Güncelleme Tarihi:
Engelli çocuklarıyla birlikte toplantıya katılan ailelere derneğin çalışmaları hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Ali Osman Aktaş, amaçlarının engelliler ve ailelerini toplumsal yaşama katılmaları konusunda bilgilendirmek olduğunu söyledi.
ENGELLİLER TOPLUMDAN SOYUTLANMAMALI
Almanlarla kıyaslandığında Türklerde engelli oranının yüksek olmasına rağmen toplumsal hayatta pek görünmediklerine dikkati çeken Aktaş, Türklere, “Lütfen engelli bireylerinizi toplumsal yaşamdan soyutlamayın. Bizimle irtibata geçin, meslek ve iş de dahil olmak üzere, engellilerimizin sorunlarına birlikte çözüm bulalım” diye seslendi.
HAKLARIMIZI BİLMİYORUZ
Almanya’da engellilere yönelik yeterince sosyal haklar sunulduğuna dikkati çeken Ali Osman Aktaş, “Üzülerek söylüyorum, vatandaşlarımız bu haklardan bihaber olarak yaşayarak engelli bireylerini evlere hapsediyorlar ve toplumla buluşturmuyorlar” dedi.
BAŞVURMAYAN HAKLARDAN YARARLANAMAZ
Toplantıda Türk engellilere yasal imkanlar konusunda bilgi sunan Avukat Mehmet Günet, Almanya’da engellilere sunulan hakların çok sayıda yasayla düzenlendiğini söyledi. Engelli olunduğuna dair belge alınmasıyla birlikte otomatik olarak tüm hakların kişiye verilmediğine dikkati çeken avukat Mehmet Günet, sunulan imkanlardan yararlanmak için başvuru yapılmasının zorunlu olduğunu dile getirdi. Kişilerin özel durumuna göre sunulan imkanlar ve oranlarının değiştiğini vurgulayan Günet, “Örneğin televizyon vergisinden engelliler muaf tutuluyor. Kimse size televizyon vergisi ödemeyeceksiniz demez. Bundan yararlanabilmek için engelli belgenizle sizin başvurmanız gerekir. Veya özel durumunuz gereği ihtiyaç duyacağınız yardımlar olabilir. Yatak ya da rampa kurulması gibi. Bu tür hakları engelli olduğunuz için otomatik olarak size vermiyorlar. Kendi hakkınızı ne yazık ki kendiniz aramanız lazım” diye konuştu.
MUTLAKA BİLGİ EDİNİN
Herkesin kendi durumu gereği hangi haklara sahip olduğunu iyi araştırmasını öneren Avukat Mehmet Günet, Türk vatandaşlarının dil problemi nedeniyle kurumlarla ilişkiye geçemedikleri için bazı haklarından haberdar olmadıklarını belirtti. Günet, Türkler açısından diğer bir eksikliğin ise, çabuk pes etmeleri ve haklarını sonuna kadar takip etmemeleri olduğunu sözlerine ekledi.