Türban ilk turu geçti

Güncelleme Tarihi:

Türban ilk turu geçti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2008 00:00

Üniversitelerde türbanı serbest bırakacak Anayasa düzenlemesi için yapılan Meclis oturumunda maddelere geçilmesi 397 oyla kabul edildi. AKP-MHP ittifakı bu sonuçla 14 fire vermiş oldu. Bu oturumda türbana hayır diyenlerin sayısı 113’tü. İlk maddenin oylamasında ise kabul oyu verenlerin sayısı 401’e çıkarken ret oyu kullananlar 110 geriledi.

TBMM, tarihinin en kritik ve en gergin oturumlarından birini, kapısının önündeki türban karşıtı protestoların gölgesinde yaptı. Kamuoyunu ikiye bölen üniversitede türban serbestisine" ilişkin anayasa değişikliği üzerindeki görüşmeler gergin bir atmosferde yapıldı. CHP asıl hedefin "laikliği etkisiz hale getirmek" ve "din eksenli devlet" olduğu vurgusunu yaparken, AKP’liler, laikliğin güvencede olduğu mesajını vermeye çalıştılar. AKP ve MHP’nin getirdiği Anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesine ilişkin oylamada 397 kabul oyu çıktı. 517 milletvekilinin katıldığı oylamada 113 ret, 4 çekimser, 3 boş oy kullanıldı. Teklifin 1. maddesinin oylamasına ise 514 milletvekili katıldı. 401 kabul, 110 ret oy çıkarken, 1 çekimser ve 2 oy boş çıktı. Dün gece yarısını geçen ve gazetemizin baskıya verildiği saatlerde devam eden görüşmelerin ikinci turu cumartesi günü yapılacak.

ZİYARETÇİ ALINMADI Görüşmeler öncesinde dışardaki gergin havanın içeri yansımaması ve provokasyonların önlenmesi için sıkı güvenlik önlemleri alındı. Emniyet mensuplarının izinleri kaldırıldı. Görüşmeler süresince de ziyaretçi ve izleyici yasağı uygulandı. Locada ziyaretçilerin yerini sivil polisler aldı. Medya kuruluşları sabahın ilk saatlerinde canlı yayın araçlarını TBMM’ye getirerek, özel programlar yaptı.

CEP TELEFONU MESAJI Oylama sırasında AKP’li milletvekillerine cep mesajı gönderilerek, "Bu konuda demeç vermemeleri ve Başbakan Genel Kurul’da olduğu sürece salondan bulunmaları" konusunda uyarıda bulunuldu. Ancak Jammer nedeniyle sonuç alınamadı.

OTURUM GERGİN BAŞLADI Genel kuruldaki görüşmeler, CHP’nin düzenlemenin Anayasa’nın değiştirilemeyen maddelerine aykırı olduğu için ele alınamayacağı itirazıyla sürdü. Ancak sonuç alınamadı. AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Anasaya’nın laiklik ilkesini düzenleyen maddesini okuyarak, endişelerin yersiz olduğunu savundu.

DERİ DEĞİŞTİRMEK ZOR CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ise "Niye telaşlısınız? Bu Meclis’te laiklik karşıtı milletvekili mi var" diyen Başbakan Tayyip Erdoğan’a 1995 Ümraniye konuşmasıyla yüklendi. Erdoğan’ın "Tutturmuşlar laiklik elden gidiyor? Bu millet istedikten sonra tabi elden gidecek yahu! Sen bunun önüne geçemezsin ki" sözlerini hatırlatan Anadol, "Gömlek değiştirmek kolay deri değiştirmek imkansız. Dövmeler çıkmıyor" dedi. Bu sözler, AKP’lileri kızdırdı.

HÜRRİYET’İ GÖSTERDİ Anadol, bazı AKP milletvekilleri ve belediye başkanlarının, türbanlı kamu çalışanı ve türbanlı belediye başkanı olması gerektiğini söyleyen sözlerinden örnek verirken, kürsüden Hürriyet’i gösterdi. Anadol, bu isimlerin "erken öten horoz" olduğunu savundu. Anadol’un "Dini inancım gereği türban takmak istiyorum diyen hakim adayına ne diyeceksiniz" deyince AKP sıralarından "sana ne" sesleri duyuldu.

NİYET OKUMAYIN MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise "Bu sorunu 40 yıldır tartışıyoruz, bir 40 yıl daha mı tartışacağız, çözmeyelim mi? Hassasiyetleri biz de paylaşıyoruz, bu mecliste bulunan herkes bu devletin laik sosyal hukuk devleti olması için yemin etmiştir niyet okuyarak yarın başka şeyler yapılacaktır endişesiyle kimsenin bu toplumu germeye hakkı yoktur" dedi.

Yüksek tansiyon
/images/100/0x0/55ea0e3ff018fbb8f8680c0f


TBMM, türbana üniversite yolunu açan Anayasa değişikliği oturumunda tarihinin en tartışmalı günlerinden birini yaşadı. Meclis’teki ilk gerilim DSP’li Tayfun İçli’nin söz hakkıyla ilgili tepkisiyle yaşandı. İçli, Başkanvekili Nevzat Pakdil’in uyarılarına karşın yerine geçmemekte ısrar edince oturuma ara verildi. Tansiyon en çok CHP’liler, Erdoğan’ın 1995’te söylediği, "Tutturmuşlar laiklik elden gidiyor. Bu millet istemedikten sonra tabii elden gidecek yahu! Önüne geçemezsin ki" sözlerini hatırlatınca yükseldi. Bazı AKP’liler DSP sıralarına yürüdü. Karşılıklı atışmalarla arbede yaşandı.

Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanları Nimet Çubukçu, Kürşat Tüzmen ve Mehmet Şimşek görüşmeleri birlikte takip etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!