Turizmi deniz, kum, güneş üçgeninden kurtaracağız

Güncelleme Tarihi:

Turizmi deniz, kum, güneş  üçgeninden kurtaracağız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2005 01:16

Türkiye’nin en büyük ikinci dış hatlar terminali, Antalya’da Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Erdoğan, Türkiye’yi deniz, kum ve güneş üçgeninden kurtaracaklarını belirtti.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 2’nci büyük Dış Hatlar Terminali AYT2’nin ve yeni Turizm Sezonu’nun açılışını yaptı. Açılışa Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe de katıldı.

Antalya’da biyolojik arıtma tesisinin açılışından sonra Başbakanlık otobüsüyle Antalya Havalimanı’na geçen Başbakan Erdoğan, 2’nci Dış Hatlar Terminali’nin açılışını yaptı. Açılıştan önce sanatçı Hande Yener bir konser verdi. Alana toplanan binlerce kişi, Yener’in parçalarıyla coştu. Erdoğan, Başbakanlık otobüsüyle alana girdiği sırada Türk Yıldızları Akrobasi Timi gösteriye başladı. Askeri Havalimanı’ndan havalanan ve gökyüzünde çarpıcı figürler sergileyen Türk Yıldızları, Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, yanındaki 5 bakan ve alandaki vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

GEÇ KALIRSAK YAZIK OLUR:

Terminalin açılışıyla birlikte aynı zamanda 2005 turizm sezonunun açılışını da yaptığını belirten Erdoğan, ‘Turizm sezonu herkes için hareketli ve bereketli olsun, bolluk kapısı olsun’ dedi. Hükümet olarak Antalya’ya büyük önem verdiklerini ve dünyanın dikkatini bu kente çektiklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, turistik kentin ülkenin de fotoğrafını yansıttığını söyledi. Başbakan Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:

‘Türkiye bir tarihtir, bir çağlayandır, kültür çağlayanıdır. Kültür iklimi ve çağlayanıyla, yüreklerimizdeki sevgiyi, insanlıkla paylaşmak istiyoruz. Turizm sektörü yüzde 6.8 oranında büyüdü. Son 20 yılda dünyada hızla gelişen sektörlerden birisi haline geldi. Önümüzdeki 15 yılda dünyada gezen turist sayısı 1.5 milyara ulaşacak ve 2 trilyon dolar ekonomik boyuta ulaşacak. Adımlarımızı buna göre atmalıyız. Geç kalırsak yazık olur. Allah’ın verdiği güzellikleri biz, insan olarak tüm insanlara sunacağız. Türkiye’nin Avrupa ortalamasından 2 kat daha fızlı büyümesi beklenmektedir. Altın fırsatlara gebeyiz.’

ZENGİN ÜRETME DÖNEMİ BİTTİ:

Geçen yıl Türkiye’ye 17.5 milyon turist geldiğini vurgulayan Erdoğan, 16 milyon dolar gelir elde edildiğini söyledi. Türkiye’yi deniz, kum ve güneş üçgeninden kurtaracaklarını belirten Erdoğan, turizm anlayışını bu üçgen üzerinden yürütmeyeceklerini söyledi. ‘Bizim dağlarımız, yaylalarımız, termal tesislerimiz ve kışımız var’ diyen Erdoğan, ‘Türkiye, fuar ve kongre merkezleriyle cazibe merkezi olmalıdır. Yeter ki kendini dünyaya iyi tanıtabilsin’ diye konuştu. Antalya 1’inci Dış Hatlar Terminali binasının kullanım hakkının 9 yıl olduğunu hatırlatan Erdoğan, AKP Hükümeti’nin ise 2’inci Dış Hatlar Terminali binasına 55 ay kullanım hakkı tanıdığına dikkat çekti. Erdoğan, ‘Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yedirmeyeceğiz dedik. İşte ortada. Yatırımcı da kazanacak, devlet de kazanacak. Bu ülkede devlet zenginleri üretme dönemi bitmiştir. Devletin malı deniz, gerisini siz biliyorsunuz, bu makas açığını kapatacağız’ diye konuştu.

11 ayda tamamlandı120 milyon dolar harcandı

ANTALYA
Havalimanı ikinci dış hatlar terminali, Çelebi Holding- IC İçtaş ortaklığında tamamlandı ve AYT2 olarak adlandırıldı. 7 Nisan’da hizmete giren Terminal’in ilk yolcuları lokum, şampanya ve çiçeklerle karşılandı. Karşılama törenine Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Can Çelebioğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Canan Çelebioğlu, IC Holding Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Çeçen, IC Hotels Turizm Grup Başkanı Serhat Çeçen ile çok sayıda yetkili katıldı.

Resmi açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan AYT2, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan sonra Türkiye’nin ikinci büyük dış hatlar terminali oldu.

‘Yap- işlet- devret’ modeli ile Çelebi Holding- IC İçtaş ortaklığı tarafından yaptırılan AYT2’nin temeli 13 Mayıs 2004 tarihinde atıldı. 3 bin 500 kişinin çalışmasıyla 11 ay gibi kısa sürede yapımı tamamlanan terminal 120 milyon dolara maloldu. Konsorsiyum, terminalin 55 ay işlettikten sonra Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) devredecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!