Güncelleme Tarihi:
YUNANİSTAN Yargıtay’ı (Arios Pagos) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) lehte kararı bulunmasına rağmen Batı Trakya’da isminde “Türk” yazıyor diye kapatılan derneklerin tekrar açılmasına izin vermedi. Yunan Yargıtay’ı, geçtiğimiz günlerde “İskeçe Türk Birliği”nin başvurusunu inceledi. Ancak, AİHM’nin 27 Mart 2008 tarihinde Batı Trakya’da kapatılan Türk derneklerinin yeniden açılabilmesi yolunu açan kararı bulunmasına rağmen başvuruyu reddetti. Ret kararı, İskeçe Türk Birliği’nin duruşmada hazır bulunan avukatı Beti Smirneu tarafından dernek başkanı Ahmet Kara’ya iletildi. Gerekçe ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.
‘Bağlayıcı değil’
İskeçe Türk Birliği, AİHM kararından sonra Gümülcine’deki İstinaf Mahkemesi’ne başvurduğunda, derneğin tekrar açılma talebi “AİHM kararları bağlayıcı değildir” gerekçesiyle reddedilmişti. Yunan medyası, Yargıtay gerekçesinin de aynı olduğunu ileri sürdü. Dernek Başkanı avukat Ahmet Kara, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Kararı öğrendiğimde çok üzüldüm. AİHM’in kuruluş beyannamesinin 46. maddesi, bu mahkemeyi tanıyan ülkelerin kararlarına uymak zorunda oldukları belirtiliyor. Gerekçeli kararı bekliyoruz” dedi. 14 Nisan 1927’de “İskeçe Türk Gençler Yurdu” olarak kurulan ve 1936 yılında adını “İskeçe Türk Birliği” olarak değiştiren dernek, “isminde ‘Türk’ kelimesi bulunması ve bunun dernek tüzüğü yasalarına aykırı olduğunu” gerekçesiyle 1986 yılında kapatıldı. Derneğin itirazı 1999 yılında Trakya İstinaf Mahkemesi’nde ele alındı. Mahkeme itirazı reddetti. Gerekçe olarak da derneğin “isminde ‘Türk’ kelimesi bulunması ve Yunanistan sınırları içinde yabancı bir devletin çıkarlarına hizmet etmesi”ni gösterdi. Yargıtay’ın da kararı aynı olunca iç hukuk yolları tükendi ve İskeçe Türk Birliği 2005 yılında AİHM’ye başvurdu. AİHM 27 Mart 2008’deki kararında, İskeçe Türk Birliği’ni haklı buldu. Ancak derneğin daha sonra resmiyetinin iade edilmesi için Yunan mahkemelerine yaptığı başvuru sonuç vermedi.
Siyasetçi gidiyor
Yunan mahkemeleri, aynı gerekçelerle “Gümülcine Türk Gençler Birliği” ve “Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği”nin de kapatılmalarını kararlaştırmıştı. Yunan mahkemelerinin kararları her defasında Yunan devletinin “Batı Trakya’da Türk yoktur, Müslüman azınlık vardır” tezi doğrultusunda alındı. Batı Trakya’daki Türk dernekleri, Yunan mahkemelerinin kapatılmalarına ilişkin kararlarından sonra kapılarındaki tabelaları sökmüştü. Ancak derneklerin lokalleri hâlâ faaliyetlerini sürdürüyor. Türk devlet yetkilileri de Batı Trakya’ya gittiklerinde bu dernekleri ziyaret ediyor.