Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2011 11:33
ZONGULDAK’ta, 30 madencinin yaşamını yitirdiği grizu patlamasının meydana geldiği Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, her türlü iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemini alarak bu tür kazalara meydan vermemek için çalıştıklarını, bu konuda gerek yetişmiş insan gücü, gerekse ekipman olarak Türkiye’de bir numara olduklarını söyledi.
17 Mayıs 2010’da, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait Karadon Yeni Servis Kuyusu’nda meydana gelen grizu patlamasında ölen 30 madenciden 41 yaşındaki Dursun Kartal ve 31 yaşındaki Engin Düzcük’ün cesetlerinin de geçen hafta maden ocağından çıkarılmasından sonra kuyudaki onarım çalışmalarına ağırlık verildi. TTK Genel Müdürü Burhan İnan, bakım ve onarım ihalesini alan Çinli Sino Steel Industr Trade Group Corporation firmasının, 19 kişilik ekiple çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Çinli ekibin, 36 günlük çalışmanın ardından 720 metre derinlikteki kuyuda madencilerin cesetlerini bulduğunu belirten İnan, kuyudan 6 bin ton metreküp civarında su ile 200 ton tahrip olmuş hurda malzemenin tahliye edildiğini ifade etti. Cesetlerin çıkarılmasından sonra kuyunun bakım ve onarımına ağırlık verildiğini belirten İnan, şunları söyledi:
"Kuyunun ana kafesinin ve yardımcı kafesinin yeniden çalışır hale getirilmesi için çalışmalar sürüyor. Aynı zamanda tahrip olan malzemelerin Çin’de montajı yapıldı, gemiye yüklendi geliyor. 3 kişilik mühendis ekibi malzemeyle birlikte gelip montaj çalışmasını yönlendirecekler. İşin bitirilmesi için 150 günlük bir süre öngörmüştük. Bunun 40 günü tamamlandı. 110 gün sonra kuyuyu eskisi gibi çalışır hale getirmeyi planlıyoruz."
’BİZİM KURUMUMUZ İYİ DURUMDA’
3 Mart 1992’de, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağında 263 madencinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasında kurumda mühendis olarak çalıştığını belirten İnan, o zaman da 2 cesedin patlamadan 5 yıl sonra ocaktan çıkarılabildiğini söyledi. Madenciliğin dünyanın en zor işi olduğunu vurgulayan İnan, "Dünyanın her tarafında maalesef alınan tedbirlere rağmen bu tip kazalar yaşanabiliyor. Yeraltının şartları ağır. Bazen aldığınız her türlü önlem, riskleri yüzde 100 karşılamaya yetmeyebiliyor. Bize düşen, her türlü iş güvenliği ve işçi sağlığı tedbirini alarak bu kazalara mümkün olduğunca meydan vermemek. Bizim kurumumuz da gerçekten bu konuda iyi bir durumda. Gerek yetişmiş insan gücü, gerekse ekipman olarak Türkiye’de bir numarayız. Buna rağmen arayışlarımız devam ediyor. İş güvenliği ve yeraltı şartlarını iyileştirmek üzere her türlü tedbiri alıyoruz" diye konuştu.
Burhan İnan; Dursun Kartal ve Engin Düzcük’ün cesetlerinin 18 Ocak sabahı kuyuda görüldüğünü, ancak ceset torbalarına konulup ocaktan çıkarılıncaya kadar infiali önlemek ve ekiplerin rahat çalışmasını temin etmek amacıyla kamuoyuna açıklamama yoluna gittiklerini de sözlerine ekledi.