Güncelleme Tarihi:
Tüketicilerin yıllarca şikayet sıralamasında birinci sırada yer alan “kapıdan satışlar”, geçen yıl şampiyonluğunu kredi kartlarına kaptırdı.
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, tüketicinin her geçen gün bilinçlendiğini, Tüketicinin Korunması Kanunu'nun sağladığı haklardan yararlanmayı öğrendiğini söyledi.
Çetin, tüketicilerin geçmişte hak arama konusunda çok isteksiz davrandıklarını anımsatarak, tüketicilerin hakkını savunma konusunda eskiye oranla daha aktif olduğunu ve hakem heyetlerine başvuruların artığını belirtti.
Tüketicilerin, yaklaşık 7 yıl önce yaşanan ekonomik krizin ardından haklarını aramaya, savunmaya başladıklarını ve tüketici birliklerinin harekete geçtiğini ifade eden Çetin, şöyle konuştu:
“Eskiden tüketici hakları diye bir olgu bilinmiyordu. Tüketicilerin korunmasına yönelik kanunlar çıktıkça insanlar daha kolay hak aramaya başladı. Sivil toplum kuruluşları ve tüketici örgütleri sayesinde vatandaşlarımız tüketici hakları konusunda bilinçlenmeye başladı. Zaman içinde tüketiciler haklarını öğrendikçe ve hak aramada sonuç aldıkça, daha çok hak aramaya başladı. Bu da Türk halkının tüketici olarak hak arama konusunda bilinçlendiğini gösteriyor. Şimdi ise il ve ilçelerdeki hakem heyetleri mahkeme gibi çalışmaya başladı.”
Çetin, tüketicilerin hak arama konusunda ilerleme kaydetmelerine rağmen, işin takibi konusunda biraz gevşek olmaları nedeniyle gelinen seviyenin yeterli olmadığını vurgulayarak, tüketicilerin kendi sorunlarını çözmede daha aktif bir rol almalarını beklediklerini, gelecekte bunun da gerçekleşeceğine inandıklarını dile getirdi.
TÜKETİCİ, KREDİ KARTI YILLIK ÜCRETİNDEN ŞİKAYETÇİ
Tüketicinin ayakkabıdan giyim eşyasına ve dayanıklı tüketim malzemelerine kadar her konuda hakkını aramaya başladığına dikkati çeken Çetin, şunları kaydetti:
“Tüketiciler, geçen yıl en çok kredi kartlarından alınan yıllık ücretler konusunda şikayetçi oldu. Bu sene, kredi kartları sabit ödeme ücretlerine, Türk Telekom tarafından alınan sabit ücretler eklendi. Özellikle kamu ya da kamu kaynaklı tekel olan kurumların, sabit ücret adı altında herhangi bir hizmet vermeden aldıkları kazançlar, tüketicileri en çok rahatsız eden şeyler. Çünkü bu kazançlar, çok ciddi boyutlara varıyor.”
Çetin, ikinci sıradaki şikayet konusunun kapıdan satışlar olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
“Kentlerde azalmakla birlikte özellikle kırsal kesimlerde kapıdan satış adı altındaki dolandırıcılık sürüyor. Tüketicileri rahatsız eden bir diğer konu ise yerel yönetimlerin sunduğu ve temel gereksinim olan elektrik, su, doğal gaz gibi şeylerdeki katma değer, vergi oranlarının yüksekliğidir. Başka konularda da haklarını arayan tüketicilerimiz, en çok bu konulardaki şikayetlerini bize iletiyorlar.”