Güncelleme Tarihi:
İngiliz bilimadamları, yumurtalıkları uyarmak için verilen yüksek dozdaki ilaçların yumurtalarda kromozom anormalliklerine yol açabileceği ve bunun sonucunda bebeğin Down Sendromu ve Edwards Sendromu gibi anormalliklerle doğabileceği uyarısında bulundular.
Guardian ve Telegraph gazetelerinde yer alan habere göre, London Bridge Kısırlık, Jinekoloji ve Genetik Merkezi'nden Prof. Alan Handyside başkanlığında 8 ülkeden bilimadamlarının katılımıyla yapılan araştırmada, kadına yumurtalık uyaran hormonun (FHS) yüksek dozda verilmesinin, elde edilen yumurtaların ya çok az ya da çok fazla kromozom taşımasına yol açabildiği belirlendi.
Yumurtalardaki kromozom anormallikleri, genelde kadının yaşına bağlanır. Ancak Londra'daki Hammersmith hastanesi tüp bebek kliniği başkanı Stuart Lavery, yapılan araştırmada bu kromozom anormalliklerinin çoğunun kadının yaşıyla bir ilgisinin bulunmadığının görüldüğünü söyledi.
Lavery araştırmanın, bu anormalliklerin, "normalde doğanın bertaraf edeceği" yumurtaların gelişmesini sağlayan kısırlık tedavisinden kaynaklanıyor olabileceği kaygısını ortaya koyduğunu söyledi.
Prof Handyside ve ekibi, yaş ortalaması 40 olan 34 kadından alınan 100'den fazla yumurtayı incelediler. Yumurtalardan mayoz bölünmenin iki aşamasında alınan hücreler üzerinde yapılan incelemede, kusurların yüzde 55'inin ilk, yüzde 45'nin de ikinci aşamada olduğu saptandı.
Araştırmayı Avrupa Üreme ve Embriyoloji Derneği'nin toplantısında sunan Handyside, "Bu, yumurta sayısını azami seviyeye çıkarmak için uygulanan sürecin, bu anormalliklerin bir kısmına yol açıyor olabileceğini gösteriyor çünkü, bu uygulama normal gebelikten farklı. Bu uyarı süreci, kusuru tetikliyor olabilir" dedi.
Tüp bebek tedavisinde, gebe kalma ihtimalini artırmak için mümkün olduğu kadar çok yumurta elde etmek amacıyla kadına hormon ilaçları veriliyor.