TSK'dan karakol açıklaması

Güncelleme Tarihi:

TSKdan karakol açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2010 11:38

Genelkurmay Başkanlığı, karakolların yetersiz olduğu değerlendirmesinin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

YENİ İNŞA EDİLEN KARAKOLLAR / Foto Galeri

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, zaman zaman karakolların silah, teçhizat ve imkanları açısından yetersiz olduğu şeklinde yapılan değerlendirmelerin tam olarak gerçeği yansıtmadığını belirterek, halen iç güvenlik harekatının yürütüldüğü bölgede, 134 karakolun inşaatının devam ettiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, Jandarma karakollarının, Türkiye'nin diğer bölgelerinde olduğu gibi, iç güvenlik harekat bölgesinde de halkın güvenliğini sağlamaya yönelik kurulduğuna dikkati çekti.

Bu karakolların, tıpkı şehir merkezlerindeki polis karakolları gibi, halkın adli ve kolluk ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulduğunu ifade eden Tuğgeneral Gürak, “İç güvenlik harekat bölgesindeki karakollar, bu görevlerin yanı sıra, iç güvenlik harekatında da gerek alan kontrolü, gerekse mahallinden istihbarat temini ve icra edilen operasyonlar için çıkış imkanı sağlamaları sebebiyle önemli ve hayati bir role sahiptir” dedi.

Haberin Devamı

TSK tarafından bu karakolların fiziki olarak geliştirilmesi, bazı karakolların yerlerinin değiştirilmesi veya kaldırılmasının, personel, araç, silah ve teçhizat ihtiyaçlarının devamlı olarak sorgulandığını ve gerekli tedbirlerin alındığını vurgulayan Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:

“Karakollarımızdaki araç, teçhizat, personel durumu; karakolun bulunduğu yer, tehdit durumu ve diğer faktörler dikkate alınarak yapılan analizlere göre belirlenmektedir. Bu yaklaşımdan hareketle; zaman zaman karakolların silah, teçhizat ve imkanları açısından yetersiz oldukları şeklinde yapılan değerlendirmeler, tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır.”

“İç güvenlik harekat bölgesinde, halen 134 karakol ile 459 kilometre yolun inşaatı devam etmekte, 61 karakol ve 137 kilometre yolla ilgili ihale çalışmaları da sürmektedir” bilgisini veren Tuğgeneral Gürak, karakolların 169'unun TOKİ tarafından 26'sının ise Milli Savunma Bakanlığı tarafından inşa edildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

“Dağlıca'da 2007 yılında terör örgütü PKK'nın mayını ile şehit düştüğü açıklanan üsteğmenin, aslında tabur komutanının emriyle elle mayın imha ederken öldürüldüğü” iddiaları hakkındaki soru üzerine Tümgeneral Güler, bu konunun Van Askeri Mahkemesi'nde olduğunu belirterek, dava sürecinin devam ettiğini söyledi.

“Bazı basın yayın organlarında, son dönemdeki bazı terörist eylemlere ilişkin önceden istihbarat bilgileri alındığı yönünde haberlerin yer aldığının belirtilerek, gerekli önlemlerin neden alınmadığının” sorulması üzerine de Tümgeneral Güler, genel mahiyetteki bu duyum ve haber bilgilerinin her zaman alındığını kaydetti. Tümgeneral Güler, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bunlar devamlı bir faaliyettir. Bu haber ve duyumlar mahalli kaynaklar da kullanılarak, zaman, yer ve eylem gücü gibi somut istihbarata dönüştürülmeye çalışılmakta ve ilgili birimlere süratle ulaştırılmaktadır. Elde edilen haber, duyum ve istihbarat güvenlik birimleri tarafından süratle koordine edilerek birbirine aktarılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, geniş bir bölge ve geniş bir süre için verilen çok sayıda duyumun pratikte çok faydasının olmadığıdır.Örneğin, 'Bölücü terör örgütünün önümüzdeki günlerde Karadeniz bölgesinde eylem yapabileceği' gibi genel bir ifade bu şekilde düşünülmemelidir.”

'İrticayla Mücadele Eylem Planı' iddiası

Haberin Devamı

“İrticayla Mücadele Eylem Planı” iddiaları hakkındaki soruşturmaya ilişkin soru üzerine Tümgeneral Güler, “Albay Dursun Çiçek'le ilgili Askeri Savcılık tarafından iddianame oluşturulmuş ve Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ne sunulmuştur. Bu konuda söyleyeceğim husus budur. Genelkurmay Askeri Mahkemesi normal adli faaliyetlerine devam etmektedir” dedi.

