Güncelleme Tarihi:
Söz konusu çalışmalar çerçevesinde AB Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (JRC) ve Türkiye, araştırma alanındaki işbirliğini güçlendirirken, JRC ve TÜBİTAK, AB mevzuatının bilimsel ve teknik alanlarında işbirliğini teşvik etmek amacıyla bilgi günleri düzenliyor.
Ankara ve Gebze'de düzenlenen bilgi günlerinde, AB çerçeve programı kapsamında, devlet kurumları ve bilim camiasının katılımıyla, JRC ile işbirliğini artırma, yeni araştırma ve teknik alanlarda ortaklık geliştirme konuları ele alınıyor.
TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş ve JRC Genel Müdür Vekili Dr. Roland Schenkel'in Ankara'da bugün açılışını yaptığı ilk toplantıda, AB müzakereleri çerçevesinde çevre, enerji, gıda güvenliği, meteoroloji ve güvenlik gibi bilimsel ve teknik içerikli alanlarda işbirliğinin altı çizildi.
JRC Genel Müdür Vekili Schenkel, bilim ve araştırma faslının, katılım sürecinde müzakere edilecek 35 faslın başında geleceğini ve tarama görüşmelerinin yakın bir tarihte başlayacağını hatırlatarak, JRC'nin, AB mevzuatını uygulayabilmeleri için aday ülkelere yardımcı olma konusunda geniş tecrübesi bulunduğunu belirtti.
TÜBİTAK Başkan Vekili Yetiş de, araştırma ve yeniliğin, Avrupa'yı 2010'a kadar dünyadaki en rekabetçi ve dinamik bilgi ekonomisi haline getirmeyi amaçlayan Lizbon Stratejisi'nin hedeflerine ulaşılmasında kilit rol oynadığını söyleyerek, AB 6. Çerçeve Programı'na 2003'ten beri katılan Türkiye, katılım sürecine de güçlü katkı sağlayacak bir bilim ve teknoloji stratejisi geliştirdiğini kaydetti.
JRC, aday ülkelerden katılımcılara, AB Müktesebatı'nın anlaşılması amacıyla bir yılda 100'ün üzerinde atölye çalışması düzenliyor ve bu etkinliklere her yıl 150 civarında Türk uzman da katılıyor. JRC'nin 2005 yılı Genişleme ve Entegrasyon Faaliyeti, Türkiye'de beş atölye çalışmasını kapsıyor.