TÜİK: Bu yıl sonuna kadar milli gelir rakamlarını revize etmiş olacağız

Güncelleme Tarihi:

TÜİK: Bu yıl sonuna kadar milli gelir rakamlarını revize etmiş olacağız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2007 10:44

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir, milli gelir rakamlarının bu yıl sonuna kadar revize edileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Demir, milli gelir hesaplamasında şu anda 1987 yılının baz alındığını, yapılacak revizyon çalışmaları sonucunda, bundan sonra 1998 yılını baz alacaklarını vurguladı.

Rvizyondan sonra milli gelir rakamlarının 1998 yılından bugüne kadar olan bölümünün açıklanacağını anlatan Demir, “bu yıl sonunda revizyon işini tamamlayacağız. Şu anda gününü, ayını tespit edecek kadar yakın değiliz ama 2007 yılı içinde, resmi istatistik programı çerçevesinde milli gelir rakamlarını revize etmiş olacağız” dedi.

ESKİSİ İLE YENİSİ ARASINDA FARK GÖZÜKECEK

Demir, revizyonda 10 yıllık bir seyir olacağı için eski rakamlarla yenisi arasında fark gözükmüş olacağını da belirtirken, şöyle konuştu:
“10 yıllık bir seriye bakacaksın, yeni seriyi yeni yöntemlerle hesaplayacağız. Her iki seriyi bir arada devam etmek, üretmek dev bir külfet olur. Ama aradaki farkın görülebileceği kadar bir veri tabanı vermiş olacağız. Bazıları 87'ye kadar geri götürün diyor, bu mümkün değil. Çünkü biz iş gücü araştırmalarını ve yeni sistemde kullandığımız bir çok araştırmayı 2000 yılından sonra yapmaya başladık. Ondan öncekini sabit bir katsayı ile geri götürdüğün zaman yansıtıyor mu- yansıtmıyor mu bilemezsiniz. Çünkü veri yok. Çok geriye götürmek ekonominin kendi içindeki değişimlerine karşı duyarlılığı azalır, o da çok işe yaramayabilir.

Haberin Devamı

Revizyonla ilgili üzerinde çalışılıyor, yabancı uzmanlar gelip gidiyor, onlardan teknik danışmanlık alıyoruz. 2008 yılına bunu geride bırakıp girmek istiyoruz çünkü 2008 yılında daha yeni çalışmalarımız olacak.”

ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ

Demir, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde de (ADNKS) TÜİK olarak çalışmaları tamamladıklarını ve elde edilen bütün verileri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devrettiklerini bildirdi.

Demir, çalışmalarını yürütürken yurt dışında yaşayan vatandaşların TC kimlik numarasının listesini Dışişleri Bakanlığından aldıkları zaman yurt dışında yaşayanların tahminlerin çok altında kaldığını gördüklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:
“Bu konuda Dışişleri Bakanlığının kayıtları oradakileri tam göstermiyor. Şöyle bir çalışma devam ediyor, halen yaşadığı halde ulaşamadığımız, kendisi hakkında bilgi sahibi olamadığımız bir kesim var. Onu bir şekilde eriteceğiz.. Nasıl? İki yöntem kullanıyoruz şu anda, bir tanesi aile yakınlarına ulaşmışsak, ulaşamadığımız kişiyle ilgili aile yakınlarından telefonla bilgi almaya çalışıyoruz. Aşağı yukarı her gün günlük 40-45 bin kişinin durumu ile ilgili bilgi alabiliyoruz. Bu devam ediyor. Bu kişilerin akıbeti hakkında telefonla bilgi sahibi oluyoruz..”

Haberin Devamı

İkincisi, bütün kamu kurumlarının idari kayıtlarını topladık. Yüksek Seçim Kurulu'ndan başlamak üzere, Gelir İdaresinden, Sosyal Güvenlik Kurumundan, YÖK'ten Milli Eğitim Bakanlığından, Bankalardan GSM operatörlerinden...T.C kimlik numarası olduğunu düşündüğümüz tüm kurumlardan bütün bilgilerini topladık. Bakıyoruz ulaşamadıklarımız var mı? Mesela üniversitelerde şöyle bir şey yaptık. Bazı aileler üniversitelerin olduğu ilde yazdırır diye yazdırmamış bireyi, o da ailem yazar diye yazdırmamış, orta kalmışlar. Üniversitelere yazı yazdık, kayıt sırasında öğrencileriniz ise bu kişilere gerekli uyarıları yapın, nüfus müdürlüklerine gidip kaydolsunlar diye..”