“Balyoz Planı” iddialarıyla ilgili Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmaya ilişkin soru üzerine de Tümgeneral Güler, adli bir konu olduğu için, şu aşamada bir şey söylemelerinin uygun olmadığını kaydetti.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak da insansız hava araçları Heron'larla ilgili bir soruyu yanıtlarken, altı Heron'un teslim alındığını ve halen kullanıldığını belirterek, kalan Heron'ların ise Haziran ayında teslim alınacağını söyledi. Tuğgeneral Gürak, bununla ilgili diğer konuların Savunma Sanayi Müsteşarlığınca takip edilmekte olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

İstihbarat paylaşımı

“Terörle mücadelede Türkiye ile ABD arasındaki istihbarat paylaşımında aksamalar olduğu ve istihbaratın Türkiye'ye geç geldiği” yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine ise Tuğgeneral Gürak, Türkiye, Irak ve ABD arasında yürütülen üçlü mekanizma toplantılarının amaçlarından birisinin de taraflar arasındaki istihbarat paylaşım imkanlarını artırmak olduğuna dikkati çekti.

Yapılan çalışmalarda bu konuda olumlu gelişmeler elde edildiğini ve geliştirme çalışmalarının da devam ettiğini söyleyen Tuğgeneral Gürak, “Tabii anlık istihbaratın altı saat sonra Türkiye'ye iletildiğine dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu, kullanılan istihbarat toplama vasıtalarının durumuna göre değişebilecek bir zaman aralığıdır” dedi.

22 Ocak'tan bu yana meydana gelen olaylar

Tuğgeneral Gürak, son basın bilgilendirme toplantısının yapıldığı 22 Ocak tarihinden bugüne kadar geçen süre içerisinde meydana gelen iç güvenlik olayları hakkında bilgi verdi.

Bu konuda daha doğru bir değerlendirme yapabilmek için “bölücü terör örgütünün niyetini ve şu anda uygulamakta olduğu taktiği doğru anlamak gerektiğine” işaret eden Tuğgeneral Gürak, “Bölücü terör örgütü, kendinin veya sözde liderlerinin muhatap alınmasını sağlamak, bünyesindeki teröristleri bir arada tutabilmek, kaçışları önlemek ve varlığını hissettirmek maksadıyla, son dönemde eylemlerini arttırmıştır” dedi.

Tuğgeneral Gürak, bu kapsamda örgütün özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yaptığı eylemlerinin sebebinin güvenlik güçlerinin Irak sınırında oluşturduğu sıklet merkezini zayıflatmak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde teröristler üzerindeki baskıyı azaltmak ve güvenlik güçlerinin diğer bölgelere ilave kuvvet, istihbarat gayreti ve zaman ayırmasını sağlamak olduğunun düşünüldüğünü bildirdi.

Diğer taraftan, örgütün bu eylemleriyle yurt sathında etkin olduğu algısını yaratmayı amaçladığının da gözden uzak tutulmaması gerektiğini vurgulayan Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:

“Son dönemde terörist eylemlerin niteliği incelediğinde ise Sarıyayla Karakolu olayı hariç, eylemlerin genelde mayın ve el yapımı patlayıcı ile yapılan eylemler olduğu görülmektedir. Bunun anlamı; bölücü terör örgütünün, güvenlik güçleriyle direkt çatışmadan ziyade daha dolaylı bir yaklaşımla hareket ederek, kendisi açısından riski az ve kolay eylemleri seçtiğidir.

Türk Silahlı Kuvvetleri son yıllarda, bölücü terör örgütünün bu yaklaşımını etkisiz kılacak gerekli tedbirleri almak için yöntem ve uygulamalar üzerinde yoğun olarak çalışmaktadır ve bu çalışmalar sonucunda, özellikle el yapımı patlayıcılarla mücadele konusunda gerek eğitim ve gerekse teçhizat yönünden büyük mesafe almıştır.”

EL YAPIMI PATLAYICI OLAYLARI

Tuğgeneral Gürak, olayların artmaya başladığı 2006 yılında güvenlik güçlerince tespit edilip etkisiz hale getirilen mayın ve el yapımı patlayıcı oranı yüzde 47 iken, uzun çalışmalarla envantere milli olarak kazandırılan cihazlar, birliklerin eğitim ve bilinç seviyelerinin geliştirilmesi ile bu oranın 2009 yılında yüzde 70'lere ulaştığını bildirdi.

Bu yılın ilk 4 ayı için bu oranın yüzde 80'lerde olduğunu ifade eden Tuğgeneral Gürak, buna rağmen dönem içerisinde el yapımı patlayıcı ile verilen şehit sayısının 12, yaralı sayısının 13 olduğunu kaydetti.

