Mahkeme kararı: TÜRGEV eleştirilebilir

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme kararı: TÜRGEV eleştirilebilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2015 23:43

TÜRGEV’in CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na açtığı tazminat davasını mahkeme reddetti. Mahkemenin kararında “Ana muhalefet partisi başkanının, sert, gücendirici beyanlarının siyasi eleştiri sınırları kapsamında olduğu anlaşıldığından davanın reddine karar vermek gerekmiştir” denildi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2014’teki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetim kurulu üyeliği yaptığı Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) şu eleştirilerde bulunmuştu:

“TÜRGEV rüşvetin merkezidir. Devletten ihale alanlar ihaleyi almadan önce götürüp TÜRGEV’e para veriyorlar. O bilançolarını, gelir gider tablolarını ve kimlerden bağış aldıklarını getirip mahkeme dosyasına koysunlar. İhale almayan sade yurttaş gidip bağış yapıyor mu?”

100 BİN TL’LİK DAVA

TÜRGEV, hakaret ve iftirada bulunduğu iddiasıyla Kılıçdaroğlu aleyhine İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 100 bin TL’lik tazminat davası açtı. Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, mahkemeye verdiği savunmasında, açıklamaların eleştiri niteliğinde olduğunu belirterek, “Genel Başkan konuşmalarının tamamı kamu yararı çerçevesinde ve kamuyu bilgilendirmek üzere yapılmıştır” dedi. Mahkeme, TÜRGEV’in tazminat talebini reddetti.

Haberin Devamı

SİYASETİN GEREĞİ

Mahkemenin gerekçeli kararında, davacının kamu yararına kurulmuş bir vakıf olduğu, bağış ve maddi varlığının kamu tarafından denetlenebilecek şeffaflıkta olması gerektiği vurgulanarak şöyle denildi: “Vakfın kurucuları arasında, iktidarda bulunan parti üyeleri ve yakın akrabaları mevcuttur. Ana muhalefet partisi başkanının, iktidar partisine mensup veya çok yakın akrabaları tarafından kurulmuş bir vakfın mal varlığıyla ilgilenmesi, eleştirmesi siyasetin gereğidir. Siyasi eleştiriler, sert ve kırıcı olabilir. Ana muhalefet partisi başkanının, sert, gücendirici beyanlarının siyasi eleştiri sınırları kapsamında olduğu anlaşıldığından davanın reddine karar vermek gerekmiştir.”

BAKMADAN GEÇME!