Nafiz ALBAYRAK/ NEW HAVEN, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2007 15:26
Türkiye ile ABD arasında kalıcı bilim köprüleri kurmayı amaçlayan Türk-Amerikan Bilim adamları ve Akademisyenleri Derneği’nin, (TASSA-Turkish American Scientists and Scholars Association) ABD’nin New Haven kentindeki ünlü Yale Üniversitesi’ nde gerçekleştirdiği konferans, dünyaca ünlü Türk bilim adamlarını bir araya getirdi.
‘Daha İyi Bir Dünya İçin; Enerji, Çevre, Besin ve Sağlık' konulu konferansa Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ile ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’ın yanı sıra ABD’de çalışmalarını sürdüren Türk bilim adamları ile Türkiye’den çok sayıda akademisyen katıldı. Konferansta konuşan Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ile ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türkiye ve Amerika arasında bilimsel alanda gerçekleştirilecek işbirliğinin önemine dikkat çekti. Konuşmasında, 2000’li yılların başında Türkiye ile ABD arsında imzalanan bilim ve teknolojik işbirliği anlaşmasının artık zamanının dolduğunu anımsatan Büyükelçi Şensoy, anlaşmanın yenilenmesi için çalıştıklarını belirterek, “Biz bir taslak verdik, Amerikan tarafı da bir taslak verdi. Bunun sonucunda iki tarafın görüşlerini birleştiren bir metin ortaya çıkacak.
En kısa zamanda bu anlaşmanın yürürlük süresi uzatılmış olacak” dedi.
Şensoy, yaptıkları bilimsel çalışmalarla dünya çapında ses getiren Türk bilim adamları, akademisyenleri ve birbirinden başarılı genç yetenekleri çatısı altında toplayan TASSA derneğinin, ABD'de yapılan bilimsel çalışmaların Türkiye’ye yansıtılmasında çok önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Şensoy, DHA'ya yaptığı açıklamada, “TASSA, geçen yıl göreve başladığım günden beri üzerinde hassasiyetle durduğum, oluşmasından büyük memnuniyet duyduğum bir kuruluş. Burada on beş bine yakın Türk kökenli bilim insanımızın ve akademisyenimizin olduğunu tahmin ediyoruz. TASSA bu büyük potansiyeli yan yana getirmeye çalışarak Türkiye ile Amerika arasında bilimsel ve teknolojik köprü oluşturmayı amaçlayan çok önemli bir kuruluş” dedi.
Konferansta, Türkiye ve ABD'den alanlarında uzman kişilerin katılımı ile Amerika’da yaşayan Türk akademisyenleri yakından ilgilendiren konulara da değinildi. Türk ve Amerikalı bilim adamları, konferansta, mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler, biomedikal alanlarında konuşmalar yaparak bu konulardaki çalışmalarını anlattılar. Amerika’nın önde gelen üniversitelerinde görev yapan Türk bilim adamlarının araştırmaları ve projelerinin sergilendiği konferansta TASSA ile TÜBİTAK arasındaki iş ve güç birliğinin artırılması konuları da ele alındı.
Üç yıldan bu yana faaliyet gösteren ve şimdilik Kuzey Amerika’da çalışmalarını sürdüren TASSA’nın, önümüzdeki yıllarda başka ülkelerde de örgütleneceği bildirildi. Amerikan Uzay ve Havacılık kuruluşu NASA’da araştırmacı bilim adamı olarak görev yapan TASSA Başkanı Süleyman Gökoğlu, kurucuları arasında yer aldığı derneğin dünyanın en saygın bilim-düşünce kuruluşları arasında gireceğini belirtti.
Gökoğlu, “Bu derneğin Türkiye ile Amerika arasında bilim ve teknoloji köprüleri kurmaya yönelik çok özel bir misyonu var ” diye konuştu. Önümüzdeki yıl derneğin başkanlık görevini devralacak olan Philadelphia Drexel Üniversitesi Biomühendislik Bölümü’nün Kurucu Başkanı Banu Onaral ise, Kuzey Amerika’da yaptıkları çalışmalarla bilimin geleceğine yön veren Türk araştırmacı ve akademisyenleri bir araya getirmekten gurur duyduklarını belirtti. Konferansa katılan Türk bilim adamı Murat Günel Tassa’nın üçüncü bilim konferansının son derece başarılı geçtiğini belirtirken Dr. Cem Erbil ise amaçlarının ‘Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğini artırmak ve yeni bilimsel gelişmelere imza atmak’ olduğunu söyledi.