Güncelleme Tarihi:
GEÇİCİ ÖLÜ SAYISI | |
Endonezya: 79 bin 940 Sri Lanka: 27 bin Hindistan: 13 bin 230 Malezya: 64 Bangladeş: 2 Maldivler: 67 Myanmar: 36 Tanzanya: 10 Somali: 38 Kenya:1 Doğu Afrika: 136 |
Diğer ülkelerdeki kayıplarla ölü sayısı 125 bine yaklaştı.
KASABA VE KÖYLER ÇAMURLA KAPLI
Dünya Sağlık Örgütü'nün kriz ekibinin başkanı David Naborro, bölgede 5 milyon kişinin gerekli yaşam koşullarına sahip olmadığını dile getirerek, birçok kasaba ve köyün çamurla kaplandığı kaydetti.
1 MİLYON KİŞİ EVSİZ
Yetkililer, bölgede 1 milyondan fazla kişinin evsiz kaldığını, hastanelerde tedavi gören 100 bini aşkın yaralının bulunduğunu söylediler.
ÜÇ ÖLÜDEN BİRİ ÇOCUK
Deprem bölgelerinde deniz, çamur ve bina enkazlarından halen ceset çıkartılıyor. 18 yaş altı nüfusun yoğun olduğu Asya ülkelerinde her 3 ölüden birinin çocuk olduğu tahmin ediliyor.
ENDONEZYA'DA 1 MİLYON ÇOCUĞUN ACİL YARDIMA İHTİYACI VAR
BM Çocuk Fonu (UNICEF) yetkilileri sadece Endonezya'da, yaklaşık 1 milyon çocuğun yardıma ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.
Endonezya'da isyancılarla güvenlik güçleri arasında yıllarca çatışmalara sahne olan ve yardım almakta zorlanan Aceh'te halk, gıda ve tıbbi malzeme kıtlığı çekiyor.
5 MİLYON KİŞİ SU VE GIDA BEKLİYOR
Hint Okyanusu'na kıyısı bulunan felaket bölgelerinde yaklaşık 5 milyon kişi temiz su ve gıda bekliyor.
SALGIN KORKUSU
Felakete binlerce kurban veren ve ölülerini gömecek toprak bulamayan, gıda, su ve ilaç kıtlığı çeken ülkelerde ölü sayısının, salgın hastalık nedeniyle ikiye katlanmasından kaygı duyuluyor.
Nüfusun yoğun olduğu tatil beldelerinde ve kent merkezlerindeki felaketzedelere yardım ulaştırılabilirken, halen birçok bölgede ölü ve kayıp sayısı belirlenemedi.
KOLERA TEHLİKESİ
Felaket bölgesinde salgın hastalıkların ortaya çıkmasını önlemeye çalışan yetkililer, genelde sanılanın aksine, asıl tehlikeyi çürümüş cesetlerin değil, kirli suların oluşturduğunu belirtiyor.
Kolera, sıtma ve dang humması gibi ölümcül hastalıkların yayılmasında önde gelen risk unsurunun, lağım pisliği bulaşmış sular olduğuna dikkat çekiliyor. Yardım kuruluşları özellikle felekat bölgelerine temiz içme suyu ulaştırmaya çalışıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Yeni Delhi'deki bölge sözcüsü, cesetlerin yol açacağı bir salgın tehdidi bulunmadığını söyledi.
DSÖ, hastalık taşıyan çoğu unsurun ölümden sonra vücutta uzun süre yaşamadığını belirtti. Örgüt, ellerindeki son verilere göre yaklaşık 90 bin olan ölü sayısının, felekat bölgelerinde salgın hastalıkların ortaya çıkması durumunda ikiye katlanabileceğini vurguladı.
Örgüt sözcüsü, “Kirli suların yol açtığı hastalıklardan ölümleri engellemek için bölge insanına zamanında temiz içme suyu ulaştırmayı başaramazsak, çok, çok, çok insanın ölebileceğini söyleyebilirim” dedi.
Bu arada, çürümüş cesetlerin hayatta kalanlar için az da olsa yine de tehdit oluşturduğu, yardım çalışanlarının tüberküloz, hepatit, HIV ve ishal, salmonella, tifo, kolera ve mide-bağırsak enfeksiyonları riskine karşı önlem aldıkları kaydedildi.
BM: İHTİYAÇLAR 48-72 SAAT İÇİNDE KARŞILANABİLİR
Hindistan'ın güneyinde felaketten kurtulanlara ve bölge halkına kolera, tifo, hepatit A ve dizanteriye karşı aşı yapılmaya başlandı. Cesetlerle dolan sahiller de hastalık yaymaması amacıyla ilaçlanıyor.