Güncelleme Tarihi:
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın işbirliğinde düzenlenen Ulusal Çocuk Forumu, TBMM Konferans Salonu’nda yapıldı. 81 ilden Çocuk Hakları Komitesi temsilcisi çocukların katıldığı konferansta konuşan UNICEF Türkiye İyi niyet Elçisi Tuba Büyüküstün, UNICEF olarak dünya çapında ‘Haksızlıkla mücadele et’ kampanyası başlattıklarını söyledi.
“Türkiye ve diğer ülkelerde yaşayan Suriyeli çocukların yaşadıkları zorluğu, kalplerdeki kırgınlığı ve endişeyi gözlerinde görmek, anne ve insan olarak beni derinden etkiledi” diyen oyuncu, bu çocukların yaşadıkları şiddeti hayatları boyunca unutmayacağını vurguladı. Büyüküstün, “Bence haksızlık, onların çocukluklarının çalınmasıdır. Bu adaletsizliği bütün dünya bir araya gelerek değiştirebiliriz” dedi.
1 MİLYONDAN FAZLASI ÇOCUK
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan da Türkiye’nin misafir ettiği 2 milyondan fazla Suriyeli sığınmacının yarıdan fazlasının çocuk olduğunu vurguladı. Bütün dünyanın hafızasına yer eden Aylan bebeğin fotoğrafının herkesin yüreğini titrettiğini belirten Gürcan, “Bir bakan, anne olarak dileğim; Aylan bebeğin ortaya çıkardığı bu etkinin diğer mülteci çocuklara hayır ve güzellik olarak geri dönmesidir” diye konuştu. UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle de “Burada Suriye’den de Irak’tan da gelen çocuk temsilciler var. Bu, Türkiye’nin komşu ülkelerde sorun yaşayan kişilere nasıl kucak açtığını, Türkiye’nin ev sahipliği ve misafirperverliğini gösteriyor.”
TÜRKİYE’DE ÇOK AZ İLERLEME OLDU
Bilkent Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Çocuk Merkezi’nin ‘Çocuk Haklarının Durumu 2015’ başlıklı çalışmasına göre Türkiye’deki çocukların hakları bakımından oldukça karamsar bir tablo hakim. Çalışmada şu veriler yer alıyor:
- Türkiye uluslararası yükümlülükleri gereği çocuğun her türlü bedensel cezalandırılmasını sonlandırma yönündeki tavsiyeyi kabul ettiyse de bu konuda bir adım atılmadı.
- Son araştırmalara göre, Türkiye’de üç çocuktan ikisi ciddi maddi yokluk çekiyor.
- Türkiye 2010 yılındaki BM Evrensel Periodik İnceleme sürecinde çocuk hakları ile ilgili 22 tavsiye aldı. Bunlardan etnik kökene dayalı ayrımcılığı ortadan kaldırmak için hükümeti harekete geçmeye çağıran 4 tavsiye reddedildi.
- Çocuk, anayasada kendi haklarını kullanma kapasitesine sahip bir kişi olarak tanımlanmıyor. Bu anayasal tanınmama durumu, hakların kullanımıyla uyuşmazlık doğuruyor.
- Türkiye’nin çocuk haklarına yönelik bütüncül bir yasa ve politikası mevcut değil. (Esra ÜLKAR-Gülseven ÖZKAN)