Güncelleme Tarihi:
YENİ vizyona girdiği Almanya'da "Son Osmanlı-Yandım Ali" filmine konulan "Gençler için uygun değildir" damgasına tepkiler artıyor. Geçen yıl 18 yaş sınırı getirilmesiyle gündeme gelen "Kurtlar Vadisi-Irak" filmini Almanya'da gösterime sokan Türk filmleri uzmanı Maxximum'un sahibi Nermin Tutal, "Son Osmanlı-Yandım Ali filminde 18 yaş altı gençlerin izlemesinde sakınca gerektirecek hiçbir yan yok. Dağıtımını bizim yaptığımız Kurtlar Vadisi-Irak filminde aktüel konuları işlemesi nedeniyle durum hiç değilse biraz farklıydı. Ama 'Yandım Ali' için 18 yaş sınırı getirilmesinin açıklanabilir hiçbir nedeni yok. İzni veren kurum tamamen keyfi davranmış" dedi.
Türk filmi alerjisi
Özen Film tarafından yapılan "Son Osmanlı-Yandım Ali" filmini Almanya'ya getirmek için kendilerinin de girişimde bulunduklarını belirten Tutal, "Ancak bazı nedenlerden dolayı yapımcı şirket ile anlaşamadık. Onlar da Almanya'daki dağıtımını başka şirkete verdiler. Biz Maxximum olarak başarılı yapımların yurtdışı dağıtımını üstlenmeye her zaman hazırız" diye konuştu.
Almanya'da Türkiye'den gelen filmlere karşı bir "alerji" olduğunu vurgulayan Tutal, son örneğin bunu açıkça gösterdiğini söyledi.
Son Osmanlı filmi beğenildi
Almanya’da vizyona giren ve başrollerinde Kenan İmirzalıoğlu ile Cansu Dere’nin oynadığı "Son Osmanlı-Yandım Ali" filmini seyreden Türk gençleri, "Tarihimizi hatırladık. Zor şartlar altında, nereden ve nasıl var olduğumuzu gördük" diyerek, filmi beğendiklerini söylediler.
Almanya'nın yanı sıra Belçika, Avusturya ve İsviçre'de vizyona giren filmle ilgili olarak sinemaseverlerin görüşleri şöyle:
Ayşe ve Mustafa Öner (26): Film güzel yapılmış. Eskiyi canlandırmaları başarılıydı. Türk milletinin bu memleketi nasıl kurtarmaya çalıştığı çok güzel gözler önüne serilmiş. Adeta Atatürk’ü yakından görmüş gibi olduk. Onun mavi gözlerinden etkilenmemek mümkün mü? 18 yaş sınırı getirmek istemelerini anlamıyorum. Bir tokat yemekle koca bir tarihi çocuklardan gizlemek mümkün değil. Yasak ilgi doğurur. Bu filmi er geç herkes görecek.
Kezban ve Mehmet Güneş (25): Film süperdi. Tarih adına unuttuğumuz bazı şeyleri hatırladık. Filmi neden 12 yaş için yasaklıyorlar anlayamadım. Osmanlı tokadı meşhurdur. Onun nasıl atıldığını görmüş olduk. Dünya, Türkleri aşağılayıcı filmleri nasıl yasaklamıyorsa, onların da bizlerin çektiği filmlere saygı duyması gerekir.
Mehtap ve Necati Arız (20): Filmden, bilmediğimiz bazı şeyleri öğrendik. Tarihimizi öğrenmek yasaklanamaz. Her şeyden önce iğneyi kendilerine batırsınlar. "Gece yarısı ekspresini" inatla gösterdiler. Aşk, Adem ile Havva’dan kalan bir olgu. Filmde bu konunun da işlenmiş olması normal.
Durgut Burak (17) Güzel filmdi. İyi ki gelip gördüm. Yaşım 17 olmasına rağmen girip filmi seyrettim. Kimse engellemedi. 12 yaşındakiler film yasaklanmadan acele etsinler. Tarihimizi öğrensinler.
Emrah Akkılıç (18): Biz, Almanya’daki gurbetçi gençlere, tarihimizi hatırlattı. Nereden ve nasıl geldiğimizi hatırladık. Osmanlı deyince başka düşüncelerle geldik. Erotizm adına sahneler biraz fazlaca idi. Bunun haricinde film çok başarılıydı.
Murat Kaplan (35) ve eşi Mehtap Kaplan-Gökçe (32): "Filmi çok beğendik, oyuncular oldukça başarılı. Kurtuluş Savaşı ve insanların o
Özgür Özel (35) ve eşi Şirvan Özel (32): "Kurtuluş Savaşı'nda yaşanan zorlukları bizce gayet gerçekci sahnelerle beyaz perdeye uyarlamışlar, zevkle izledik. Biz gençler, geçmişin perdelerini aralayıp o dönemi gözümüzde canlandırma fırsatı bulduk. Savaş dönemini anlattığı halde aşırı milliyetçilik duyguları uyandıracak şekilde işlenmemiş. Filmin içinde biraz da aşk vardı, savaşın ortasında bile sevginin ve aşkın var olduğunu anlatıyor. Bundan önce izlediğimiz bu tip filmlerde şiddet daha çok ağırlıktaydı. Güzel bir filmdi."
.