Güncelleme Tarihi:
Açıklamada şöyle denildi:
"Türk Silahlı Kuvvetleri sosyal tesislerinde; "Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunuşuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki" Yönetmelik hükümlerine uygun olarak işlemler yürütülmektedir."
ASKERİ KAYNAKLAR: RUHSAT BAŞVURUSU UNUTULMUŞ AMA YENİ BAŞVURU YAPILDI
Askeri kaynaklar Hürriyet'e yaptıkları açıklamada, bu tek cümlenin açıklamanın anlamının, aralarında orduevlerinin ve kampların da olduğu askeri tesislerde alkollü içki satışının devam etmesi olduğunu söylediler.
Aynı kaynaklar, son dönemde çıkan haberleri de şöyle yorumladılar:
"Türkiye'de alkollü içki ruhsatı konusundaki başvurular Nisan ayı içinde yapılıyor. Ama bazen başvuru yapılması unutulabiliyor. Bu çerçevede de mevcut ruhsat ancak Nisan ayı sonuna kadar geçerli olduğundan Mayıs ayı ile birlikte ruhsat geçersiz kaldığından başvuru yapmayan işletmeler alkollü içki servisini durduruyorlar"
TSK'da da bazı tesislerin ruhsat başvurusunun gözden kaçmış olabileceğini kaydeden aynı kaynaklar, "Ancak ek başvuru yapılabiliyor. Unutulan, gözden kaçan başvurular da bu ek başvuru çerçevesinde yapılır ve yeni ruhsat çıkartılır" ifadesini kullandılar.
Askeri kaynaklar, bu çerçevede halen orduevleri ve TSK'nın diğer sosyal tesislerinde alkollü içki satışının devam etmekte olduğunu da kaydettiler
SOSYAL TESİSLERDE ALKOL YASAĞI NASIL BAŞLAMIŞTI?
Üniversitelerin ve kamu kurumlarının sosyal tesislerinde uygulanmaya başlayan alkol yasağının temeli, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (TAPDK) Kasım 2012'deki genelgesi ile atıldı.
Genelge ile eğitim kurumlarında alkol satışı yasaklanmıştı. Ancak polisevlerinin de içinde bulunduğu, bazı kamu kurumlarının sosyal tesislerinin de "moral eğitim tesisi" olması nedeniyle, genelge bu tesislerde de uygulanmaya konulmuştu.
Ancak yine "moral eğitim tesisi" konumundaki hakimevlerinde ise, alkollü içki satışı yasaklanmamıştı. Yani kamu kurum ve kuruluşlarının TAPDK genelgesini yorumlayıp uygulamaları farklılıklar göstermişti.
İŞTE O GENELGE
TAPDK'nin 29 Kasım 2012 tarihli genelgesi şöyleydi:
"Bilindiği üzere, 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununun ‘İspirto ve ispirtolu içkilerle diğer maddelerin satışı’ başlıklı 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrası “Öğrenci yurtları, spor kulüpleri, hertürlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastahane, bezik ve briç salonlarında alkollü içkilerin satışı için ruhsat verilmez. Akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında ise, hacmen % 5 alkolden fazla alkol içeren yüksek alkollü içkilerin satışı için ruhsat verilmez.” hükmünü haiz bulunmaktadır.
Yukarıda yer alan hükmün uygulanmasıyla ilgili olarak, 28/11/2012 tarih ve 7102 sayılı Kurul Kararında; Kurumumuza yapılan satış belgesi başvurularında, 4250 sayılı Kanunda yer alan ‘her türlü öğretim ve eğitim kurumları’ ile ‘öğrenci yurtları’ ibarelerinin nasıl değerlendirileceği konusu açıklığa kavuşturulmuştur.
Söz konusu Kurul Kararı ile;
-‘Her türlü öğretim ve eğitim kurumları’ ibaresinin ‘doğrudan hizmetin verildiği mekanlar ve/veya açık alanlar ile müstakil olarak bu hizmetin verildiği yapılar, yapıların eklentileri ve bahçeleri, bu kapsamda yerleşke sınırları içinde faaliyet gösteriyorlar ise yerleşke sınırları içi’
-‘Öğrenci yurtları’ ibaresinin ‘doğrudan hizmetin verildiği mekanlar ve/veya açık alanlar ile müstakil olarak bu hizmetin verildiği yapılar, yapıların eklentileri ve bahçeleri’
Şeklinde anlaşılması gerektiğine, uygulamanın bu doğrultuda yapılmasına karar verilmiştir.
Kamuoyuna duyurulur.
Suat EVCİMEN
Başkan"
GENELKURMAY'DAN 4 MADDELİK AÇIKLAMA
Genelkurmay Başkanlığı'nın sitesinde yer alan 4 maddelik açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
''GENELKURMAY BAŞKANI'NIN ZİYARETLERİ
* Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet ÖZEL ve Komutanlar; 30 Nisan- 02 Mayıs 2013 tarihlerinde Van, Hakkari, Şırnak ve Mardin il sınırları içinde görev yapan askerî birliklerde denetlemelerde bulunmuşlardır.
İŞTE GENELKURMAY BAŞKANI'NIN ZİYARETİNDEN KARELER
TERÖRLE MÜCADELE
* Teröristle mücadele kapsamında yurt içinde ve sınır ötesinde keşif, gözetleme ve istihbarat toplama gayretlerine aralıksız devam edilmektedir.
ORDUEVLERİNDE İÇKİ SATIŞI
* Türk Silahlı Kuvvetleri sosyal tesislerinde; "Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunuşuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki" Yönetmelik hükümlerine uygun olarak işlemler yürütülmektedir.
AFGANİSTAN
* Afganistan'da kalıcı barışın yerleşmesine katkıda bulunmak, Afgan halkının güvenliğini sağlamak ve yardım etmek maksadıyla görevine devam eden Kabil Bölge Komutanlığınca Afganistan'da eğitim-öğretim yılının başlaması nedeniyle yardıma muhtaç çocuklara öğle yemeği verilmiş ve kırtasiye yardımı yapılmıştır.
Sonuç olarak; bir ay içerisinde toplam 850 kimsesiz çocuğa yemek verilmiş, 2.650 öğrenciye kırtasiye malzemesi dağıtılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri dost ve kardeş Afganistan'ın kalkınması ve güçlenmesine yönelik katkılarına devam etmektedir.''