Güncelleme Tarihi:
Omurilik kusurlarıyla ilgili çalışması nedeniyle dünyanın en prestijli tıp dergisi ‘Journal Of Neurosurgery’e kapak olan Doç. Dr. Yusuf Erşahin, tıp literatürüne de geçti. Ege Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Erşahin, ‘‘Amerikalılar çok incelediler ama kabul ettiler. Çalışmamla gurur duyuyorum’’ dedi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Nöroşirürji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Erşahin, omurilik kusurlarına ilişkin ilk kez gerçekleştirilen çalışmasıyla, dünyanın en prestijli beyin cerrahi dergisi ‘Journal Of Neurosurgery’e kapak oldu.
Erşahin araştırmasıyla, ‘Ayrık omurilik kusuru’nun yol açtığı hastalıkları ortaya çıkmadan saptayıp felç, idrar-dışkı kaçırma, ayaklarda şekil bozuklukları ve belde eğrilik gibi hastalıkları önledi. Dünya tıp literatürüne geçen Doç. Dr. Erşahin, ‘‘40 makalem yurtdışında yayınlandı. Ancak benim için en değerlisi bu oldu. Çalışmamı Amerikalılar'a kabul ettirmek kolay olmadı. İnce eleyip sık dokundu. Tümüyle yerli malı olan çalışmamla gurur duyuyorum’’ diye konuştu. 17 yıllık doktor Erşahin, gizli omurilik kusuru hastalığının iki tipi bulunduğunu belirterek, ‘‘Bu iki tipten toplam 92 vakamız oldu. Koruyucu hekimlikle, belirtileri ortaya çıkmadan hastalığı önledik. Hastalığın ilerlemesini, koruyucu ameliyatla durdurup, sinir sistemiyle ilgili hasarların ortaya çıkmasını önledik’’ dedi.
Tıp dilinde ‘Gizli omurilik kusurları’ olarak bilinen bu hastalık, çoğunlukla bebeklik ve çocukluk döneminde belirti vermiyor. Ancak boy uzadıkça kusurlar ortaya çıkıyor. Hastaların yüzde 50'sinde bel ve sırtlarında belli bir bölgede aşırı kıllanma, renk değişikliği, kırmızı renkteki ben, ciltte gamze veya ciltte kabarıklık bulunuyor. Bu cilt belirtileri aslında gizli omurilik kusurunun habercileri olarak biliniyor. Hastalar erken tanı konulup ameliyat edilirse, bacaklarda kuvvet kaybı, idrar-dışkı kaçırma ve ayaklarda şekil bozukluğu gibi istenmeyen durumlar önlenebiliyor. Bu araştırmada, anne karnındaki oluşum sırasında omuriliği ikiye ayrılan ‘Ayrık omurilik malformasyonlu (kusurlu)’ çocuklar incelenip ameliyat sonuçları değerlendirildi. Daha önce ayrı ayrı iki tip olarak tanımlanan hastalığın her iki tipinin de aynı düzeyde bulunması, ilk kez Erşahin'in iki hastasında kanıtlandı. Bu iki hasta dünya literatüründe yer aldı. Araştırma yoğunlaştırılarak, hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan tedavi yöntemi geliştirildi.