TSK'nın da denetlenmesi için yasal düzenleme istendi

Güncelleme Tarihi:

TSKnın da denetlenmesi için yasal düzenleme istendi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2008 12:39

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Bilal Eryılmaz, üniversiteler ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kurulun görev alanında olmadığına dikkat çekerek, “söz konusu kurumlara da yasal anlamda düzenlemelerin yapılması ve mekanizmaların kurulması gerekmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, AKP hükümetine kadar, Türkiye’nin her alanda yolsuzluk ve yozlaşmanın altında ezildiğini savundu ve “İktidarımız ile Türkiye yolsuzluk ve yozlaşmaya karşı bir hükümet kazanmış oldu” dedi.

Avrupa Konseyi ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu işbirliği ile “Yolsuzluğun Önlenmesi içi Etik Projesi”nin ilk çalışma toplantısı yapıldı. 3 gün sürecek olan çalışma toplantısın ardından 7 Şubat’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı uluslararası başlangıç konferansı düzenlenecek.

“HÜKÜMETİMİZ YOLSUZLUK VE YOKSUZLUKLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ İLERLEMELER KAYDETTİ”

Toplantının açılışında konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Yazıcı, AKP hükümetinin göreve geldi günden beri yozlaşma, yolsuzluk ve yoksulluk konularında önemli ilerlemeler kaydettiğini savundu ve “Hükümetimiz yolsuzluğa karşı tavizsiz olarak yaklaşmaktadır. Yolsuzluğa neden olacak tüm kanalları da tıkamakta ve kendi kişisel çıkarı için kamuyu kullanan kişilerin üzerine emin adımlarla gitti, gidiyor ve gitmeye devam edecektir” dedi. Yolsuzluğun ülkelerde ahlaki çöküşü gösterdiğini ve halkın devlete olan güvenini zedelediğini ifade eden Yazıcı, yolsuzluğun tüm dünyada kamu yönetiminin temel problemi olduğunun altını çizdi. Yazıcı, yolsuzlukla mücadele edilmezse diğer alanlara sıçrar, çürümeye neden olur ve tüm bünyeyi sarmalayıp felce uğratır. Ne yazık ki bürokrasi ve gelir dağılımının adaletsizliği, yolsuzluğa kapı açıyor. Bazı alanlarda rüşvet, hizmet almanın tek yolu olabiliyor” dedi.

“İKTİDARIMIZ İLE TÜRKİYE, YOLSUZLUĞA KARŞI BİR HÜKÜMET KAZANDI”

Yazıcı, uluslararası algılama endeksinde Türkiye’nin 179 ülke arasında ancak 64’üncü sırada kaldığına işaret ederek, bu durumun düşündürücü olduğunu söyledi. Yazıcı, “Siyaseti ve kamu yönetimini yolsuzluktan arındırmak temel hedefimizdir” dedi. Yolsuzlukla mücadelede hukukun tek başına yeterli olmayacağını da ifade eden Yazıcı, yolsuzlukla mücadelede ‘etik’ konusunun da önem taşıdığını belirtti. Yazıcı, AKP iktidarına kadar; Türkiye’nin her alanda yolsuzluk ve yozlaşmanın altında ezildiğini kaydederek, “İktidarımız ile Türkiye yolsuzluk ve yozlaşmaya karşı bir hükümet kazanmış oldu. Bir çok alanda yolsuzluğa karşı atılımlar gerçekleştirirdi” dedi. Bankalardan son dönemde 12 milyar doların üzerinde para tahsil edildiğini anlatan Yazıcı, başlatılan ulusal marker uygulaması, yolsuzluğa karşı verilen cezaları artırılması konularına da değinerek, “İktidarımız, yolsuzluğa karşı tavizsiz siyasal çizgisini sürdürecektir” dedi.

Yazıcı, 2004 yılında Kamu Görevlileri Etik Kurulu ile Türkiye’de yolsuzlukla mücadeleyi kurumsal alana taşıdıklarını söylerken, Yolsuzlukla Mücadele Etik Projesi’nin de önemli bir adım olduğunu kaydetti.

