Güncelleme Tarihi:
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) 28 Şubat kararlarında ‘Kıyafet Yasası’na aykırı giyim' olarak tanımlanan ve bir siyasi görüşün bayrağı haline getirilen türbana karşı operasyon başlattı. YÖK, türbanlı 19 hemşirenin devlet memurluğundan ihracına karar verdi. Üniversitelerde türbanı yasaklayan YÖK'ün kararı, kamu kurum ve kuruluşları için emsal oluşturacak.
Böylece MGK'nın, ‘Kıyafetle ilgili yasaya aykırı olarak ortaya çıkan ve Türkiye’yi çağdışı bir görünüme yöneltecek uygulamalara mani olunmalı. Bu konudaki yasa ve Anayasa Mahkemesi kararları taviz verilmeden öncelikle ve özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında titizlikle uygulanmalıdır'' kararının ilk uygulaması üniversiteden başladı.
Hürriyet'in edindiği bilgiye göre, YÖK, 19 türbanlı hemşirenin devlet memurluğundan ihraç kararını, üniversitenin teklifiyle aldı. Adana-Çukurova Üniversitesi Hastanesi'nde görev yapan 19 hemşireye, daha önce de kılık- kıyafetle ilgili mevzuata aykırı giyindikleri için sırasıyla ‘uyarma’ ve ‘kınama’ cezası verildiği ortaya çıktı.
HİJYEN KURALLARINA AYKIRI
Devlet memuru statüsünde çalışan hemşirelerin tutumlarında direnmesi, üniversiteyi harekete geçirdi. Üniversite, 19 hemşirenin Yükseköğretim Kurumları Yönetici Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği uyarınca ‘kamu görevinden çıkarılmasını’ YÖK'e önerdi. YÖK Yüksek Disiplin Kurulu, türbanın bizzat Atatürk'ün imzasını taşıyan ‘Bilumum Devlet Memurlarının Kıyafetleri Hakkında Kararname’ başta olmak üzere, Anayasa ve yasalara aykırı olduğu, tıbbi gelenek ve hijyen kurallarına uymadığı gerekçesiyle ihraç önerisini onayladı. Yüksek Disiplin Kurulu'nun ihraç kararı ay başında Çukurova Üniversitesi'ne geldi ve yönetim de kararı 19 hemşireye tebliğ etti.
Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarına göre mevzuata aykırı bulunan türbanın öğrencilerde de yasak olduğu duyuruldu.
Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği çerçevesinde, halen ‘uyarma, kınama ve bir haftadan bir aya kadar okuldan uzaklaştırma’ cezası verilen öğrencilere, tutumlarında ısrar etmeleri halinde, ‘bir veya iki yarıyıl uzaklaştırma’, devamı durumunda da ‘üniversiteden çıkarma’ cezası verilecek. Türban konusunda ilk ve ortaöğretim kurumları da takibe alındı. Milli eğitim müdürlerine ve Teftiş Kurulu Başkanlığı'na sözlü ‘Denetim esaslarının uygulanmasında titiz davranılsın’ talimatı verdiği bildirildi.
Bakanlıktan üst düzey bir yetkili, okullarda yürütülen yıllık genel denetimlerdeki esaslarının bugüne kadar gözardı edildiğini vurguladı. ‘‘Yasa ve yönetmelikler açık. Müfettişler de bunu uygulamak zorunda. Denetimlerde Milli Eğitim temel amaç ve esaslarına aykırı tutum içinde oldukları tespit edilenler cezalandırılır’’ diyen yetkili, 15 özel okul hakkında soruşturma yürütüldüğünü belirtti.
Refahyol döneminde türban serbestisi için çalışan RP'ye ‘Değil yasa, yönetmelik bile çıkaramazsınız’ restini çeken YÖK, ‘köktendinci kadrolaşmaya gittikleri’ iddia edilen Yüzüncü Yıl, Harran, Kırıkkale ve Karadeniz Teknik Üniversitesi rektörlerinin görevden alınmasını da sağladı.