‘Türban zinciri’ DGM'de

Güncelleme Tarihi:

‘Türban zinciri’ DGMde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türban yasağını protesto için izinsiz yapılan eylemler, ‘İrticanın Cumhuriyet’ e başkaldırı provası olduğu’ gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Savcısı Atilla Alıcı tarafından DGM'ye gönderildi. Savcı, eylemin playlayıcılarının, halkı din farkı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrikten 4.5 yıl hapisle cezalandırılmalarını istedi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Atilla Alıcı, türban yasağını protesto etmek için yapılan ‘İnanca saygı, düşünceye özgürlük için el ele’ eylemini yasadışı yürüyüş olmadığı gerekçesiyle İstanbul DGM'ye gönderdi. Savcı Alıcı, bu karara gerekçe olarak eylemin yurt çapında ‘Tek merkezli organizasyon’ doğrultusunda gerçekleştiği ve ‘İrticanın Cumhuriyet’e başkaldırı provası olduğu’ iddialarını getirdi. Savcı yurt çapındaki eylemin bir bütün olarak ele alınıp planlayıcılarının yakalanmasını, TCK 312/2 uyarınca halkı din farkı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrikten 4.5 yıl hapisle cezalandırılmalarını istedi.

İstanbul'da Avrasya koşusunun yapıldığı gün türbana destek için yapılan zincir eylemiyle ilgili dosya hakkında görevsizlik kararı verildi. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Atilla Alıcı, türban zinciri eyleminin 2911 sayılı gösteri yürüyüşleri yasasına aykırılık olarak değerlendirilemeyeceğini vurguladı ve dosyayı İstanbul DGM'ye gönderdi.

DİLİPAK VE TAŞGETİREN

Eylemi tahrik etmekle suçlanan Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Şadi Çarsancaklı, Akit Gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, Yeni Şafak yazarı Ahmet Taşgetiren ve 5 kişi olaydan sonra gözaltına alınmışlardı. Değişik semtlerde de gözaltına alınanlar, bulundukları bölgelerin adliyesine sevk edilmişti. Sanıkları sorgulayan nöbetçi Cumhuriyet Savcısı Sezgin Özdemir, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefetten sorguladığı sanıkları tutuklama istemiyle sevk etmiş, tutuksuz yargılama kararı alınmıştı.

TÜRBANLI MÜSLÜMAN, TAKMAYAN DEĞİL

Cumhuriyet Savcısı Atilla Alıcı dosyayı görevsizlik kararıyla İstanbul DGM'ye gönderirken, zehir zemberek gerekçeler de getirdi. Kararda ‘Türbanla ilgili yapılan kanunsuz eylemin yurt çapında tek bir merkezden planlanıp organize edilerek başlatıldığı’ vurgulandı ve 2911 sayılı yasa çerçevesinde değerlendirilemeyeceği kaydedildi. Kararda şöyle denildi:

‘‘Asıl amacın dinsel simge haline getirilmek istenen türban vasıtasıyla toplumun bir kesiminin türban takan Müslüman, takmayanlar değil anlayışına, toplumu kutuplaştırmaya, bir kesimin dini duygularını gözetip kin ve düşmanlığa tahrik etmeye yönelik olduğu anlaşılmıştır.’’

Gerekçenin en çarpıcı bölümünde ise şöyle denildi:

‘‘Eylemin yurt çapında bir merkezden organize edildiği gözönüne alınarak, Ankara'da eylem sırasında taşınan ‘Türban zulmü 75 yaşında' pankartı; eylemin, irticanın Cumhuriyet’in temel ilkelerine başkaldırı provası haline dönüştüğünü açıkça ortaya koymaktadır. Bu nedenle olayın bir bütün olarak ele alınıp eylemi planlayan ve organize eden kişilerin kimliklerinin tespitiyle, haklarında TCK 312/2 uyarınca işlem yapılması...’’

Savcının işaret ettiği ceza maddesi DGM’lik bir suç olan halkı din farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrikten 4.5 yıla kadar hapis öngörüyor. DGM, görev kabul ederse yurt çapındaki türban eylemiyle ilgili derin bir soruşturma yürütülecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!