Güncelleme Tarihi:
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), geçen yıl start verilen "Uydu için Lityum İyon Pil ve Batarya Geliştirilmesi" projesini Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle geliştirmeye devam edecek. Toplam 9,8 milyon TL’lik bütçe ayrılan proje 2017’de sona erecek.
Uydu bataryası geliştirme projesiyle; ana yüklenici İMECE uydu sistemlerinin ihtiyaç duyduğu enerjinin depolanmasına uygun hücre ve batarya üretim teknolojisinin geliştirilmesi, hücre ve batarya üretimi ile ürünlere uzay spesifikasyonu sağlanması hedefleniyor.
Proje kapsamında, lityum iyon pillerde nikel mangan temelli katot aktif madde ve kalay temelli anot aktif madde geliştirilecek, geliştirilen katot ve anot aktif maddenin pilot ölçekli üretimi için gerekli altyapı kurulacak ve üretim gerçekleştirilecek, katot ve anot aktif maddeler kullanılarak, katot ve anot üretilecek, anot ve katot üretimi sonrasında separatör ve elektrolit ticari ürünler arasından seçilecek ve yaklaşık 3 Ah kapasiteye sahip prizmatik tipte lityum iyon pil tasarımı ve tasarıma uygun pil üretimi yapılacak.
Projenin üretim hattı, 2016’ın Temmuz ayında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde (MAM) kurulacak.