Türk bayrağı Kuzey Kutbu'nda

Güncelleme Tarihi:

Türk bayrağı Kuzey Kutbunda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin en iyi gezi, doğa ve coğrafya dergisi Atlas, bir ilke daha imza attı. Vestel'in sponsorluğunda yola çıkan iki kişilik Atlas ekibi, buz tutmuş denizin üzerinden yürüyerek Kuzey Kutbu'na ulaştı ve Türk bayrağını kutup noktasına dikti.

Atlas çalışanlarından Özcan Yüksek ve Cemal Gülas, Rusya topraklarından yola çıkarak buz tutmuş deniz üzerinden kutup noktasına yürüyerek ulaşmayı başardılar. Atlas ekibi, toplam 14 gün süren Kuzey Kutbu yolculuğunda 11 günü yürüyerek geçirdi.

Atlas ekibine Kuzey Kutbu'na yürüyerek gidip gelmiş Rus Mikhail Malakov ve yardımcısı Aleksander Drozdkov rehberlik yaptı. Mikhail Malakov, 1995 yılında Kanadalı Richard Weber ile hiçbir dış destek almadan ve insan gücüyle Rusya'dan kutup noktasına yürümeyi başarmıştı. Dünyada bir ilki gerçekleştiren Malakov ve Weber, 1909 yılında National Geopraphic'in sponsorluğunda, Robert Peary'nin Kuzey Kutbu'na ulaştığı iddiasının gerçek olmadığını açıklamışlardı.

Vestel firmasının sponsorluğundaki Atlas ekibinin uzun yürüyüşü, kutup noktasına yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki bir noktadan başladı. Ekip, bu noktaya bir helikopterle ulaştı. Rehber Malakov, yürüyüşün en zor yanının kutup soğuğundan çok, Kuzey Buz Denizi'nde karların yer yer erimesi olduğuna dikkat çekti. Ayrıca büyük kütleler halinde kırılan buzların kayması ve geniş buz çatlaklarının yürüyüşü tehlikeli ve zor durumlara sokacağını belirtti. Gerçekten de ekibin yürüyüşü, bu koşullar nediniyle hayli zorlu geçti. Yaklaşık 100 deniz mili yürüyen ekip, kimi zaman rota üzerindeki 100 metrelik mesafeyi aşmak için, 130 metre yol kat etmek zorunda kaldı. Buz kütlelerinin kayması sonucu, her gün rotalarında 2-2.5 millik sapmalar oldu.

Atlas ekibi, en kalın yeri 2 metre olan bir buz denizinde yol aldı. Bazen 6 santimlik kalınlığa düşen buz tabakası, önce tedbirler ve arkasından risk göze alınarak aşıldı. Aleksander Drozdkov, bir yürüyüş sırasında denize düşerek büyük bir tehlike atlattı. Drozdkov diğer ekip üyelerince kurtarıldı.

Yürüyüş için iklimin iyi olduğu bir dönem seçilmesine rağmen, kutup bölgesinde sıcaklık, kimi zaman eksi 60 derece civarında oldu. Atlas ekibi, bu zor şartlarla başedebilmek için özel olarak üretilmiş kıyafet ve malzemeleri kullandı. Ekip üyelerinden her biri, yolculuk boyunca kendi kızağında sırt çantası ve diğer malzemelerden oluşan 65'er kilogramlık bir yükü taşıdı. Tek bir çadırı bulunan ekip, yemeklerini çadır içinde yaptı ve çok yağlı, şekerli yiyeceklerle beslendi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez gerçekleşen bu maceranın geniş öyküsü ve fotoğrafları, Atlas Dergisi'nin önümüzdeki sayılarında yer alacak. Kutupta karadan karaya yürüyüşün 2 aydan fazla bir zaman gerektirdiğini söyleyen Özcan Yüksek, ‘‘Bu keşif, daha önce yapıldı. Amacımız, aynı şeyi bir kez daha yapmak ve bir zoru başarmak değil. Biz bir Türk olarak bunu ilk kez yapmak, bu bölgeyi fotoğraflayıp okurlarımıza tanıtmak istedik’’ diye konuştu.

İlk kez bir Türk ekibinin Kuzey Kutbu'na ulaşma ekspedisyonunun sponsorluğunu yapan Vestel firması, keşfin gerçekleşmesi için büyük katkı sağladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!