'Tüm yargı organları, Genelkurmay Başkanı ve MGK'nın statüsü yediden belirlensin'

Güncelleme Tarihi:

Tüm yargı organları, Genelkurmay Başkanı ve MGKnın statüsü yediden belirlensin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2007 14:50

Bünyesinde 100’den faza dernek ve vakıf barındıran Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV), yeni anayasada yüksek yargı organları, YÖK, Devlet Planlama Teşkilatı ve Milli Güvenlik Kurulu’nun yanı sıra Genelkurmay Başkanı’nın statüsünün de yeniden belirlenmesini, tüm kararlarının yargıya açılmasını istedi.

TGTV Genel Başkanı Necati Ceylan, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, vakfın sivil anayasa konusundaki görüşlerini dile getirdi. Ceylan, açıklamasında 1982 Anayasası’nın devleti topluma karşı korumak üzere yapıldığını belirterek, toplumu devletin ideolojisine göre şekillendirdiğini savundu.

“Millete güvenilmediği gibi devamlı her an bir şeyler olacak veya sanal tehlikelerle teyakkuz halinde beklenilmektedir” diyen Ceylan, Türkiye’de hak ve özgürlüklerle ilgili sorunların hukuki ve siyasi sorunlar olmadığını, tamamen anayasayla ilgili olduğunu kaydetti. Ceylan şunları kaydetti:

“Demokratik devletin ideolojisi olmaz. İnsanlar belirli ideolojik kalıplara sokulmaya çalışılmamalıdır. Devlet hukuku kendi düşüncesi ve inancı doğrultusunda kullanmamalıdır. Devlet düşünceler karşısında eşit mesafede ve tarafsız olmalıdır. Yeni anayasa bu ilkeler üzerine kurulmalıdır. Siyasal sistem bürokratik vesayetten kurtarılarak demokratikleştirilmelidir. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Cumhuriyet Başsavcılığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, YÖK, DPT ve diğer üst özerk kuruluşlar gibi anayasal kuruluşların yeni baştan düzenlenmesi gerekmektedir. Yeni anayasada askerin siyasete müdahale sorunu kesinkes çözülmeli, asker sivil yönetimin emrine girmelidir. Genelkurmay Başkanının, MGK’nın ve Yüksek Askeri Şura'nın statüsü yeniden belirlenmeli, bütün kararları yargıya açılmalıdır.”

-TGTV'İN ÜYELERİ-

TGTV, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, eski Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer gibi isimlerin kurucuları arasında yer aldığı Birlik Vakfı öncülüğünde, 1994 yılında İstanbul’da kuruldu. Yaklaşık 100 vakıf ve derneğin bir araya gelmesiyle oluşturulan TGTV’nin bünyesindeki kuruluşların bazıları şöyle:

“Birlik Vakfı, MÜSİAD, Anadolu Tevhid Vakfı, Darüsselam Vakfı, Elazığ İlim ve Hayra Hizmet Vakfı, Fatih İlim ve Kültür Vakfı, İsmailağa Camii İlme Hizmet Vakfı, Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, İhlas Vakfı, Suffa Vakfı, Sohta Sinan Eğitim ve Yardımlaşma Vakfı, Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakfı, Hacegan Kulüp Derneği, Hamidiye Vakfı, Hayrat Vakfı, Hilaliye Eğitim Vakfı, Müftü Ahmet Hulusi Efendi Kültür Eğitim ve Sağlık Vakfı, İslami Bilimler Vakfı, Ribat Eğitim Vakfı, Seyyid Burhaneddin ilim Vakfı, Sultanbeyli ilim ve Hizmet Vakfı, Türkiye Yazarlar Birliği, Veysel Karani Hırka-i Şerif Camii Hizmet Vakfı, Yeryüzü Doktorları, Yavuz Selim Vakfı, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, İlim ve Fazilet Vakfı, Abdülkadir Geylani Eğitim ve Kültür Vakfı, Akabe Vakfı, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Dünya Ehli-beyt Vakfı”

-TGTV YARIN ÇANYAKA KÖŞKÜ’NDE-

TGTV Genel Başkanı Ceylan, bir gazetecinin Çankaya Köşkü’nde düzenlenecek resepsiyonla ilgili sorusu üzerine resepsiyona davet edildiklerini, yarın davete uyarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü kutlayacaklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!