Tuğgeneral Gürak, bölücü terör örgütü tarafından döşenen el yapımı patlayıcıdan dolayı 2 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 10 vatandaşın yaralandığını bildirerek, şöyle devam etti:

“Burada altını önemle çizmek istediğim bir konu da meydana gelen el yapımı patlayıcı olaylarının çoğunluğunun terörle mücadele kapsamında, güvenlik güçlerinin bahar ve yaz tertiplenmesine geçişi ile birlikte hududun üzerinde ve derinliğinde, daha önce tutulmamış bölgeleri de kapsayacak şekilde, yeni üs bölgelerinin açılışı esnasında olduğudur.

El yapımı patlayıcı ile mücadelede, TSK olarak terör örgütünün kullandığı, kullanabileceği olası tuzaklama çeşitleri öngörülerek, gerekli cihaz ve sistemler birliklere verilmiş ve bir kısmının geliştirme çalışmaları ise dünyadaki teknolojik gelişmelere paralel olarak, hatta bazı alanlarda daha ileri düzeyde devam etmektedir.

Ayrıca bölgede çok sayıda baraj, gölet ve yol inşaatı devam etmektedir. Bu inşaatlarda çalışanlar, iş makineleri ile korucular da bölücü terör örgütünün hedefi olmaya devam etmektedir.”

Tuğgeneral Gürak, 22 Ocak tarihinden itibaren meydana gelen olaylarda; 25 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu, 39 güvenlik görevlisinin yaralandığını belirterek, “Yaşanan tüm bu olaylarda şehit olan personelimize ve vatandaşlarımıza tekrar Allah'tan rahmet, aileleri başta olmak üzere Türk Milletine başsağlığı ve yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz” dedi.

'Dağlıca'da gece boyu çatışma yaşanmadı'

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Irak sınırı dağlık arazi kesiminde 7 Mayıs tarihinde, güvenlik kuvvetlerince arazinin aranması esnasında bir grup bölücü terör örgütü mensubu ile temas sağlandığını ve çıkan çatışmada iki personelin şehit olduğunu, bir personelin yaralandığını hatırlatan Tuğgeneral Gürak, çatışmada 5 bölücü terör örgütü mensubunun silah ve teçhizatı ile birlikte etkisiz hale getirildiğini kaydetti.

Tuğgeneral Gürak, “Bu olayla ilgili olarak, bazı basın ve yayın organlarında Dağlıca Üs Bölgesine silahlı saldırı olduğu, gece boyu çatışmalar yaşandığı şeklinde verilen haberler asılsız olup, konuya ilişkin aynı gün tarafımızdan gerekli açıklama yapılmıştır” dedi.

Tuğgeneral Gürak, 22 Ocaktan itibaren 10 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiğini ve 19 bölücü terör örgütü mensubunun yakalandığını anlatarak, şunları kaydetti:

“Aynı dönem içerisinde 45 bölücü terör örgütü mensubu kendiliğinden teslim olmuştur. Teslim olan teröristlerin 39'u serbest bırakılmış, 6'sı tutuklanmıştır.

Dönem içerisinde 76 el yapımı mayın bulunarak etkisiz hale getirilmiş, 1 havan, 1 adet 82 milimetre havan mühimmatı, 19 Kalaşnikof piyade tüfeği, 1 M-16 piyade tüfeği, 2 LAW, 1 RPG-7 silahı, 25 RPG-7 mühimmatı, 26 el bombası, 12 anti personel mayını, 3 anti tank mayını, 11 basma düzeneği, 4 telsiz, 2 gece görüş dürbünü, 74 kilogram amonyum nitrat, 700 gram dinamit, 13 kilogram plastik patlayıcı madde ile birlikte bol miktarda yaşam malzemesi ele geçirildi.”

'Karakollardaki personel sayısı arttırıldı'

Tuğgeneral Gürak, karakollarla ilgili bilgi de aktardığı toplantıda, iç güvenlik harekat bölgesindeki karakollardaki rütbeli personel sayısının son yıllarda önemli oranda arttırıldığını söyledi.

İç güvenlik harekatının yürütüldüğü bölgede, bin 68 jandarma karakolu ile 258 hudut karakolu olmak üzere toplam bin 326 karakol bulunduğunu bildiren Tuğgeneral Gürak, yeni karakolların inşası ve fiziki durumlarının iyileştirilmesi konusunda bilgi verdi.

