Güncelleme Tarihi:
Kılık kıyafet yönetmeliğini uygulamayan yöneticilere ceza yağıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, 12 ilde 354 öğretmen ve personel hakkında idari soruşturma açtı. Ankara'da bir öğretmene aylıktan kesme, 11 öğretmene kınama, 26 öğretmene uyarı cezası verildi. Ankara'da bugün, il milli eğitim müdürleri Bakan Uluğbay başkanlığında ‘‘türban zirvesi’’ yapıyor.
Anayasa Mahkemesi'nin, RP'yi kapatma nedenlerinden birisi olarak gösterdiği ve gerekçeli kararda da ‘siyasi simge’ olarak altını çizdiği türban, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sıkı takibe alındı.
Bakanlığın, ‘Okullarda kılık ve kıyafet yönetmeliğinin uygulanmasına ilişkin genelgesi’ uyarınca, ilk belirlemelere göre 12 ilde toplam 354 öğretmen ve personel hakkında idari soruşturma açıldı. Denetimleri sıklaştıran Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü, 89 öğretmen ve idareci hakkında soruşturma açtı. İlk aşamada bir öğretmene ‘aylıktan kesme’, 11 öğretmene ‘kınama’ ve 26 öğretmene de ‘uyarı’ cezası verildi. 51 öğretmen hakkında ise soruşturma sürüyor. Milli Eğitim Müdürlüğü'nde sözleşmeli çalışan türbanlı 2 personelden birinin işine son verilirken, bir diğerinin de sözleşmesi yenilenmedi.
Erzurum'da 120 memur ve öğretmen, Kars'ta 70 eğitim personeli hakkında yasa ve yönetmeliklere direndikleri gerekçesiyle soruşturma açıldı. Aydın'da 13, Kayseri'de 9, Tekirdağ'da 11, Edirne'de 4, Bartın'da 5 ve Gaziantep'te 5 öğretmen hakkında idari soruşturma açıldı. Bursa'da yönetmeliğe uymadıkları belirlenen 2 bayan öğretmen başka okula atanırken, 2 öğretmen istifa etti, 34 öğretmen hakkında da idari soruşturma başladı. Giresun'daki imam hatip liselerinde ‘sağlık sorunlarını’ gerekçe göstererek derse türbanla girmekte direnen 5 öğretmen hakkında soruşturma açıldığı belirtildi.
ASKER ÖĞRETMEN SIKINTISI
İmam-hatip liselerinde okuyan kız öğrencilerin yalnız Kuran derslerinde başlarını kapatmalarının yönetmelik hükmü olduğu bildirilen genelge bu okullarda tepki çekerken, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde ise ‘türban’ sıkıntısı yaşanıyor. Milli Güvenlik dersi veren subay öğretmenlerin, kılık-kıyafet yönetmeliğine uymayan öğrenciler nedeniyle geri çekimine başlandığı bildirildi. Burdur İmam Hatip Lisesi'ndeki kız öğrencilerin derslere başörtüsüyle girmeyi sürdürmesi üzerine, 58. Er Eğitim Topçu Tugayı Komutanı Tuğgeneral Ali Rıza Selmanpakoğlu, okuldaki Milli Güvenlik derslerine giren subay öğretmenlerini geri çekti. Selmanpakoğlu, ‘Öğrenciler, Anayasa’nın, Devrim Kanunlarının korunması başlığını taşıyan 174. maddesine uygun kılıkla derse girinceye kadar, Milli Güvenlik dersine öğretmen göndermeyeceğini' söyledi.
YÖK SERTLEŞTİ
Türban yasağını başlattığı için Refahyol döneminde ‘hedef’ ilan edilen YÖK de tutumunu sertleştirdi. Çukurova Üniversitesi Hastanesi'nde türbanlı 19 hemşirenin kamudan ihraç kararını onayan YÖK, tüm üniversiteleri yeniden uyardı. Üniversitelerde kız öğrencilerin derse türbanla girmesine izin vermenin yasalara aykırı olduğunu vurgulayan YÖK, türbanlı personel için de ‘Geçit yok’ dedi. YÖK, rektörleri uyarırken, ‘türban takılmasını görmezden gelen yöneticiler hakkında işlem yapılmasını’ istedi.
ANKARA'DA TÜRBAN ZİRVESİ
Bu arada bugün Ankara'da, il milli eğitim müdürlerinin katılacağı ‘Türban Zirvesi’ toplanıyor. Gündemi ‘8 yıl’ olarak bildirilen toplantı iki gün sürecek. Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'ın da katılacağı toplantıda, türban genelgesi gündeme gelecek.
Yarışmada türban tartışması
Kayseri'de, ‘Kutlu Doğum Haftası’ dolayısıyla düzenlenen ve 13 lise ve dengi okulun katıldığı bilgi yarışmasına, Bünyan, Yeşilhisar, Develi ve Özvatan imam-hatip liseleri ekiplerindeki öğrenciler türbanla katılmak istedi. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve Jüri Başkanı Mehmet Vasi Ararat, bunun ‘yönetmeliğe göre yasak olduğunu’ belirterek, öğrencilerin türbanlarının çıkarılmasını istedi. Öğrenciler, çıkarmamakta direnince, jüri 4 okulu yarışma dışı bıraktı.