Güncelleme Tarihi:
AK Parti grup toplantısında önceki gün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “İşte en son TÜBİTAK olayı, devletin kriptolu telefonlarını bile oradan dinliyorlar” diyerek gündeme getirdiği kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. Erdoğan’ın çalışma ofisinde 28 Aralık 2011’de böcek bulunmasının ardından TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) tarafından dinlemenin önüne geçilmesi için kriptolu telefonlar geliştirildi. TÜBİTAK’ın 2012 yılında MİLCEP-K2 ismi ile geliştirdiği kriptolu cep telefonları devlet büyükleri ve kritik noktalarda görevli bürokratlara dağıtılmadan önce test edildi.
MİT VE TÜBİTAK’TA TESTTEN GEÇTİ
Kriptolu telefonlar önce TÜBİTAK bünyesinde ardından MİT tarafından dinlenip dinlenmediği noktasında test edildi. İncelemede telefonların hiç bir şekilde dinlenilmediği belirlenerek rapor hazırlandı. Testlerin ardından kriptolu telefonlar başta Başbakan Erdoğan olmak üzere bakanlara ve kritik görevlerde bulunan bürokratlara dağıtıldı.
KODLAR SIZDIRILDI SORUŞTURMASI
Dinlemeleri ve elektronik gözetimleri engellemek için üretilen ve şifreli kodlama yazılımlarla desteklenen kriptolu telefonların dinlendiğinin ortaya çıkması üzerine ise soruşturma başlatıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK merkezli olmak üzere Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) içinde de inceleme sürdürüyor. Telefonları dinlemeye açık hale getiren ‘şifreleme’ kodlarının nereden, nasıl ve kim ya da kimler tarafından sızdırıldığı sorularına cevap aranıyor.
BAKAN TALİMATIYLA BAŞLATILDI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın talimatıyla TÜBİTAK’ta da dinleme iddialarıyla ilgili inceleme başlatıldı. Sinyalleri şifreleyerek dinlemeyi imkânsız hale getiren kriptolu telefon kayıtlarının ortaya çıkması, şüphelerin TÜBİTAK’ta yoğunlaşmasına neden oldu. Bu kapsamda TÜBİTAK’taki tüm bilgi akışının incelenmesi için iletişim, siber güvenlik ve bilişim alanında uzman teknik bir ekip görevlendirildi. Telefon dinlemeleriyle ilgili birimde çalışan kişilerle, teknik cihazlar dahil olmak üzere tüm süreç takip altına alındı.
ÜST YÖNETİME ULAŞABİLİR
Bakan Işık’ın koordinasyonunda bir süredir devam eden incelemenin, üst yönetimde görev değişikliğine kadar gidebilecek çapta olduğu belirtiliyor. İncelemeler, BİLGEM bünyesindeki Kripto Analiz Laboratuvarı’nda görevli kişiler çevresinde yoğunlaştı. Kriptolu telefonların sinyalleri şifrelemek için farklı algoritmalar kullandığından dinlenebilmesinin imkânsız olduğuna dikkat çeken yetkililer, “Kodlar ancak sızdırılmışsa dinleme yapılabilir” bilgisini verdi. Başbakan’ın bu açıdan TÜBİTAK’a dikkat çektiği öne sürüldü. Siber güvenlikle ilgili “Akla gelen her şeyi inceliyoruz” diyen bir yetkili “Belgelerde tahrifat yapmam istendi” diyen eski BİLGEM Başkanı Hasan Palaz’ın bu çerçevede görevden alındığını iddia etti. BİLGEM’de Palaz’dan sonra kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili 5 kişinin incelemenin sonuna kadar “soruşturmanın selameti açısından” izne çıkarıldığı belirtildi. “Kozmik oda” diye tabir edilen merkezde çalışan bilişim uzmanı beş kişinin TÜBİTAK’a girişleri yasaklanırken yerlerine kurum içinden kaydırma yapıldığı öğrenildi. Soruşturmadan çıkacak sonuca göre Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu ile Başbakanlık Teftiş Kurulu da devreye girebilecek.
Kılıçdaroğlu: Tarihi günlerden geçiyoruz
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplanan MYK’nın gündeminde Başbakan Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kaydı ve kayıtla ilgili tartışmalar vardı. Kılıçdaroğlu, “Tarihi günlerde geçiyoruz. Tüm CHP’liler de bu dönemin tarihi sorumluluğuna hazırlıklı olmalı” değerlendirmesini yaptı. Kılıçdaroğlu, “Ses kaydının doğruluğuna yönelik şüphe yok. Yeni ve çok daha ağır kayıtların da yayınlanacağı iddia ediliyor. Biz bunlar olsun olmasın, hukuka olan bağlılığımızdan da ödün vermeden halkımıza gerçekleri anlatmaya devam edeceğiz” dedi.
CHP pankartları
CHP milletvekilleri Genel Kurul’da, Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarını kartonlara hazırladıkları ve üzerinde “Gazi Meclis’te hırsızlara yer yok” yazılı dövizlerle protesto etti. CHP’li milletvekillerinin bu hareketine AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat tepki gösterdi.