Jandarma Genel Komutanlığı istihkam iş gücü kullanılarak da ulaşımı zor ve emniyet sorunu yaşanan bölgelerde yer alan dört karakolun inşaatının tamamlandığını belirten Tuğgeneral Gürak, Aktütün Jandarma Tabur Komutanlığı ve Ketina Jandarma Sınır Takım Komutanlığı inşaatlarının Haziran 2010 tarihinde tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

Tuğgeneral Gürak, “Yeni inşa edilen karakolların dış cephe ve çatılarında, roket ve havan atışlarına karşı taş ve güçlendirilmiş betonarme duvar ile yanmaya karşı dayanıklı yapı elemanları kullanılmaktadır” dedi.

Basın mensuplarına, karakollarla ilgili yapılan çalışmalara ait bazı görüntüler gösteren Tuğgeneral Gürak, ayrıca, inşaat çalışmalarının tamamlanmasından sonra bu bölgeye bir basın turu düzenleyerek karakolları göstereceklerini söyledi.

“Barış ve Demokrasi Partisi'nin bazı yetkililerinin Genelkurmay Başkanlığı tarafından ilan edilen 'Geçici Güvenlik Bölgeleri' içinde yer alan dağlara giderek eylem yapacaklarını açıkladıklarının” belirtilerek, bu konuda TSK'nın tavrının ne olacağının sorulması üzerine Tuğgeneral Gürak, yasakla ilgili bölgelerin TSK'nın internet sitesinde zaman zaman yayınlandığını hatırlattı. Tuğgeneral Gürak, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadelesi devam etmektedir” dedi.

TSK'ya ait ambulans uçak ve kargo uçaklarıyla 5 uçuş yapılarak Kırgızistan, Kosova ve Irak'tan 45 hasta veya yaralı ile 32 refakatçinin Türkiye'ye getirildiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, bu faaliyetlerden sonuncusunda, Musul'da bir bombalı saldırıda yaralanan 24 Iraklı öğrencinin, 17 refakatçisi ile birlikte 5 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye'ye nakledildiğini söyledi.

Yine dönem içinde Haiti ve Şili'ye yardım malzemesi götürmek üzere, değişik zamanlarda, TSK'ya ait 8 uçak görevlendirildiğini belirten Tuğgeneral Gürak, “TSK, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sahip olduğu imkanları vatandaşlarının hizmetine sunmaya ve insani yardım faaliyetlerine katkı sağlamaya devam edecektir” dedi.

Tuğgeneral Gürak, aynı dönemde TSK tarafından 115 arama kurtarma faaliyeti yapıldığını, bu faaliyetlerde 517 kişinin sağ olarak kurtarıldığını, 21 kişinin ise ölü bulunduğunu bildirdi.

19 MAYIS'TA KARARGAHTA TÖREN

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un direktifleri doğrultusunda, 2009 yılından itibaren ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Savaşı'nda her zaman Atatürk'ün yanında bulunan, İstiklal Savaşı'nın önde gelen Komutanları İsmet İnönü, Kazım Karabekir ve Fevzi Çakmak için her yıl özel anma töreni düzenlendiğini belirterek, son olarak Fevzi Çakmak için 10 Nisan 2010 tarihinde tören yapıldığını hatırlattı.

Söz konusu anma törenlerine, 19 Mayıs'ta saat 15.00'te Genelkurmay Karargahı Orbay Salonu'nda “Atatürk Özel Anma Töreni” ile devam edileceğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, “Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Atatürk Özel Anma Töreni kapsamında 'Doğumunun 129'uncu Yıl Dönümünde Asker ve Devlet Adamı Atatürk' konulu bir panel icra edilecektir” dedi.

TÜRK DENİZ GÖREV GRUBU

Tuğgeneral Gürak, 6 Mayıs - Temmuz 2010 tarihleri arasında görev yapacak olan Türk Deniz Görev Grubu (TDGG)'nun tarihi ilk aktivasyonu için 10 Mayıs'ta Marmaris'teki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda tören düzenlendiğini belirterek, şunları kaydetti:

“TDGG, barışı desteklemek, uluslararası güvenliğin önemli bir boyutunu oluşturan deniz güvenliğine katkıda bulunmak, denizde durumsal farkındalığı sağlamak, ilgi alanımıza giren denizlerde sancak veya varlık göstermek, bölge ülkeleriyle tatbikat, eğitim ve liman ziyaretleri icra ederek ikili ilişkileri geliştirmek ve Türk Deniz Kuvvetleri'nin kazandığı imkan ve kabiliyetler ile uzun süreli harekat icra etme yeteneğini göstermek maksadıyla teşkil edilmiştir.”

