Güncelleme Tarihi:
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İsmail Hakkı Hamzaoğlu'nun, kolon kanserini balla tedavi yöntemi deki dünyada yankılandı.
Doç. Hamzaoğlu ve ekibi, kalınbağırsak ameliyatından sonra yaraya bal sürerek o bölgede tümör oluşumunu kesinlikle önledi. AP, başarıyı tüm dünyaya duyurdu. ABD Tıp Birliği de tedaviyi yayınladı.
TÜRK bilimadamı Doç. Dr. İsmail Hakkı Hamzaoğlu'nun kolon kanseri ameliyatından sonra yaranın bulunduğu yerde meydana gelen tümör oluşumunu bal kullanarak önlemesi ABD'deki tıp çevrelerinde büyük heyecan yarattı. Amerikan Associated Press Ajansı'nın (AP) dünyaya duyurduğu bu haber, New York Times gibi etkin Amerikan gazetelerinin bilim sayfalarında da geniş yer buldu.
AMELİYAT TATLANACAK
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hamzaoğlu ve ekibinin fareler üzerinde deneyerek başarıyla sonuçlandırdığı araştırmanın raporu, Amerikan Tıp Birliği'nin yayın organlarından, ‘Archives of Surgery’nin bu ayki sayısında yayınlandı.
ABD'li doktorların, ‘‘Ameliyathaneler tatlanacak’’ esprisiyle yaklaştıkları ve çok etkileyici buldukları araştırma, bilimadamlarının dikkatini bir anda bala çekti. Mayo Kliniği uzmanlarından Dr. Tonia Young-Fadok, araştırma sonucunun çok etkileyici olduğunu ve gözardı edilemeyeceğini belirtti. ABD'de kolon kanseriyle ilgili araştırmalar yapan Dr. Tonia Young-Fadok, balın içinde bulunan bir maddenin, kanser hücrelerinin yok olmasına etki etmiş olabileceğini belirtti. Dr. Fadok, balın gücünün neye bağlı olduğuyla ilgili kesin bilgilerin olmadığına da işaret etti. Ucunda bir ışık bulunan laparoskopi aletiyle karından girilerek yapılan kolon kanseri ameliyatı sırasında, aletin kullanıldığı karın bölgesinde meydana gelen ensizyon (yarık) çevresinde genellikle tümör oluşuyor.
BALIN SIRRI
Farelere ‘Ehrlich Tümörü’ enjekte ettiklerini belirten Doç. Hamzaoğlu, balın yara iyileştirici özelliğinin, antik çağlardan beri bilindiğine dikkat çekti. Hamzaoğlu, balın yaralara zararı olmadığının bilindiğini vurgulayarak, ‘‘İyileştirici etkisi ise tartışmalı. Ayrıca anti-mikrobiyal özelliği olduğu üzerinde de duruluyor. Bunun yanında balın bilmediğimiz kimyasal özellikleri de belki tümör oluşumuna, implantasyonuna engel oluyor iddiaları var. Biz de balı, zararsız bir madde olması nedeniyle tümör implantasyonlarına karşı kullandık’’ dedi. Balın yara bölgesinde bir ‘film tabakası’ oluşturarak, tümör hücrelerini engellediğini belirten Doç. Hamzaoğlu, ‘‘Bu bir deneysel çalışmadır, henüz insanlar üzerinde denenmemiştir’’ diye konuştu.
Farelerde denediler
BALIN ensizyon bölgesinde oluşan tümörlere karşı bir engel oluşturduğuna dikkat çeken Dr. İsmail Hamzaoğlu, 60 fare üzerinde yaptıkları araştırmada, tümör hücreleri enjekte ettikleri farelerde, ensizyon bölgesini balla kapladıklarını anlattı. Araştırma sonucunda, ameliyat için açılan ensizyon çevresinde bal kullanılmayan 30 farenin hepsinde tümörlerin oluştuğu görüldü. Ensizyon kanalı çevresinde bal kullanılan 30 farenin ise sadece 8'inde tümörlerin tekrar ettiğine rastlanıldı.