Tunus'ta demokrasi kuyrukları

Güncelleme Tarihi:

Tunusta demokrasi kuyrukları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2011 00:00

Arap Baharı’nın başladığı Tunus’ta 7 milyon seçmen bugün yeni anayasayı hazırlayacak Ulusal Kurucu Meclis’in 217 üyesini seçmek için sandığa gidiyor. Tunuslu seçmenler, ülkedeki devrimden 9 ay sonra yapılan seçimlerde sabahın erken saatlerinden itibaren sandıklar önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Haberin Devamı

Sandıkların kurulduğu okul binalarının önünde oy sırası bekleyen Tunusluların, tarihlerinin ilk özgür seçimleri için heyecanlı oldukları gözlenirken, sandık yetkilileri, seçimlerin düzen içinde geçmesi amacıyla çaba sarf ediyor.

TUNUSLU SEÇMENLER HEYECANLA SIRALARINI BEKLİYOR / FOTO GALERİ

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı seçimlerde sandıklarda oy verme işleminin nasıl yapılacağını anlatan posterler asıldı, oy kullananların parmaklarına siyah mürekkep sürüldü.

Cumhurbaşkanı vekilinin de seçileceği oylamada  81 partiden 11 bin adayın yarışacak.

Seçimlerin favorisi Müslüman partilerin oluşturduğu geniş tabanlı Ennahda  (Yeniden Doğuş) hareketi. İdeolojik olarak Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan ve Ak Parti'den etkilendiği bilinen Ennahda Hareketi'nin liderliğini 22 yıl Londra’da sürgün yaşayan din adamı Raşid Ganuşi yürütüyor.

Haberin Devamı

Gannuşi, harekete kendi değerlerini laiklere dayatmayacaklarını belirterek, “Biz ılımlı, barış yanlısı, Müslüman ve çağdaşız” dedi. 

DEVRİMİ BAŞLATAN GENCİN ANNESİ SANDIK KUYRUĞUNDA

Tunusta demokrasi kuyrukları

Mannoubia Buazizi

Tunus'ta, kendini ateşe vererek devrim sürecini başlatan Muhammed Buazizi'nin annesi de bugün seçimlerde oy kullanmak üzere beklerken görüntülendi.

Anne Mannoubia Buazizi, 26 yaşındaki oğlunun 17 Aralık 2010'da kendisini yakmasıyla başlayan halk ayaklanması hakkında konuştuğu Sun gazetesine, "Oğlumla gurur duyuyorum. Onun yaktığı ateş bütün Arap dünyasına yayıldı." demişti.

Kedisini yakarak intihar girişiminde bulunan Muhammed Buazizi, hayatını kaybetti. Ancak, Tunus halkının ayaklanması üzerine, 23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeden kaçmasını sağlayan isyanın da tetikçisi oldu.

ALMANYA'DA 80 BİN TUNUSLU OY KULLANDI

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, yaptığı yazılı açıklamada, Arap dünyasındaki demokratik sürecin, cesur Tunus halkının, yıllardan beri süren otokratik bir rejime başkaldırmasıyla başladığını anımsatarak, "özgürleşmesinden" 9 ay sonra Tunus'ta yapılan bu ilk demokratik seçimlerle demokrasi, özgürlük ve daha iyi bir yaşam için önemli bir adımın başarılı şekilde atıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Westerwelle, barışçı, özgür ve adil seçimlerin "Arap Baharı"nın ulaştığı her ülke için örnek teşkil edeceğini ve hala baskı altında yaşayan insanların daha iyi bir yaşam için baskılara karşı mücadele ettiği ülkelerde bu insanları cesaretlendireceğini belirtti.

Westerwelle, Almanya'nın bu değişim sürecinde Tunus'a elinden geldiği kadar yardımcı olacağını ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Almanya'da da yaklaşık 80 bin Tunus vatandaşının 20-22 Ekim 2011 tarihleri arasında, 15 kentte konulan oy sandıklarında oy kullandığı bildirildi.

BULGARİSTAN'DA DA SEÇİM HEYECANI YAŞANIYOR

Komşu ülke Bulgaristan'da bugün cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılıyor.

Haberin Devamı

Bursa'daki Bulgaristan vatandaşları, Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 3 sandıkta oy kullanmaya başladı. Yalova'daki seçmenler ise 2 sandıkta oy kullanıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde 18 cumhurbaşkanlığı, 18 cumhurbaşkanlığı yardımcılığı için olmak üzere 36 aday yarışıyor.

Anketler, cumhurbaşkanlığı seçiminin iktidardaki Gerb Partisi adayı, eski bayındırlık bakanı Rosen Plevneliev ile ana muhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) adayı eski dışişleri bakanlarından İvaylo Kalfin arasında geçeceğini gösteriyor.

ADAYLARDAN BİRİSİ TÜRK

İki tur üzerinden yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir adayın ilk turda yüzde 50 oy oranına ulaşamayacağı tahmin ediliyor. 30 Ekim Pazar günü yapılacak ikinci turda, ilk turda en fazla oyu alan iki aday yarışacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Bulgaristan tarihinde ilk kez bir Türk de aday oldu. Ulusal Birlik Hareketi adlı partiden cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan Sali Şaban, seçilemezse dahi, adaylığının bir Türk'ün de Bulgaristan'ın yönetimine talip olabileceğinin ortaya koyması açısından büyük önem taşıdığını söylemişti.

Cumhurbaşkanı adayları arasında Türkiye ve Türk karşıtı görüşleriyle tanınan ırkçı ve aşırı milliyetçi lider Volen Siderov da bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!