“ÜNİVERSİTE VE TSK’YA DA DENETLEME MEKANİZMASI KURULMALI”

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Bilal Eryılmaz, Uluslararası Saydamlık Örgütü tarafından yapılan Yolsuzluk Algılama Endeksi’nde Türkiye’nin 179 ülke arasından 64. sırada olduğunu belirterek, “Dünyada ekonomik büyüklük olarak 17. sırada olan ülkemizin temiz toplum sıralamasında 64’üncü sırada olması düşündürücüdür. Görülüyor ki, ekonomik kalkınma ile etik gelişme paralel yürümemektedir veya yürütülmemektedir” dedi.Kamu yönetiminin tutumluluk, verimlilik ve etkinlik ilkeleri ile yönetildiğine değinen Eryılmaz, kamuda etik konusunun da ilkeleri arasına yer alması gerektiğini söyledi. 2004 yılında kurulan Kamu Görevlileri Etik Kurulu ile yolsuzlukla mücadelede önemli bir adım atıldığını belirten Eryılmaz, kurulun yetki ve hükümlerinin Cumhurbaşkanı, TBMM üyeleri, Bakanlar Kurulu, TSK, yargı mensupları ve üniversitemer hariç tüm kamu kurumlarını kapsadığını bildirdi. Eryılmaz, Üniversiteler ve TSK’nın genel olarak ‘idare’ denen yapı içerisinde yer aldığın işaret ederek, “Düzenlemelerin paralelliği ilkesi ve etik yönetimin başarısının sağlanması, ayrıca bizatihi etik kavramının ruhuna uygunluk bakımından söz konusu kurumlara da yasal anlamda düzenlemelerin yapılması ve mekanizmaların kurulması gerekmektedir” dedi.

“YOLSUZLUK HER TÜRLÜ İLKEYE KARŞI BİR İLKE”

Avrupa Konseyi Proje Danışmanı Ardita Abdiu, yolsuzluğun demokrasiyi engellediğini ve ödenmesi zor faturalar ortaya çıkardığını ifade ederek, suçla mücadelede; yolsuzlukla mücadelenin önemli olduğunu söyledi. Abdiu, yolsuzluğun her türlü ilkeye karşı bir ilke olduğunu kaydederek, “Bunun ortadan kaldırılması için uluslararası bir ortaklık gerekiyor ve uluslararası alanda bitirilmesi gerekiyor. Bunun için standart oluşturulmalı, , izleme faaliyetlerine başlanmalı ve Türkiye ile Avrupa Konseyi arasında işbirliği sağlanmalı” dedi.

Abdiu, Türkiye’nin kendileri için önemli bir ülke olduğunu belirterek, Türkiye ile ilişkilerin her zaman var olduğunu ve yolsuzluğa karşı da birlikte hareket edinileceğini söyledi.

PROJE BÜTÇESİ ,5 MİLYON EURO

Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından hazırlanan Yolsuzlukla Mücadele Etik Projesi Avrupa Birliği (AB) Mali İşbirliği 2006 yılı programlaması içerisinde uygun bulunarak hayata geçirildi. Proje bütçesi 1,5 milyon Euro olara belirlenirken, bütçenin yüzde 90’ı AB, Yüzde 10’u ise Avrupa Konseyi tarafından karşılanıyor. Projenin uygulanmasında yüklenici Avrupa Konseyi olarak kabul edilirken, 30 Kasım 2007’de onaylanarak fiilen başlayan proje 30 Kasım 2009 tarihine kadar sürecek. Proje çerçevesinde Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun idari kapasitesinin güçlendirilmesi, eğitim ve seminer paketlerinin hazırlanmasının yanı sıra, Kurumun yetkisi dışında kalan yargı mensuplarına yönelik olarak ‘etik kuralların geliştirilmesi’ amaçlanıyor. 30 Kasım 2007 tarihinde filen başlayan proje 2 yıl sürecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!