Güncelleme Tarihi:
Gümrükçü, Sol Parti federal milletvekilleri Sevim Dağdelen ve Prof. Norman Paech'in ortaklaşa verdiği soru önergesine, Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Peter Altmeier'in, bu kararın kısa süreli hizmet sunacak Türk vatandaşları için geçerli olduğunu açıkladığını vurguladı. Bu açıklamanın, hukukun gereğini yerine getirmediğini ifade eden Gümrükçü, “Alman İçişleri Bakanlığı, Türk işverenleri ve serbest meslek sahiplerinin kısa süreli vizesiz gidebileceğini söylüyor ama biz bu kadar dar yorumlamıyoruz. Mahkeme kararı, tüm Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat hakkı olduğunu kapsıyor” dedi.
ATAD kararlarının bağlayıcı olduğunu dile getiren Gümrükçü, mahkemenin kesin olarak Türkler'in geri alınmış haklarının kaldırılmasına hükmettiğini söyledi. ATAD kararıyla, 1 Ocak 1973 tarihinde geçerli olan seyahat yasasının bugün için de geçerli olduğuna işaret eden Gümrükçü, 1980'de kaldırılan bu yasanın sadece işverenleri değil, tüm Türk vatandaşlarını kapsadığını bildirdi.
Almanya'nın ATAD kararını uygulamak için yeni bir yasa çıkartmasına gerek olmadığını, hatta bunun hata olacağını ifade eden Gümrükçü, 1973'teki yasanın geçerli olmasını istedi. Gümrükçü, Almanya'nın Türk vatandaşlarına ancak bu yasadan daha ileri haklar tanımak amacıyla kanun çıkartabileceğini kaydetti.
Geçerli bir pasaportu ve belirli miktar parası olan Türk vatandaşlarının Almanya'ya vizesiz gidebileceğine işaret eden Gümrükçü, “Alman İçişleri Bakanlığının sinyali doğru bir adım ama çok sevindirici değil. Avrupa ülkelerinden hukukun üstünlüğünü kabul etmelerini istiyoruz. Verilen cevap hukukun gereğini yerine getirmiyor. 'Kaldırabiliriz' diyor, 'kaldıracağız' demiyor. 'Bu hakkı iş adamlarına verelim, tüm Türklere vermeyelim' diyorlar. Biz de ona direniyoruz” diye konuştu.