OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 23, 2004 00:00
Türkiye'den 10 kişilik bir aşçı grubu, İngiltere'nin başkenti Londra'da bugün başlayan ''Dünya Aşçılar Yarışması''na katılıyor.Londra'da 2 yılda bir düzenlenen yarışmada, 70 ülkeden gelen aşçılarla 12 değişik kategoride yarışmaya hazırlanan Türk aşçılar, bütün alanlarda son derece iddialı olduklarını belirtiyor.  Yarışmaya Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ve Türkiye'deki gastronomi kuruluşlarının katkısıyla katılan 10 kişi, 4 gün boyunca 2500 rakiple karşı karşıya gelecek.  Açık büfe, makarna çeşitleri, sebze ve
balık yemeklerinin de aralarında bulunduğu 12 kategoride madalya arayacak olan Türk aşçılar,dün gece Londra'nın ünlü Sofra restoranında onurlarına verilen tanıtım kokteyline katıldı.  Büyükelçi Akın Alptuna, Başkonsolos Sanlı Topçuoğlu ve yarışma jürisinin başkanı Peter Griffiths ile gastronomi dünyasının ünlü isimlerinin katıldıkları kokteylde, yarışmada yapacakları yemeklerin bazılarını konuklara ikram eden aşçılar, büyük takdir topladı.  Konuklara ikram edilen yemekler arasında humus soslu kızarmış mini falafel, sarma, yufka sepetleri içinde kısır, kızarmış hellim ve meyveşiş, zeytinyağı ve rakı ile marine edilmiş somon sarma, karidesli kadayıf dolması, domates soslu mini köfteler, bulgur risotto, cacık, içli köfte, lor ve ıspanaklı muska böreği yer aldı. Tatlı menüsünü ise baklava, çikolatayla kaplanmış tahin helvası ve lokum oluşturdu.  Yarışmaya Turkish Forum, Sofra Restaurant Grubu, TFC, Sweet World, BMC ve Quality Eda Product gibi firma ve kuruluşların sponsorluğunda katılan Türk aşçılar, özellikle görselliğin ön plana çıktığı kategoride madalya bekliyor.  Türk aşçılarla birlikte Londra'ya gelen Mutfak Dostları Derneği Başkanı Semih Somer, yarışmada sunulacak Türk yemekleri ve tatlılar hakkında bilgi verdi.  Türk aşçılarının yarışmada sergileyeceği yemekler arasında
yemek stilisti Kutas Tülek'in saltanat kayığı ÅŸeklinde hazırladığı bademezmesinin son derece iddialı bir çeÅŸidi oluÅŸturduÄŸu ve bundan madalya beklendiÄŸi belirtiliyor.  Profesyonel Mutfak Yöneticileri BirliÄŸi BaÅŸkanı Vasfi Pakman, bu yemeÄŸin jüri üyelerini heyecanlandıracağını belirtirken, ''Bu eserle tarihimize ait bir parçayı oraya taşımış olacağız ve Türkiye'nin tanıtımına katkı saÄŸlayacağız'' dedi.  Kaptanlığını baÅŸ aşçı Mesut ErdoÄŸan'ın yaptığı ''milli mutfak takımı''nda Marche Restoranları baÅŸ aşçısı Serkan Yaman, Divan Otel Restoranları baÅŸ aşçısı AyÅŸegül Tüfekçi, Pasta, Tatlı ve Unlu Mamul Sanatçıları DerneÄŸi BaÅŸkanı Hür Girgin ve food stilist Kutas Tülek gibi her biri kendi alanında baÅŸarılı aşçı ve ÅŸefler yer alıyor.Â
button