Tunuslu laik profesör ‘burka davası’nı kazandı

Güncelleme Tarihi:

Tunuslu laik profesör ‘burka davası’nı kazandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2013 18:25

Tunus’ta muhafazakar İslamcı Ennahda hükümetinin iktidara gelmesinin ardından, laik-İslamcı/muhafazakar çekişmesi yaşanan ülkenin en sembolik davası sonuçlandı.

Haberin Devamı

Burka giyen iki kız öğrenci, kendilerine tokat attığı iddiasıyla Monouba Edebiyat Fakültesi’nin laik rektörü Habib Kazdağlı aleyhinde açtıkları davayı kaybetti. Mahkeme, rektörün kızlara tokat atmadığını, tersine kızların rektörün odasını bastığına kanaat getirerek, her iki davacı hakkında devlet memuruna saldırı ve hakaretten ikişer ay tecilli hapis, bir davalı hakkında da büroyu dağıtmak suçundan iki ay ceza verildi.

/images/100/0x0/55eb336cf018fbb8f8b1e632

Arap Baharı’nın fitilinin ateşlendiği Tunus’ta, Ennahda iktidarı ile birlikte bir yılı aşkın süredir aşırı muhafazakâr-laik çatışması yaşanıyor. Bu çatışmanın sembolü haline gelen Kazdağlı davası ise 6 Mart 2012 yılına uzanıyor. Ülkenin önde gelen eğitimcilerinden Tunus Manouba Üniversitesi’nde Edebiyat, Sanat ve İnsan Bilimleri Fakültesi’nin Dekanı Habib Kazdağlı, “burkalı bir öğrenciye tokat attığı” iddiasıyla yargılandı. Olay Habib Kazdağlı’nın dekanlık ofisinde 6 Mart 2012’de yaşandı. Dekan Kazdağlı fakültede baştan aşağı vücudu kapatan burkayı yasaklayınca, yasağı protesto eden bir grup kız ve erkek öğrenci ofisi basıp yasağın kaldırılmasını istedi. Odası dağıtılan Dekan Kazdağlı, polis çağırdı. Ancak polis geldiğinde çarşaflı iki kız öğrenci Fatuma ve İmen, Kazdağlı’nın kendisine tokat attığını ileri sürerek davacı oldu. Saldırıya uğradığını iddia eden Prof. Kazdağlı ise ‘kesinlikle öğrencilerine el kaldırmadığını, kendisinin saldırıya uğradığını, bunun bir tuzak olduğunu’ savundu. 

Haberin Devamı

40 KİŞİLİK AVUKAT ORDUSU
Bir yıldır altı duruşma halinde görülen davada Kazdağlı’yı 40 kişilik bir avukat ordusu savundu. Laikler her duruşmada sokağa inerek destek verirken, ülkedeki akademik ve aydın çevreler de bildiri yayınlayarak Kazdağlı’nın arkasında durdu. Yaklaşık 1500 akademisyen, sanatçı, politikacı, gazeteci ve sivil toplum örgütü mensubu, Kazdağlı hakkında açılan ‘haksız davanın’ düşmesini istedi. Aralarında Nobel Fizik Ödüllü Albert Fert ile ünlü Fransız filozof Edgar Morin’in da bulunduğu Fransız aydınlar Prof. Kazdağlı’nın “onurunun iadesi” için imza kampanya açtı.

Haberin Devamı

TECİLLİ HAPİS CEZASI
Sonunda tanıkları dinleyen ve delilleri değerlendiren mahkeme, Kazdağlı’nın iki genç kadına tokat iddiasının doğru olmadığına kanaat getirdi. Tam tersine İmen ve Fatuma’nın Kazdağlı’nın bürosuna saldırarak eşyalarını dağıttıklarını tespit eden mahkeme, her ikisine de kamu memuruna saldırı ve hakaretten iki ay tecilli hapis cezası, Fatuma’ya da büroyu dağıtmak suçundan iki ay ek hapis cezası verdi. Her iki öğrenci de kararı temyiz edeceklerini duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!