OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 19, 2005 00:00
Tarım ve KöyiÅŸleri Bakanlığı ile Ankara Ãœniversitesi Bilimsel AraÅŸtırma Projeleri tarafından desteklenen ortak bir çalışmayla, Türkiye’deki fındık çeÅŸitlerinin sterol yapısı incelendi. Buna göre Türkiye’de yetiÅŸen fındıklarda fitosterolün yüksek oranda bulunduÄŸu belirlendi.AraÅŸtırmaya göre, Ordu, Giresun ve Trabzon’dan toplanan 17 çeÅŸit (Cavcava, Çakıldak, Ä°ncekara, Kalınkara, Kan, Kara, Kargalak, KuÅŸ, Mincane, Palaz, Sivri, Tombul, Uzunmusa, Yassıbadem, Yuvarlakbadem, Foça, Acı) fındığın kolesterol düşürücü ve antitümör etkileri olan fitosterol kaynağı olduÄŸu belirtildi.Fitosterollerin kolesterolü düşürücü etkilerinin yanı sıra antibakteriyel, küf geliÅŸmesi önleyici, antiülser ve antitümör etkileri bulunduÄŸu belirtiliyor.Â
button