Güncelleme Tarihi:
Demirel, Ankara Dedeman Oteli'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türk dünyasının, Adriyatik'ten Çin Seddi'ne geniş bir coğrafya üzerinde uzandığını, tarihin şiddetine dayanmış, farklı medeniyetler arasında kendini korumuş kardeş halklardan oluştuğunu söyledi.
“Bu halkların yıllarca süren kopukluğun ardından varlık gösteremeyeceklerini” düşünenlerin 20. yüzyılın son çeyreğinde yaşanan değişiklikler sonucu şaşırdıklarını ifade eden Demirel, Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle Türkçe konuşan halkların beraberliğini temsil eden 5 devletin ortaya çıktığını belirtti. Demirel, “90'ların başında heyecanla birbirimize koştuk. 'Kardeş olarak ne yapabiliriz, bu ülkelere nasıl yardım edebiliriz' dedik. Bu ülkelerin başlarında çok dirayetli insanlar vardı. Ayakta durmayı başardılar, bizim hedefimiz de buydu” diye konuştu.
Söz konusu devletlerin bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından Sovyetler Birliği'nin 'arka bahçesi' olmadıklarını gösterdiklerini anlatan Demirel, “100 yıllık başka bir idare bizim medeniyetimizi, bizim dilimizi ortadan kaldırmamış. Dil, kültür duruyor ama birbirimizi tanımıyorduk” dedi.
Devletler arasındaki işbirliğinin hükümetlere değil, halklara dayandığını da vurgulayan Süleyman Demirel, tarihten, kültürden ve manevi değerlerden güç alan bu birliğin duracağını düşünenlerin yanıldıklarına işaret etti. Demirel, birlik, beraberlik ve yardımlaşmanın devamını sağlama konusunda gönüllü kuruluşlara büyük görevler düştüğünü dile getirerek, “Sanatçılar birliğimizin sembolü” görüşünü belirtti.
Törende konuşan Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Elçin Efendiyev de 15 yıl önce Birleşmiş Milletler'in önünde sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağının dalgalandığını dile getirerek, “Şimdi 5-6 Türk Cumhuriyetinin bayrağa dalgalanıyor. Daha da çok bayrak dalgalanacak. Bunu savaşla değil, kültürle başaracağız. Eğitimle, medeniyet ve maneviyatın yüksekliğiyle başaracağız” dedi.
Eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek de Türk dünyası denince siyaset planında yedi cumhuriyetin düşünülmesi gerektiğini söyleyerek, kültür ve inanç alanında bu sayının daha geniş olduğunu, ancak siyasi olarak bu cumhuriyetlerden fazlasını dile getirmenin yanlış olacağını ifade etti. Zeybek, “Mesele bu yedi cumhuriyetin güç birliğini sağlamaktır. Diğer devletlerdeki kardeşlerimiz o devletlerle bizler arasındaki altın köprülerdir. Onlar o cumhuriyetlerin vatandaşlarıdır. Başka türlü düşünmek yanlış olur” dedi.
ÖDÜLLER
Konuşmaların ardından 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ödülleri sahiplerine verdi. 2006 yılının ödüle değer bulunan isimleri şöyle:
“Azerbaycan'dan Başbakan Yardımcısı ve yazar Elçin Efendiyev, Kazakistan'dan akademisyen ve tiyatro sanatçısı Prof. Dr. Raimbek Saytmatov, Makedonya'dan şair yazar Fahri Kaya, Romanya'dan Prof. Dr. Mustafa Ali Mehmet,Türkiye'den 'Asya'nın Kandilleri', 'Tarihin Tanıklığında Türk-Ermeni Meselesi', 'Bosna'da Bir Horasan Ereni' isimli belgesellerden dolayı TRT, 'Seyfullah Türksoy ile İpek Yolu' programı dolayısıyla Kanal 7, piyanist Tuluyhan Uğurlu, edebiyatçı Aşık Sefai, Sarıkamış Harekatı şehitleri konusundaki çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Bingür Sönmez ve kardeş belediye statüsüyle işbirliği içinde olduğu Fransız kentindeki Ermeni lobisine karşı yürüttüğü çalışmalar nedeniyle Kayseri Develi Belediyesi.”
Törenin ardından, piyanist Tuluyhan Uğurlu yeni eseri “Konçerto Türk”ü seslendirdi.