TÜBİTAK bilim ödülleri verildi

Güncelleme Tarihi:

TÜBİTAK bilim ödülleri verildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2001 16:39

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından geleneksel olarak verilen Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri'nin bu yılki sahipleri açıklandı. Bilim Ödülü'ne TemelBilimler alanında Wisconsin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Akif Baha Balantekin ile Prof. Dr. Ataç İmamoğlu, Mühendislik Bilimleri alanında Prof. Dr. İlhan Aksay, Sağlık Bilimleri alanında ise Prof. Dr. İhsan Çalış ve Prof. Dr. Feridun Cahit Tanyel layık görüldü.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak, 2001 Bilim Hizmet ve Teşvik Ödülü alanların isimlerini basın toplantısı düzenleyerek, açıkladı. Prof. Dr. Pak, ''Bu ödüller, kamunun bilim insanlarımıza duyması gereken şükran duygularına aracılık etmektedir'' dedi.

Türk araştırmacıların son yıllarda bilime ve teknolojiye bir çok önemli katkılar sağladığını kaydeden Pak, bilim insanlarının, bilime evrensel ölçülerde katkı yapabilmek adına büyük özveri ve sabır gerektiren, çok zahmetli bir yaşam biçimini seçmiş kişiler olduğunu söyledi. Bunun Türk bilim insanları için çok daha geçerli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Pak, ''Tüm bilim insanları gibi Türk bilim insanları için de bu zorlu uğraşın en değerli karşılığı çalışmalarının takdir edilmesi, tüm ülke adına bilimsel kuruluşların süreklilik ve kararlılıkla onlara sahip çıkmasıdır'' diye konuştu.

Türkiye'de çağdaş anlamda bilim ve teknoloji ile yüksek öğretim adına yapılanların çoğunun Cumhuriyet'in ilk yıllarına uzandığını söyleyen Pak, geçen 70 yıllık süre içinde Türk bilim ve eğitim sisteminin evrensel ölçekte çok iyi noktalara gelmesine rağmen, etkinlik kazanması için hala ulaşamadığı kritik hedeflerin bulunduğunubildirdi. Prof. Dr. Pak, ''Bizi bu hedeflere evrensel bilime katkı koyan, koymaya ciddi şekilde aday olan bilim insanlarımız taşıyacak'' dedi.

Prof. Dr. Pak, ödüllerin 1966 yılından bu yana ülkenin kendi alanlarında seçkin ve yetkin isimlere verildiğini belirterek, bugüne kadar 109 bilim, 79 hizmet, 259 tevik ve 3 TÜBİTAK-Üçüncü Dünya Bilimler Akademisi Bilim Ödülü olmak üzere toplam 450 ödül verildiğinisöyledi.

TÜRKİYE, BİLİMDEKİ GELİŞMİŞLİK HIZINDA 3. SIRADA
Tübitak bilim ödülleri için 100'e yakın başvuru olduğunu bildiren Prof. Dr. Pak, ödül almaya hak kazanan 18 bilim adamının evrenselliklerinin tescil edildiğini söyledi.

Ödül alanlar arasında Erciyes Üniversitesi ile Anadolu Üniversitesi'nden iki bilim adamının bulunmasının da sevindirici olduğunu ifade eden Namık Kemal Pak, gelişmekte olan bu üniversitelerin prestij grubuna girmelerinin göstergesi olduğuna işaret etti.

Prof. Dr. Pak bir soru üzerine, Türkiye'nin bilim ve beyin göçü yaşamasına rağmen bilişim teknolojisinde önemli adımlar attığını kaydederek, bunun göreceli bir kavram olduğunu ve bir seferberlik başlattıldığını bildirdi.

Türkiye'nin atom ve uzay sanayiinde neden başarısız olduğuna ilişkin bir soruya da Prof. Dr. Pak, şöyle konuştu:
''Bilim ve teknoloji sıralamasında 250 ülke arasında son 10 yılda 45. sıradan 25. sıraya yükselmiştir. 20 basamak birden yükselen Türkiye, çok doğru bir yoldadır. Son 5-6 yıldır bilimdeki gelişmişliğinin artış hızı itibarı ile de Türkiye, dünyada 3. sıradadır. Birinci Çin, ikinci Tayvan, Üçüncü Türkiye'dir. Bu hiç gözardı edilmeyecek bir olgudur. Türkiye'nin atom ve uzay sanayiinde başarısızlığı sözkonusu değildir. Bu yanlış bir bilgidir.''

ÖDÜLLER
TÜBİTAK Bilim, Hizmet ve Teşvik ödüllerini kazananların adları ve alanları şöyle:
Bilim Ödülü:
- Temel Bilimler alanında: Prof. Dr. Akif Baha Balantekin, Prof. Dr. Ataç İmamoğlu.
-Mühendislik Bilimleri alanında: Prof. Dr. İlhan Aksay.
- Sağlık Bilimleri alanında: Prof. Dr. İhsan Çalış ve Prof. Dr. Feridun Cahit Tanyel.
Teşvik Ödülü:
-Temel Bilimler alanında: Doç. Dr. Mahinur Akkaya, Doç. Dr. Nejat Bulut, Yrd. Doç. Dr. Ömer Dağ, Doç. Dr. Mustafa Korkmaz ve Doç. Dr. Mustafa Soylak.
-Mühendislik Bilimleri alanında: Doç. Dr. Erdin Bozkurt, Doç. Dr. Pemra Doruker, Prof. Dr. Nalan Akbay, Doç. Dr. Işık Kabdaşlı,
-Sağlık Bilimleri alanında: Doç. Dr. A. Tuncay Demiryürek, Prof. Dr. Filiz Onat, Doç. Dr. Ayşegü H. Üner.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!