Türk Edebiyatı Ortadoğu’ya arabulucu

Güncelleme Tarihi:

Türk Edebiyatı Ortadoğu’ya arabulucu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2010 16:01

Uzun yıllardır Ortadoğu bölgesinde habercilik yapan Ayşe Karabat'ın bugünlerde ikinci baskısını yapan 'Kudüs'ün Gönüllü Sürgünleri' adlı romanı İsrail-Filistin çatışmasına edebiyat üzerinden arabulucuk yapmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

İsrail-Filistin çatışmasını, Kudüs'te gazetecilik yapan üçüncü kuşak Filistin mültecisi Nadya ile İstanbul'da yaşayan Iraklı Doktor Saad'ın aşkı çerçevesinde anlatan roman, hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin hayatlarını aktarıyor.

Romanda bir yandan İsrail-Filistin çatışması tarihsel perspektifle anlatılırken, bir yandan da Türk-İsrail ve Türk-Filistin ilişkilerine de ışık tutuyor.

Kudüs'ün Gönüllü Sürgünlerinde Yaser Arafat, Ariel Şaron, İsrail Ordusu, Hamas, intihar saldırganları, barış gönüllüleri, Yahudi gelenekleri, Filistin alışkanlıkları, vicdani retçiler, yerleşimciler, Hamas'ın öldürülen ruhani lideri Şeyh Yasin, Kudüs sokakları, kutsal mekânlar ve müdavimlerine 'Play it Sam' dedirten Barood Bar da diğer karakterler olarak okuyucunun karşısına çıkıyor.

Haberin Devamı

Karabat, romanı yazma nedenlerini açıklarken, "çekilen acıları eşitlemek gibi bir niyetim yok elbette, ama Mavi Marmara'da yaşananlar bir kez daha tarafların birbirlerini insanlıklarından soyutlayarak değerlendiğini gösterdi, oysa barışın yolu arabulucuların taraflara diğerinin öyküsünü anlatmasından geçiyor. Bunu sağlamanın bir yolu da edebiyat,"  dedi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!