Turgut Kazan: "Savcı militan"

Güncelleme Tarihi:

Turgut Kazan: Savcı militan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2010 17:43

TUTUKLANAN Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, müvekkilinin dosyasının gönderildiği Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne geldi. Dosyanın kaçırıldığını ileri süren Turgut Kazan, özel yetkisi HSYK tarafından alınan Erzurum Savcısı Osman Şanal için “Militan” dedi.

Haberin Devamı

TURGUT KAZAN GAZETECİLERE KONUŞTU

Başsavcı İlhan Cihaner'in tutukluluğuna itiraz için dün Erzurum'da dilekçe verdiklerini belirten Turgut Kazan, bugün de dilekçenin bir yenisini İstanbul Adliyesi'ne verdiğini söyledi. Turgut Kazan adliyeden ayrılırken basın mensuplarına açıklama yaptı ve şunları söyledi:
“İstanbul Özel Yetkili Savcılığı ile yaptığımız görüşme hakkında açıklama yapmam sözkonusu değil. Tutuklamaya ilişkin süreci Erzurum'a verdiğimiz dilekçe istikametinde değerlendirecekler. Bu konuda bir açıklama yapmaya gerek yok. Önemli olan Türkiye'de hukuk devleti ile bir oyun oynandığının kamuoyunun bilmesini istiyorum.

SAVCI VE BAKANLIK PASLAŞTI

Yani HSYK bir savcının özel yetkisini kaldırıyor. Bu yetkisi kaldırılan savcıya tebligat bakanlıkça zamanında yapılmıyor. Bakanlık ile görevden alınan savcı birbirleri ile paslaşıp dosyanın Erzurum'dan kimsenin bilmediği biçimde kaçırılması tezgahı hazırlıyor. Bu da Erzurum'daki savcının bir savcı değil militan olduğunu ve bakanlık ile iç içe görev yaptılığını ortaya çıkarıyor.

Ve bakanlık diyor ki 'Biz zamanında bildirdik. Zamanı 16:17. Arkadaşları yargı ile ilgili, özel yetkiyi ilgilendiren bir kararı HSYK anında bildirir. Yine bakanlık suçüstü yakalanıyor. 16:13'te bu savcının, yetkisi kaldırılmış militanın dosyalar ile ilgili çuvallar ile ilgili birşeyler yapabileceğinden kuşkulanıyoruz. Bakınlık burasını bilmiyor.

Kuşkulandığımız için 16:13'te mahkemeye dilekçe veriyoruz. Diyoruz ki bu savcı bize çuvalları açalım diyor. Bir çeşit tutanağa imzamızı sağlamaya çalışıyor. Oysa yetkisi kaldırılmıştır. Bunu da bütün Türkiye duymuştur.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU İŞLENDİ

Kuşku duyduğumuzu belirterek çuvaldaki belgelerin yani Erzincan Savcılığı'ndaki soruşturma belgelerinin güvenlik altına alınmasını istiyoruz. Yani militandan kuşku duyduğumuzu belirterek belgelerin güvenlik altına alınmısını istiyoruz. Bakanlık '16.17'de bildirdik' diyor. Mahkeme böyle bir tebligat yapılmadığı için talebimizi reddediyor. Bakanlık bunu da öğrensin. Ona da bir gerçekçe hazırlayacaktır. O zaman da o gerekçeyi tartışırız.

Yani biz militan birinin dosyayı kaçırdığını böylece öğrenmiş oluruz. Çünkü biz dün saat 17.17'e kadar başsavcı vekili ile görüştük. Dilekçe verdik. Başsavcı vekili ve müracaat savcısı da dosyanın kaçırıldığını bilmiyorlardı. Kaçırma deyimi bana ait. Onlar dosyanın orada olduğunu sanıyorlardı. Dilekçemizi aldılar. Havaleleri vardı. Tabii ki başsavcı vekili de bilmiyordu. Bu bir skandaldır. Görevi kötüye kullanma suçu işlenmiştir. Büyük olasılıkla bakanlıkla paslaşılarak işlenmiştir.”

Turgut Kazan, “Neden dosyanın buraya gelmesini istemiyorsunuz?” sorusuna “Bir suç işlendiğini söylüyorum. Bir insanı tutukluyorsunuz. Tutuklamaya ilişkin süreci beklemeden tutukluluğu sürdürebilmek için dosyayı kaçırıyorsunuz. Bunu tartışıyoruz. Dosya yollarda sürünecek, burada incelenecek. Yeni bir süreç başlayacka. Bir insan da bir başsavcı da tutuklu olacak. Bir suç işlenmiştir” diye ceva verdi. Turgut Kazan dosyanın okunduğunu ancak henüz savcı görevlendirmesinin yapılmadığını da söyledi.

Haberin Devamı

CEMAAT SORUŞTURMASINDAN YARGI KRİZİNE

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, cemaatlere yönelik Kasım 2007'de bir soruşturma başlattı. Başsavcı Cihaner'in iddiasına göre Temmuz 2007'de Adalet Bakanı kendisini bu soruşturmaları sona erdirmesi için tehdit etti.
Mart 2009'a gelindiğinde ise Erzurum'daki özel yetkili savcı Osman Şanal, soruşturmanın kendi alanına girdiği gerekçesiyle Cihaner'den dosyayı istedi. Haziran 2009'da krize Adalet Bakanlığı el koydu. Cihaner hakkında 15 ayrı suçlamadan soruşturma başlatıldı. 26 yıl hapsi istenen Cihaner, savunmasında "Cemaatlere yönelik soruşturması nedeniyle üzerine gelindiğini" öne sürdü.
Ekim 2009'da Çatalarmut'ta bulunan el bombası ve mühimmatların ardından Ergenekon soruşturması Erzincan'a sıçradı. Aralık 2009'da MİT şube müdürü ve iki görevli gözaltına alındı. Ocak sonuna gelindiğinde ise dönemin Erzincan Alay Komutanı olan ve halen Eskişehir Alay Komutanı olan Albay Recep Gençoğlu tutuklandı.
Önceki gün ise cemaate yönelik soruşturmasını Ergenekon örgütünden aldığı emirle yaptığı öne sürülerek Başsavcı Cihaner gözaltına alındı. Olay bu noktadan sonra yargı krizine dönüştü. 17 Şubat'ta önce Erzurum özel yetkili savcılar görevden alındı, ardından Yargıtay bu incelemeyi hukuka bulduğunu duyurdu. Hükümetin buna tepkisi gecikmedi ve HSYK'yı yetkisini aşarak yargı darbesi yapmakla suçladı. Aynı saatlerde Ağır ceza mahkemesi, savcının tutukluluğuna yapılan itirazı reddetti. Dün ise HSYK, Adalet Müsteşarının da katıldığı toplantıda görevden alınan özel yetkili savcıların yerine üç yeni atama yaptı. 



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!