Güncelleme Tarihi:
Savunma yapmak için siteye başvurduğunda, yüksek miktarda aylık aidat verme zorunluğu olduğunu öğrendi. Bunun üzerine yargıya başvurdu. Ankara Asliye Ticaret Mahkemesi firma hakkında iki lehte bilirkişi raporu bulunmasına rağmen internet sitesini haklı buldu.
Dosya Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi benzer konularda ilk olabilecek bir karar vererek firmayı haklı buldu. Şikayetçi tüketiciler kadar firmanın da kendini savunma özgürlüğü olduğunu vurgulayarak bilirkişi raporlarını ve belgeleri yeterli delil olarak kabul etti. Kararın birçok marka ve şirket için müjde niteliğinde bir haber olduğu kaydedildi. Firmanın avukatı Ayşegül Zengin hukuki süreçli ilgili şu bilgileri verdi:
“Bazı internet internet sitesi tüketicilerin satın aldıkları mal ve hizmetlere ilişkin şikayetlerini kişisel bilgileri açıklanmadan yazabilmelerine imkan sağlamakta ancak ticaret şirketlerince tüketicilerin yazdıkları şikayetlere ulaşabilmek, açıklama yapabilmek, kendini savunabilmek , probleme ilişkin bilgi verebilmek ve hatta tüketicinin kim olduğunu öğrenebilmek için siteye üye olma zorunluluğu getirilmekteydi. Bu durum ücret ödeyerek üye olan şirketler ile üye olmayan şirketler arasında da haksız rekabet oluşturmaktaydı.
Dürüstlük kuralına aykırı hareket edilmekteydi. Çağımızda internet ve sosyal medya ticaret şirketlerinin reklam ve itibarı için büyük önem taşımakta. Tüketicinin ifade ve şikayet özgürlüğünü sonuna kadar savunmakla birlikte bu özgürlüğün ticaret şirketlerine bir tehdit olarak yansıtılması ve şirketlerin itibarını koruyabilmek için ücret ödemeye mahkum edilmesi hakkın kötüye kullanılması niteliğindedir. Bu durum ticaret şirketleri kadar tüketicilerin hak arama özgürlüğünü de tehdit etmektedir. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi ilamı ile bu hukuka aykırılığın tespiti yapılmış oldu.”