TÜİK ARTIK BAŞVURU ALMIYOR, İŞİ NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ DEVİR ALDI

TÜİK Başkanı Demir, Adrese Dayalı NüfuS Kayıt Sisteminde bundan sonra işleri Nüfusu Müdürlüğünün devir aldığını vurgularken, “Sistem orada. TÜİK artık başvuru almıyor. Biz aradıklarında nüfus müdürlüklerine yönlendiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Şu anda “olduğu kadarıyla” sistemin kullanılmaya devam ettiğini belirten Demir, “Nüfus İşleri Genel Müdürlüğünde veriler MERNİS ile ilişkilendiriliyor. En geç 25 Nisan 2008'de bütün kamu kurumları, kanuna göre, ikamet bilgileri ve nüfus bilgilerini bu veri tabanından alacaklar, artık vatandaştan belge istemeyecek. Dolayısıyla bu tarihten önce bütün kurumlar ile ilgili her türlü şey bitmiş olacak. Ama şu anda sistem kısmen kullanılabilir durumda” şeklinde konuştu.

NÜFUS MUHTEMELEN OCAK 2008'DE AÇIKLANACAK

Nüfus kaydına ilişkin çalışmalara yıl sonuna kadar devam edeceklerini bildiren Demir, Türkiye nüfusunun, burada ve yurt dışındaki nüfusun çıkarılmasına ilişkin çalışma bittikten sonra açıklanabileceğini söyledi. Demir, şunları kaydetti:
“Muhtemelen Ocak ayı gibi, (2007 nüfusu) diye açıklanır. Bundan sonra her yıl aynı şekilde tarih belirleyeceğiz nüfusun açıklanması için. Bu yılı muhtemelen Ocak ayına yetiştiririz diye düşünüyorum ama Şubat-Mart ayına kadar da zamanımız var, alan uygulamasını bitirmiş olacağız. Şu anki nüfusumuz yok şimdi elimizde. Toplam nüfus limitimiz, nüfustaki yaşayan insan sayısı 75 milyon civarında. T.C numarası olan 75 milyon insanın akıbetini, yurt içinde mi yurt dışında mı yoksa öldüğü halde düşülmedi mi bunu sorguluyoruz. Bunu bitirmeden bir şey söylememiz mümkün olmayacak. Bu arada, biz ilk kez yurt dışında yaşayanı da yurt içinde yaşayanı da çok sağlıklı şekilde tespit etme imkanını ele geçirdik.”

ADNKS'NİN GETİRDİKLERİ

ADNK sistemi sayesinde bir çok veriye ulaşmanın da kolaylaşacağını ifade eden Demir, “bu sisteme sadece nüfus sayımı gözüyle bakmak, yapılan çalışmanın çok küçük bir bölümünü görmek olur” dedi.

Haberin Devamı

Demir, sistemle örneğin meslek lisesinden kaç kişinin mezun olduğunu, mezunların kaçının işe girdiğini, kimin özelde, kimin devlette çalıştığının tespit edilebileceğini ifade ederek, şu bilgiler verdi:
“Üniversitenin hangi branşından kaç kişi işe girdi, üniversitenin hangi bölümlerinde okuyan hemen yerleşiyor, hangi bölümlerinden mezun olan bekliyor? Hangi bölümü bitiren özel sektörde daha çok iş buluyor?..Bütün
bunun gibi bilgilere düzenli istatistik yapabileceğiz.. Hatta devletin ihtiyacı olursa, kayıtdışı mı çalışıyor diye anket bile yapabiliriz..İlave araştırmalarda yapabiliriz, kayıt sisteminden yola çıkarak üniversite mezunu şu an nerede, ne iş yapıyor onu bile bulabileceğiz...”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!