TDGG'nin, Cumhuriyet tarihinde ilk defa oluşturulduğunu ve kuruluşunda TCG Kemalreis, TCG Gaziantep, TCG Turgutreis ve TCG Giresun fırkateynleri ile gemilerin herhangi bir sahil tesisine bağımlı olmaksızın denizde lojistik ihtiyacını karşılayacak olan lojistik destek gemisi TCG Akar'ın yer aldığını kaydeden Tuğgeneral Gürak, TDGG'nin 2010 yılı aktivasyonunun Akdeniz ve Adriyatik Denizi'nde icra edilmesinin planlandığını bildirdi.

Halen devam etmekte olan ve önümüzdeki dönemde yapılacak tatbikatlar hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, Maple Flag-43 Tatbikatı'nın, 17-28 Mayıs arasında Kanada'daki Cold Lake Hava Üssü'nde yapılacağını, tatbikatın amacının, günümüz muhtemel harekat ortamına yönelik yeni teknik, taktik ve usulleri Hava Kuvvetlerinin diğer muharip unsurlarına aktarmak ve Anadolu Kartalı eğitimlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

Tuğgeneral Gürak, tatbikata, Türkiye, ABD, Almanya, Fransa, Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda ve NATO NAEW (Havadan Erken Uyarı) unsurlarının katılacaklarını ifade ederek, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın da tatbikata 6 F-16 uçağı, 3 KC-135 R tanker uçağı ve toplam 78 personel ile iştirak edeceğini bildirdi.

Efes-2010 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatının ise 3-28 Mayıs arasında, Batı Anadolu Bölgesi ve Ege Denizinde, Ege Müşterek Özel Görev Kuvveti Komutanlığınca yapılmakta olduğunu belirten Tuğgeneral Gürak, tatbikatın amacının; müşterek harekatta görev alacak birlik ve karargahların bir arada çalışma yeteneklerini ve eğitimlerini geliştirmek, komuta veya kontrol sistemlerini denemek olduğunu kaydetti.

Yıldırım-2010 Seferberlik Tatbikatları hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, bu tatbikatlardan ilkinin 2–10 Haziran arasında, Hava Kuvvetleri Komutanlığının Balıkesir'deki 9'uncu Ana Jet Üs Komutanlığı'nda gerçekleştirileceğini bildirdi.

Tatbikatların genel olarak amacının; seferberlik sisteminin denenmesi, tatbikata katılacak yedek personelin sefer görev yerlerine yönelik eğitilmesi, seferberlik ve savaş halinde bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile Silahlı Kuvvetler arasında yürütülecek müşterek faaliyetlerin denenmesi olduğunu anlatan Tuğgeneral Gürak,Yıldırım-2010 Seferberlik Tatbikatının ilkine 60 yedek personel ve 20 araç ile kamu kurum ve kuruluşlarından bazı unsurların da katılacağını söyledi.

ORGENERAL BAŞBUĞ KAZAKİSTAN'A GİDECEK

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un temasları hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, Orgeneral Başbuğ'un 5–6 Mayıs'ta Belçika'da yapılan 163'üncü NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları Toplantısına katıldığını, toplantı esnasında Türkiye ile Ukrayna arasında Hava Resmi Bilgi Değişimi Mutabakat Muhtırası'nın imzalandığını bildirdi.

İspanya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Jose Julio Rodriguez Fernandez'in, 11 Mayıs'ta Orgeneral Başbuğ'a ziyarette bulunduğunu hatırlatan Tuğgeneral Gürak, ziyarette, iki ülke askeri ilişkiler başta olmak üzere bölgesel ve küresel güvenlik konularının değerlendirildiğini kaydetti.

Tuğgeneral Gürak, Orgeneral Başbuğ'un, 20–23 Mayıs arasında, Kazakistan Savunma Bakanının davetlisi olarak, bu ülkeye resmi bir ziyarette bulunacağını da bildirdi.

TEMSİLİ ASKERLİK UYGULAMASI

Temsili askerlik uygulamalarına da değinen Tuğgeneral Gürak, Kuvvet Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birliklerde, 11-14 Mayıs arasında engelli vatandaşların kutsal askerlik hizmetini bir gün süreyle yerine getirebilmelerini sağlamak amacıyla, temsili askerlik uygulamaları yapıldığını hatırlattı.

Tuğgeneral Gürak, “Bugün sona erecek temsili askerlik uygulaması önümüzdeki yıllarda da devam edecek, gönüllü engelli vatandaşlarımızın bir gün de olsa askerlik mesleğini yaşamaları sağlanacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!