ANKA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2007 00:00
Deloitte'un "Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Trendleri 2007" isimli raporuna göre, bu yıl teknolojik gelişmeler sayesinde suyun altında tüpsüz kalınabilecek, kendini şarj edebilir piller üretilecek.
Deloitte, 5 binden fazla uzman ve üst düzey yöneticiyle görüşerek hazırladığı "Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Trendleri 2007" isimli raporunu yayınlandı. Rapor, her üç sektörün önemli gelişmelere sahne olabileceğini gösteriyor.
SUYA DALMAK İÇİN TÜPE GEREK KALMAYACAK
Raporda, normalin 200 katı daha fazla oksijeni tutabilen yapay alyuvarlar sayesinde suyun altında uzun süre tüpsüz kalmayı sağlayacak yeni ürünlerin devreye sokulacağı bildirildi.
Raporda, protez teknolojisindeki ilerlemeler yapay uzuvlara sahip kişilerin, dünyanın en iyi atletlerinin performanslarını geride bırakmalarına olanak sağlayabilir.
İNTERNET KULLANIMI DAHA DA ARTACAK
PC’ler üzerinden bağlanma kapasitesi sınırlarına yaklaşıldığı vurgulanan raporda, bu yıl geniş bant internet erişimine sahip cihazların daha fazla yaygınlaşarak, internet kullanımını artıracağına işaret edildi.
PARAYI VEREN MAHREMİYETİ ALACAK
İnternet ortamında yoğun ilgi gören ve ücretsiz üyelik ve kısıtlı bir depolama alanı sunan sosyal ilişki siteleriyle ilgili olarak raporda, bu sitelerin kullanıcılarına daha fazla mahremiyet karşılığında ücretli üyelik önerileceği belirtildi. Raporda, "Bugüne kadar gençlere odaklanan siteler, pazarlarını büyütmek amacıyla mahremiyetlerini korumak için ücret ödemeye çok daha istekli olan üst yaş gruplarını da çekmek için yarışacaklar" denildi.
İNTERNETİN TARAFSIZLIĞI TARTIŞILACAK
İnternet’in yoğun kullanımının “İnternet tarafsızlığı” konusunun da bu yıl küresel gündeme girmesini sağlayacağı belirtilen raporda, "Tartışmanın merkezinde daha fazla devlet düzenlemesinin İnternet’in canlılığı ve potansiyelinin korunması açısından gerekli olup olmadığı yer alıyor. Bunun nedeni ise kimi İnternet Servis Sağlayıcıları ve telekom operatörlerinin kendi sundukları hizmet ve uygulamalara daha hızlı erişilmesini sağlarken diğer sitelere erişim hızını da düşürmek istemesi" denildi.
FİYATLAR ARTACAK
İnternet trafiğindeki hızlı artışın sınırları zorladığı belirtilen raporda, mevcut artış hızı korunduğunda yüklü kapasite geliştirme yatırımlarının gerekeceğine işaret edildi. Raporda, "Her halükarda, internet erişim hızlarının sürekli arttığı ve fiyatların düştüğü günlerin sonuna yaklaşılıyor olabilir" denildi.
37 MİLYAR DOLARLIK PİL
Mobil cihazların en büyük sorunlarından birinin kısıtlı pil kapasitesi olduğu hatırlatılan raporda, bu sorunun çevredeki ısıyı, ışığı, titreşimleri, hareketleri, kısaca olası her enerji kaynağını kullanarak pilini şarj eden cihazlarla aşılacağı kaydedildi.
Raporda, tek kullanımlık pillerin 31 milyar dolar, şarj edilebilir pillerin ise 6 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne eriştiği, her yıl 1 milyarı aşkın şarj edilebilir pilin yeni cihazlarla birlikte tüketiciye ulaştığı belirtildi.
SÜPER İNSANIN YARATILMASI Raporda, bu yıl çevreyle ilgili kaygılar, taşınabilir cihazların geliştirilmesi, ürün tasarımlarının basitleştirilmesi ve süper insanın yaratılmasına yönelik çalışmaların sektör meşgul edeceği ifade edildi.
"
KARMAŞIK" ÜRÜNLER GERİ İADE EDİLİYOR
Sektörün bu yıl çözümlemesi gereken sorunlardan bir diğerinin ürünlerin kullanımının basitleştirilmesi olacağı belirtilen raporda, "Halen, perakendecilere iade edilen elektronik cihazların yarıdan fazlası bozuk olduğu için değil, kullanımı zor ve karmaşık oldukları için geri veriliyorlar. Ortalama bir tüketici aldığı ürünü çözmek için 20 dakika harcıyor. Bu süre sonunda, bozuk olduğunu düşünerek cihazı iade ediyor. Deloitte’a göre, 2007’de başarı elde edecek teknoloji firmaları en ileri teknolojiye sahip olanlar değil, ürünün karmaşıklığını asgari düzeye indirenler olacak" denildi.
ŞİRKETLER BÜYÜK FIRSATLARI KAÇIRACAK
Raporda, geniş bant çılgınlığına rağmen, asıl karın, kolay indirilebilen en küçük dosyalara ve en dar bant genişliğine dayanan SMS mesajları ve cep telefonu melodileri gibi hizmetlerden geleceği ifade edildi. Ücreti ortalama 20 cent olan SMS mesajlarının 1 megabaytının 1.400 dolar,
film satışlarının megabayt başına ancak 13 centlik bir gelir ürettiği belirtilen raporda, "Küresel cep telefonu melodisi pazarı da 4.5 milyar dolarla tüm dijital müzik pazarından daha fazla gelir üretiyor. Buna karşılık, şirketler 2007’de de hemen yanı başlarında duran bu durumu muhtemelen yeterince değerlendiremeyecek ve büyük fırsatları kaçıracaklar" denildi.