Güncelleme Tarihi:
EK İFADE VERDİ, SAVCI TAHLİYESİNİ İSTEDİ
MİT TIR’ları soruşturmasını yürüten Başsavcıvekili İrfan Fidan, aylık tutukluluk incelemesi kapsamında üç şüpheliden biri olan Tümgeneral İbrahim Aydın’ın ek ifadesini aldı. Savcı Fidan, şüpheli Aydın hakkında delillerin büyük oranda toplanmış olması gözönüne alarak adli kontrol kararıyla tahliyesini talep etti. Savcı, diğer şüpheliler Hamza Celepoğlu ile Burhanettin Cihangiroğlu’nun suçun vasıf ve mahiyeti, delillerin toplanmamış olmasını dikkate alarak tutukluluk hallerinin devamını istedi.
İNCELEMEYİ 3. SULH CEZA HAKİMLİĞİ YAPTI
Savcının talebini İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği değerlendirdi. Tutukluluğun yeniden gözden geçirilmesine ilişkin incelemeyi yapan hakimlikçe yapılan duruşmaya, tutuklu üç subayın avukatları katıldı. Şüpheli İbrahim Aydın’ın avukatı Ramazan Bulut, müvekkilinin olay tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanı olduğunu belirterek "MİT TIR’larına el koyma hadisesi gerçekleştiğinde Jandarma Genel Komutanlığı bir idari tahkikat heyeti kurdurmuş ve başına da müvekkilimi getirmiştir. Eğer Adana’daki veya Ankara’daki istihbarat birimleriyle müvekkilimin emir komuta ilişkisi bulunmuş olsaydı, müvekkilim bu idari tahkikat heyetinin başına getirilmezdi. Müvekkilim tahkikat heyetiyle Adana’ya gitmiş, fakat aynı gün tahkikatı İçişleri Bakanlığı’nın üstlenmesi üzerine geri çağrılmıştır" dedi.
"TANIK OLMASI GEREKİRKEN ŞÜPHELİ OLDU"
Avukat Bulut, müvekkili hakkında biri Ankara savcısı, diğeri daire başkanı olmak üzere iki telefon görüşmesi ve gizli tanık Alparslan’ın beyanları nedeniyle üç ayrı suçlama yapıldığına değindi. Telefon görüşmelerinin çalıştığı kişilerle yapmasının doğal olduğunu ifade eden avukat Ramazan Bulut, gizli tanığın beyanlarının ise yalan olduğunu vurguladı. Avukat Bulut, müvekkilinin MİT TIR’larına el koyma olayında pek çok hususu aydınlattığını ve tanık olması gerekirken şüpheli olduğunu belirterek tahliyesini talep etti. Diğer şüpheliler Hamza Celepoğlu ile Burhanettin Cihangiroğlu’nun avukatları da müvekkillerinin tahliyesini talep ettiler.
"İBRAHİM AYDIN HAKKINDAKİ DELİLLER BÜYÜK ORANDA TOPLANDI"
Hakimlik, şüpheli İbrahim Aydın hakkında soruşturmaya yönelik delillerin büyük oranda toplandığı, suç vasfının lehine değişme ihtimali, suça konu eylemlerdeki rolü ve ve savcılığın talebini de dikkate alınarak tahliyesine karar verdi. İbrahim Aydın hakkında yurtdışına çıkış yasağı koyan hakimlik, adli kontrol altına alınmasına da hükmetti. Hakimlik diğer şüphelilerin ise atılı suçlar yönünden delillerin toplanmamış olması, suçun ağırlığı ve önemi, suç konusu eylemlerdeki aktif rolleri, kuvvetli suç şüphesinin varlığı, güvenlik tedbirlerinin ölçülü olduğu gerekçeleriyle tahliye taleplerini reddederek tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
30 KASIM’DA TUTUKLANMIŞLARDI
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, Tümgeneral İbrahim Aydın ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme"; Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ise "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 30 Kasım tarihinde tutuklanmıştı.