Yaşar ANTER/BODRUM (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2006 00:00
Bodrum-Milas sınırındaki eski karayolu, orman kampının işletmecisi tarafından demir kapı konularak 1.5 yıl önce kapatıldı. Yürüyüş yapmak, bisiklete binmek ya da evlerine gitmek isteyenler, 2.5 YTL ödemek zorunda bırakılınca halk kapının adını "Deli Dumrul" kapısı koydu.
GÜVERCİNLİK Köyü sınırları içerisinde bulunan, denize sıfır, 30 dönümlük arazi içinde, 120 kişinin konaklayabileceği apart oteli, restoranı, kafeteryası, spor sahaları ve sosyal aktivite alanları bulunan kamp, 2004 yılında Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce yıllığı 100 bin YTL’ye, Necati Sevinen’e 10 yıllığına kiraladı. Sevinen, geçen yılın ocak ayında, eskiden Bodrum-Milas Karayolu olarak kullanılan, Bodrum’un Güvercinlik Köyü ile Milas’ın Pina Yarımadası’nı birbirine bağlayan yolu, demir kapıyla kapattı ve bir de nöbetçi kulübesi koyarak, geçenlerden 2.5 YTL almaya başladı. Güvercinlik Köyü’nden, Pina Yarımadası’ndaki yazlıklarına gitmeye çalışan ya da sadece yürüyüş yapmak isteyenler, bunu ödemek istemeyince 7 kilometre uzaktaki diğer yolu kullanmak zorunda bırakıldı.
MUHTARIN PROTESTOSU
Yolun ortasındaki demir kapının açılması için işletmeci Necati Sevinen ile sert tartışmalara giren Güvercinlik Köyü Muhtarı Mehmet Gereme, "Bu kapının kaldırılması için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu ülkede kanun varsa bu kapı kalkacak. Burası yabancı ülke sınırı değil. Böyle bir mantık varsa biz de köy olarak girişe bir kapı koyalım, o taraftan gelenleri bu tarafa geçirmeyelim. Kaymakamlık ve valilik sorunu halletmezse mahkemeye başvuracağız" dedi.
BEN YATIRIM YAPTIM
Yaya ya da araçların yoldan geçmek için 2.5 YTL ödemek zorunda olduklarını, aksi takdirde geçişe izin vermeyeceklerini belirten Clup Latera işletmecisi Necati Sevinen ise "Buraya yıllık 100 bin YTL kira verip yatırım yaptık. Tabii ki geçişi kapatacağız. Yasal haklarımızı kullanıyoruz" diye konuştu.
Milas Orman İşletme Müdürü Bayram Ali Atik ise "Anlaşılan işletmeci Deli Dumrul gibi hareket etmeyi kafasına koymuş. Burada bir sahil var, arkasında yol, yolun arkasındaki arazide ise tesisler var. Sahil ve yol, kiralanan kamp sahası içinde değil. Devletin sahilinden ve yolundan para alınması mümkün değil" dedi.
Yapılan sözleşmede kapıya ilişkin bir madde olmadığını, geçişlerin yasaklanamayacağını belirten Milli Parklar Milas Mühendisi Erdinç Uyar da "Sözleşmemizde yolun kapatılacağı ve geçişe yasaklanacağına dair bir madde yok" dedi.
Deli Dumrul hikayesi nedir
DEDE Korkut hikayelerinden birinin baş kahramanı olan Deli Dumrul, kuru bir çayın üstüne köprü kurdurur ve zorbalıkla geçenden otuz akçe, geçmeyenden döve döve kırk akçe baç alır, gözü karalığı ve yiğitliğiyle övünüp durur. Bir gün işi Azrail’le savaşmaya kadar götürür ve yenik düşer. Azrail, Deli Dumrul’a kendi canı yerine başka bir can bulursa affedeceğini ve öldürmeyeceğini söyler. Dumrul, aksakallı babasına gider. Babası, "Dünya tatlı, can aziz, canımı kıyamam" der. Anasına gider. O da reddeder. Bunun üzerine Azrail’den izin alıp karısıyla vedalaşmaya gider. Karısı, kendi canını vereceğini söyler. Deli Dumrul da Azrail’e "Alacaksan ikimizin canını birlikte al, bırakırsan ikimizin canını birlikte bırak" diye yalvarır. Deli Dumrul’un sözü Tanrı’ya hoş gelir ve Azrail’e Dumrul’la eşine 140 yıl ömür verdiğini, ama babasıyla anasının canını almasını bildirir.