Güncelleme Tarihi:
Türk, Çankaya Köşkü'ndeki yemekten ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Yemekte Anayasa değişikliği ve seçim sisteminde değişiklik yapılması gibi konuların ele alındığını söyleyen Türk, “Sayın Cumhurbaşkanı, belirli herhangi bir konu sunmadı ama toplantıya katılanlar önerilerini dile getirdiler. Sayın Cumhurbaşkanı bunları dikkatle dinledi” dedi.
Anayasa değişikliğine ilişkin çalışmaların önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulacağını anımsatan Türk, “Toplantıda Sayın Cumhurbaşkanı kişisel herhangi bir görüş açıklamadı. Zaten amaç da o değildi ama bu toplantıda ifade edilen görüşleri ilgililerle paylaşılacağını ifade etti. O konuda bazı telkinleri olabileceğini anlıyoruz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı makamının devletin düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetme görevi taşıdığına işaret eden Türk, “Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanının henüz bu taslaklar Meclise sevk edilmeden önce bazı telkinleri olabilir. Meclise geri gönderme veya halkoyuna sunma konusunda yapacağı değerlendirmelerde bu görüşleri değerlendirebilir. Bugünkü görüşme, bir yandan bu konuda bilginin bir yandan da tecrübenin konuşulduğu bir toplantı olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanı'nın böyle bir gereksinmeyi duyması da övgüye değer bir tutumdur” dedi.
“OBJEKTİF GÖRÜŞLER DİLE GETİRİLDİ”
Türk, “Cumhurbaşkanı Gül'ün nasıl karar vereceği yönünde bir izlenim edindiniz mi?” sorusuna, “Hayır, Sayın Cumhurbaşkanı görüş açıklamadı” yanıtını verdi. Hazırlanmış taslak üzerindeki görüş ve eleştirilerin konuklar tarafından dile getirildiğini söyleyen Türk, “Zaten iktidar partisi kendi içeresinde bir çalışmayı başlatmış durumdadır. Sayın Cumhurbaşkanı buradaki görüşleri ilettiği zaman bundan yararlanılabilir” diye konuştu.
Bir gazetecinin, “Masadaki ağırlıklı görüş neydi? Yargıya müdahale gibi algılayanlar mı ağırlıktaydı ya da bir mutabakat aranıyor gibi mi?” sorusu üzerine Türk, yemekte son derece objektif görüşlerin dile getirildiğini söyledi. Hikmet Sami Türk, “Şu konuda sanıyorum görüş birliği var, bu çeşit değişikliklerin olabildiğince geniş bir mutabakatla hazırlanması gerekir. Yüzde yüz bir mutabakat söz konusu olmayabilir ama öncelikle Meclis içinde, partiler arasında ve geniş bir toplumsal kitleyle diyalog kurarak bu çalışmaların hazırlanması gerekir” dedi.
Yemekte her katılımcının kendi bilgi ve deneyimiyle ilgili görüşlerini aktardığını söyleyen Türk, geçmiş uygulamalardan örnekler verildiğini, bunların değerlendirildiğini anlattı. “Çoğunluk ya da azınlık görüşü diye bir şey yok. Böyle bir oylama söz konusu değil” diyen Türk, herkesin kişisel görüşünü ifade ettiğini söyledi.
Bir gazetecinin, “Siz 'Cumhurbaşkanı isterse maddeleri tek tek halk oyuna sunabilir' diyorsunuz” sözleri üzerine Türk, Anayasa'nın 175. maddesini hatırlatarak, Cumhurbaşkanının takdir hakkını kullanabileceğini ifade etti.
Türk, şöyle konuştu:
“Cumhurbaşkanı, geçmişte Sayın Sezer'in yaptığı gibi isterse bunlardan bir tanesini dahi halkoyuna sunabilir. 2001 yılında Anayasa'da en kapsamlı değişiklik yapılmıştı. Ama Sayın Sezer o zaman milletvekili ödenekleriyle ilgili maddeyi ayırarak halkoyuna sunacağını ifade etti ve o çerçevede Resmi Gazete'de yayımlandı. Ama ödeneklerle ilgili bir halkoylaması yapılması doğru olmayacağı için o zaman Meclis, Sayın Sezer'in önerilerini dikkate alarak 86. maddeyi yeniden düzenlendi ve buna gerek kalmadı. Burada da tartışılan maddeler var. Hiç kimsenin itiraz etmediği maddeler var. Bazıları Anayasa'da sadece bir düzeltme niteliğinde. Ama özellikle siyasi partilerin kapatılması, HSYK'nın ve Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılması... Bu konularda farklı görüşler var ve tartışmalar da bunlar üzerinde yoğunlaşıyor. Sayın Cumhurbaşkanı'ndan edindiğim izlenim bu konuda gerekli telkinlerde bulunacağı yönündedir.”
Bu arada yemekte konuklara, zeytinyağlı kereviz dolması, etli patlıcanlı parmak börek, lagos şiş, Akdeniz yeşillikleri salatası ve limon parfe ikram edildiği öğrenildi.