Güncelleme Tarihi:
Meclisten ilginç kareler / Foto-galeri
Üniversitelerde kız öğrencilere türban serbestliği tanıyan Anayasa değişikliği Türkiye’yi gerdi. Türbana tanınan serbestliğin toplumu böleceği endişesi taşıyanlarla, bu değişikliği özgürlükleri savunmakla eş değer görenler arasında şiddetli tartışmalar yaşanıyor. Türbana karşı çıkanlar laikliğin zedeleneceğini öne sürüp önce Anıtkabir’de sonra tüm kentlerde eylemlere başlarken, karşı eylemler de yurdu sardı. Türkiye’nin geleceği ile ilgili tartışmaların yaşandığı ve büyük gerginliğe yol açan Anayasa değişikliğinin TBMM Genel Kurulu’nda ilk oylamasının yapıldığı oturumda ise AKP Konya Milletvekili Ahmet Büyükakkaşlar’ın rahatlığı ve gündeme karşı umursamazlığı objektiflerden kaçmadı. Büyükbaşlar, önce 5 adet cep telefonunu masasına dizdi. Sonra da bir cep telefonun oyun bölümüne tıklayan vekil bey, konuşmaları dinlemektense oyun oynamayı tercih etti...
İKİNCİ OYLAMA CUMARTESİ
Üniversitelerde türban serbestisi getiren anayasa değişikliği teklifi, ilk turu görüşmeleri sona erdi. Gözler, 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak ikinci tur oylamaya çevrildi. Meclis Genel Kurulu, Cumartesi günü anayasa değişikliği teklifi için saat 11.00’de toplanacak.
AKP ve MHP’nin uzlaşması ile Meclis gündemine getirilen türbanla ilgili anayasa değişikliği teklifi için Meclis Genel Kurulu saat 15.00’de toplandı. Görüşmelerin ilk saatlerinde yaşanan gerginlik ilerleyen saatlerde yerini yorgunluğun da etkisiyle sakinliğe bıraktı. Anayasa Komisyonu’nda 11 saat süren türban teklifi görüşmelerinin ilk turu, Meclis Genel Kurulu’nda ise 13 saatlik bir maratonun ardından tamamlandı. Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylamada, 397 kabul oyu çıkarken, AKP ve MHP, 1. ve 2. maddelere ilişkin oylamalarda ise işi daha sıkı tuttu. Teklifin ilk tur oylamalarında, anayasanın 10’ncu maddesinde değişiklik öngören 1. madde 401, 42. maddesinde değişiklik öngören 2. madde ise 404 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylamada 113 çıkan ret oyları ise 1 ve 2’nci maddelerde düştü. 1. maddeye 110 ret oyu çıkarken, 2. maddeye ise 99 ret oyu kullanıldı. Başbakan Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, görüşmeleri başından sonuna kadar takip etti. Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur oylama sonuçları ise şöyle oldu:
Maddelere Geçilmesine İlişkin Oylama Sonuçları:
Katılan Milletvekili Sayısı: 517
Kabul: 397
Ret: 113
Çekimser: 4
Boş: 3
Geçersiz: yok
Teklifin 1. Maddesine İlişkin Oy Sonuçları:
Katılan Milletvekili Sayısı: 514
Kabul: 401
Ret: 110
Çekimser: 1
Boş: 2
Geçersiz: Yok
Teklifin 2. Maddesine İlişkin Oy Sonuçları:
Katılan Milletvekili Sayısı: 505
Kabul: 404
Ret: 99
Çekimser: 1
Boş: 1
Geçersiz: Yok
Teklifin 3. Maddesine İlişkin Oy Sonuçları:
Katılan Milletvekili: 498
Kabul: 404
Ret: 92
Çekimser: 2
Boş: Yok
Geçersiz: Yok
İKİNCİ TUR 9 ŞUBAT’TA
Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylaması, 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak. Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen Meclis çalışma takvimine göre Meclis Genel Kurulu, saat 11.00’de başlayacak ve ikinci tur oylama sonuçlanana kadar çalışmalarına devam edecek.
MHP'DEN 1, AK PARTİ'DEN 3 FİRE
Yurt dışında olan MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan, AK Parti'den İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi ve İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli hastalık gerekçesiyle, Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem de ABD'de olması nedeniyle oylamaya katılmadı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, AK Parti Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın ise bazı oylamalarda bulunurken bazılarında bulunamadı.