Tüp sperm çözüm mü, tehlike mi

Güncelleme Tarihi:

Tüp sperm çözüm mü, tehlike mi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2009 00:00

İngiliz bilim adamlarının “tüp sperm” üretimi, “kısırlık sorunu olan erkekler için çözüm mü” yoksa “erkeklerin sonunu getirecek bir tehlike mi” tartışmalarını da beraberinde getirdi. Türk genetikçi ve kadın doğum uzmanlarının açıklamaları erkeklerin yüreğine su serpecek.

Türk uzmanlar bu uygulamanın erkeklerin sonunu getireceğini düşünmüyor. İşte yorumlar:

Prof. Dr. Volkan Baltacı

Kısırlığa sıkı bir çözüm diye düşünülebilir ama erkeklerin sonunu getirmez. Benzer çalışmalar daha önce de yapıldı. Erkeğin kök hücresinden sperm hücresi yapıyorsunuz, yani işlemden geçiriyorsunuz. Kısır erkekler için getirisi yüksek olacaktır. Yine de temkinli yaklaşmak lazım.

Doç. Dr.Murat Sönmezer

Bu spermlerin dölleme yeteneği/sağlıklı dölleme potansiyeli tam olarak bilinmemektedir. Önemli bir nokta, elde edilen bu hücreler embriyodan elde edilmiş germ kök hücreleridir. Bir insan embriyosunun oluşabilmesi için sağlıklı bir sperm ve sağlıklı bir yumurta gerektiği unutulmamalıdır. Bu çalışma kesinlikle üremede erkeğin rolünün ortadan kalktığını göstermemektedir.

Prof. Dr. Halim Hattat

Henüz, elde edilen hücrenin erkekten elde edilen spermle aynı olduğunu düşünmüyorum. Araştırmaların, gerek hücre yapısı çalışmaları açısından gerekse uygulamadaki etik kurallar açısından geliştirilmesi yönünden kısırlık konu-sunda son derece önemli olduğunu düşünüyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!