Ayda KAYAR/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2002 01:52
TÜBİTAK MAM (Marmara Araştırma Merkezi) Gıda Bilim ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü'nde ihracata yönelik zeytin üretimi amacıyla bir çalışma başlatıldı.
Araştırmayla buruşuk ve acı olmayan, düzgün yüzeyli, uluslararası piyasalarda rekabet şansı olan zeytine giden yolu arıyor.
MAM Gıda Bilim ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü'ndeki çalışmanın sorumlusu Dr. Mehlika Borcaklı, Türkiye'nin dünyada en çok zeytin üreten 2'nci ülke olduğunu, ancak geleneksel üretim tarzının yarattığı problemler nedeniyle bunun ancak yüzde 20'sinin ihraç edilebildiğini söyledi. Dr. Borcaklı, yıllardır sofralarımızı süsleyen buruşuk yüzeyli ve çoğu zaman acı olan zeytinin ‘‘kader’’ olmadığını belirterek ‘‘Rekabet gücü ve lezzetli olan zeytin, düzgün yüzeyli, acısı alınmış zeytindir’’ dedi.
Babadan görme yöntemlerle yapılan zeytin yetiştirme ve üretimi sonucunda, buruşuk, tuzlu ve acısı tam alınmamış zeytinlerin ortaya çıktığını belirten Dr. Mehlika Borcaklı, teknolojik yenilikler ve bilinçli üretimle bunun aşılabileceğini anlattı.
Dr. Borcaklı, projenin amacının düzgün yüzeyli İspanyol, Yunan, İtalyan zeytinleri ile rekabet edebilecek, Avrupa, ABD, Japonya, Kore pazarında talep görecek zeytin üretim proseslerin gelişmesi ve yaygınlaşması olduğunu söyledi.