Güncelleme Tarihi:
1-Kutsal kitaplar nereyi işaret ediyor?
Kutsal kitaplara göre Nuh’un gemisi Türkiye sınırları içinde. Eski Ahit’te geminin Ağrı Dağı’na oturduğu yazıyor. Kuran-ı Kerim’deki Hud Suresi ise Cudi Dağı’nı işaret ediyor.
2-Bir astronotun Ağrı Dağı’nda ne işi var?
Kutsal metinlerden hareket eden seyyah, bilim adamı, maceracı ve meraklılar bu işaretleri yorumlayarak Doğu Anadolu dağlarında cirit attı. Seyyah Marco Polo’dan şövalye romanlarıyla tanınan Sir Walter Raleigh’e kadar birçok yazar geminin Ağrı Dağı’nda olduğunu yazdı. Birçok yüksek profilli isim bizzat dağa çıkarak gemiyi aradı. Bu araştırmaları yürüten isimlerin en ünlüsü Ay’a ayak basmış astronotlardan James Irwin. 1980’lerde Ağrı Dağı’nda iki ayrı keşif gezisine çıkan Irwin, kalıntıları bulamayınca “Elimden geleni yaptım ama Nuh’un Gemisi bizden hâlâ kaçıyor” dedi.
ABD’deki Noah’s Ark Alliance (Nuh’un Gemisi Derneği) 1999’da, geminin yerini bulmaya yardımcı olacaklara 1 milyon dolar vereceğini duyurdu. Bu ödül üzerine Ağrı Dağı ödül meraklılarıyla doldu.
Bugüne dek yapılan birçok araştırma içinde en sansasyonel olanı sonuncusuydu. Noah’s Ark Ministries International isimli çoğunlukla Çinlilerden oluşan grup, 2010’da yürüttüğü araştırma sonucunda gemiyi bulduklarını ilan etti; hatta kalıntılardan fotoğraf bile yayımladılar. Bunlar içinde geminin yedi ayrı bölmesi olduğu söyleniyordu. Ekibe eşlik eden film yapımcısı Yeung Wing-cheung, yüzde 100 değilse de 99.9 keşiflerinden emin olduklarını söyledi. Bilim dünyasını ikna edemeyen grup gemiyi dağın tam olarak hangi noktasında bulduklarını hiçbir zaman açıklamadı.
3-İnsanlık yeniden Cizre’nin bir köyünde mi kuruldu?
Türkiye’deki din adamları Hud suresinden hareketle geminin Cudi Dağı’na oturduğunu öne sürüyor. Örneğin Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Bünyamin Açıkalın, “Eski Ahit’te Ararat diye geçen yerin Şırnak ve çevresini de içine alan geniş Urartu uygarlığı olabileceğini, yorum farklılıkların da buradan kaynaklandığını” söylüyor. Diyanet İşleri’nin bastığı tefsir ve ansiklopedilerde de geminin karaya oturduğu yer olarak Cudi Dağı kabul ediliyor.
Bugün Şırnak’ın Cizre ilçesi sınırları içindeki Cudi Dağı eteklerindeki Heştan Köyü de bu yöndeki inanışın bir başka dayanağı. Tufan’dan Nuh Peygamber ile birlikte 80 kişinin kurtulduğu söyleniyor; Türkçe’de ‘seksenler’ anlamına gelen Heştan isimli Cudi eteklerindeki köyün de bu seksen kişinin evi olduğuna inanılıyor. Yani bu inanışa göre Heştan Köyü dünyada ikinci defa medeniyet kuran insanlığın başlangıç noktası.
Cudi, Hıristiyan kökenli araştırmacılar arasında popüler değil. Buradaki en bilinen çalışma Amerikalı araştırmacı Ronald Eldon Wyatt tarafından yapıldıysa da bir sonuca ulaşılamadı. Türk ekiplerin yaptığı çalışmalardan da bir bulgu çıkmadı.
4-Film nerelerde yasak?
Darren Aranofsky’nin filmi, kutsal metinlerde anlatılanlarla çelişkiler içerdiğinden, gerek Hıristiyan gerek Müslüman dünyasında tepkilerle karşılaştı.
Filmin gösterimi Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Endonezya’da yasak. Mısır’da El Ezher Üniversitesi’ndeki din adamları “peygamberlerin resmedilmemesi gerektiğine” dikkat çekerek filmin sakıncalı ve provoke edici olduğunu söylese de Mısır’da bir yasak gelmedi.
Hıristiyan gruplar filmin çekileceğin haberi ilk düştüğünden beri huzursuzluğunu ortaya koymuştu. Gösterimden sonra ‘çelişkili’, ‘yanlış’, ‘sapkın’ diye eleştirenler oldu. Ünlü muhafazakâr radyocu Glenn Beck, “hayvan dostu, insan karşıtı” diye filme yüklendi. Yine de, Aranofsky’nin filmini ciddi bir eğitim fırsatı olarak değerlendiren Hıristiyan otoriteler de var.
5-Nuh’un gemisi büyük müydü?
Eski Ahit’teki Yaratılış Kitabı’nda Nuh Tufanı ayrıntılı biçimde yer alıyor. Buna göre Nuh Peygamber’in inşa ettiği gemi 137 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğinde. Yüksekliğiyse 14 metre yani üç katlı bir binadan biraz daha yüksek. Yine bu hesaplamalara göre güvertesi yaklaşık olarak 36 tenis sahası büyüklüğünde.
6-Gemiye kaç hayvan bindi?
Yaradılış Kitabı’ndan hareketle akıl yürüten Hıristiyan teologlar, gemiye o dönemin tüm türlerini temsil eden 40 bin çift civarında hayvanın bindiğini kabul ediyor. Karşı çıkanlarsa, nesillerin devamının sağlanabilmesi için en az 1.5 milyon çiftin gemiye alınmış olması gerektiğini öne sürüyor.
7-Tufan başka hangi metinlerde geçiyor?
En eski Sümerce metinlerden Gılgamış Destanı kahramanlarından Utnapiştim tufandan bir gemi yaparak kurtuluyor. Hint mitolojisinde bir balık efsane kral Manu’ya bir tufanın insanlığı yok edeceğini anlatıyor (Manu tufandan gemi yaparak kurtuluyor). Antik Mısır’da, Aztekler’de ve İskandinav mitolojisinde de benzer hikâyelere rastlanıyor.