
Destek Faaliyetleri İyi uygulamaların paylaşımı ya da proje düzenleyenlerin eğitilmesi gibi etkinlikler yoluyla, gençlik projelerinin niteliğini yükseltmek, elde edilen kazanımları sürdürmek ya da ilerletmek, topluluk düzeyinde yaratıcı kazanımları sürdürmek ya da ilerletmek ve topluluk düzeyinde yaratıcı etkinlikleri artırmak için diğer gençlik programlarını desteklemek amaçlanıyor.
Avrupa Komisyonu, 'Destek Faaliyetleri' kapsamında sunulan fırsatlara ek olarak ve söz konusu fırsatları tamamlayıcı nitelikte, ağ kurma ve ortaklık, eğitim ve enformasyon alanındaki belirle öncelikleri hedefleyen projeler için, Avrupa Toplulukları Resmi Gazetesi'nde yayınlanan yıllık çağrılar yapıyor.
Youth Programı ile ilgili ayrıntılı bilgi, www.youth.gov.tr adresli internet sitesinden alınabilir.
PROGRAMIN AMAÇLARI
Programa, AB üyesi 15 ülkenin yanı sıra, AB'ye katılım sürecindeki 12 ülke ve Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) üyesi olan üç Avrupa Serbest Ticaret Birliği (ASTB) ülkesi katılabiliyor.
Programın amaçları şöyle sıralanıyor:
Gençlerin bütün toplumla yüksek oranda bütünleşmelerini kolaylaştırmak ve girişimcilik ruhlarını teşvik etmek.
Gençlerin bilgi, beceri ve yeterlilik kazanmalarında yardımcı olmak ve bu deneyimlerin değerini teslim etmek.
Gençlere, dayanışma duygularını Avrupa'da ve daha geniş anlamda dünyada serbestçe ifade etme olanağı tanımanın yanı sıra, ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı verilen mücadeleyi desteklemek.
Ortak Avrupa kültürümüzün çeşitliliğinin, ortak mirasımızın ve de ortak temel değerlerimizin çok daha iyi anlaşılmasını sağlamak.
Her türlü ayrımcılığın yok edilmesine ve toplumun her düzeyinde eşitliğin sağlanmasına yardımcı olmak.
Yerel düzeyde gençlik çalışmaları üzerinde olumlu bir etkisi olacak projelere bir Avrupa öğesi katmak.