Güncelleme Tarihi:
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Kamu Personel Seçme Sınavı’nda soruların sızdırıldığı, kopya çekildiği iddialarıyla ilgili, “Tüm Ankara’nın cumartesi sabah ve cumartesi öğleden sonra oturumlarının analizlerini yaptık, cevap kağıtlarını okuduk. Bu analizler bize şunu gösteriyor, geçtiğimiz yıllarla mukayese ettiğimiz zaman burada olağandışı bir durum söz konusu değil” dedi. Demir, özetle şunları söyledi:
Zihinlerde kalan sorular
“Çok detaylı bir inceleme yaptık ve gördük ki bunların bir kısmı sınava giren adayların zihinlerinde kalanlardan derlenmiş sorular. Bir kısmı ise bizim tahminlerimize göre sınavımıza giren adayların kontrol dışında veya bizim müsaade etmememize rağmen yanlarında ya parça parça ya da bir bütün olarak götürdükleri kitapçıklarda yer alan sorular. Ancak bunların yeniden yazıldıklarını yazım hatalarından, cevap seçeneklerinin sıralanmasından görüyoruz.
Google’da aranma iddiası
Saatlere baktığımız zaman, biz öğleden sonra sınavımızı 14.30 itibarıyla başlattık. Bu iddianın ilk internete düşüş saatine baktığımız zaman yaklaşık 16.00 gibidir, sınavın büyük bir bölümü tamamlandıktan sonra. Arkasından diğer iddialar da saat 17.30’da veya 22.30’da internete düştü. Bizim düşündüğümüz bunların sınavdan sonra bir gayretle hazırlanmış ve basına verilmiş nüshalar olduğu. Sızdırılan sınav sorularının sınavdan bir gün önce Google’da arandığı iddialarını da inceledim. 6 Temmuz’da herhangi bir araştırma, sorgulama yok. 7 Temmuz’da iki katı, üç katı sorgulama söz konusu. Bu hangi saatte gerçekleşti? Sınavdan çıkan adaylarımız gerek cep telefonlarından gerek internet kafeden bunu sorgulamış olabilir. Bunların sınav öncesi sorgulanmış gibi gösterilmesini doğru bulmuyorum.
Zincir bozulmadı
Sınav evrakının merkezden illere nakillerinde, il merkezlerindeki saklama merkezlerindeki saklama depolarımızdan sınav binalarımıza taşınmalarında hem hakem şahit hem gözlemci ve emniyet güçlerimizi birlikte bulunduruyoruz. Görebildiğimiz kadarıyla zincirimizde bir açık olmaması gerekir. Bütün evrakı, cevap kağıtlarını ayrıştırıp, soru kitapçıklarını sayıp eksik evrakımız var mı yok mu bunun kontrolünü yapacağız. Soruların sızdırıldığı veya çalındığına ilişkin bizde bir kanıt yok. Hemen bu haberleri yapan ve kamuoyunda infiale sebep olan internet sayfaları ve haber ajanslarının uyarılarını çektik ve savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bu sınavda bir haksızlık olduğu yolunda bir bulgu söz konusu değil.”
Giriş belgeleri imha edilebilir
Prof. Demir şöyle devam etti: “Aday internet sayfasından kendi sınava giriş belgesinin çıktısını alıp onunla sınava giriyor. Biz bunun arkası boş bir A4 kağıdı olmasını istiyoruz. Sınav esnasında bu arkadaşlarımızın bazıları sınavda yaptıkları soruların kelimelerini yazarak kendilerini değerlendirmek, sınav sonuçlarını değerlendirmek istiyorlar. Bu nedenle yazıp salon dışına çıkabiliyorlar. Bundan sonra bunun kötü kullanımını gördüğümüzden dolayı önümüzdeki günlerde bu belgelerin toplanmasını düşünebiliriz, ÖSYM’ye getirilerek burada imha yoluna gidebiliriz.”
KPSS için suç duyurusu
İzmir’de bir grup öğrenci, şaibe karıştığını ileri sürdükleri Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) iptalini istedi, soruların çalınmasıyla ilgili sorumluların bulunup cezalandırılması için savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Adliye önünde toplanan bir grup öğrenci adına konuşan coğrafya öğretmeni Nihan Akar, KPSS’de 2010’dan sonra iki gün önceki sınavda da kopya skandalı ortaya çıktığını hatırlattı.
CHP’li vekil, tweet’le suçladı
CHP Milletvekili Özgür Özel’in, soruların çalındığı iddia edilen KPSS ile ilgili Twitter’dan yazdıkları dikkat çekti. Özel’in tweet’i şöyle: “KPSS sorularını yayınlayan internet sitesinin yönetiminde Deniz Feneri’nin Ankara Şube Başkanı M.K.’nın bulunması ilginizi çeker mi?” Sorular beyazkalem.com.tr sitesinde yer almış, yapılan açıklamada, soruların sınava giren öğrencilerin gönderdikleri sorulardan oluştuğu belirtilmişti.