Ali GÜLER/KONYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2008 15:42
ET Üreticileri Birliği, Konya'da ‘Küresel Isınmanın Besicilik ve Kırmızı Et Sektörüne Etkileri, Önlemler’ konulu panel düzenledi.
Küresel ısınmanın Konya Havzası ve bölgesini etkilediği, bunun da hayvancılık sektörünü olumsuz etkilediği vurgulandı. Et ve
Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 20 bin ton et ihtiyacını karşılamak için üreticilerden 100 bin baş hayvan alacağını açıkladı.
Et Üreticileri Birliği, kırmızı et sektörünün önemli merkezlerinden Konya'da, kırmızı et ve besicilikteki yeni teknolojiler ve bölgesel sorunlara yönelik, ‘Küresel Isınmanın Besicilik ve Kırmızı Et Sektörüne Etkileri, Önlemler’ konulu panel düzenledi. Panele, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Et Üreticileri Birliği Başkanı Hikmet Kayar, Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Eyüp Başer, Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ramazan Gürbüz, MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, üniversite öğretim üyeleri ve çok sayıda üretici katıldı.
‘Türkiye'nin gıda ambarı’ olarak bilinen Konya'da kuraklığın etkisini gösterdiğini belirten Et Üreticileri Birliği Başkanı Hikmet Kayar, bu durumunun hem kırmız et üreticisini hem de tüketiciyi etkilediğini söyledi. Bölgedeki hayvancılığın tarımla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirten Kayar, Konya'da 161 bin besi hayvanı, 606 bin büşükbaş, 850 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu söyledi. Konya'da günde 1180 hayvan kesildiğine dikkat çeken Kayar, “Girdi maliyetleri önemli. Kuraklıkla birlikte yem üretimi düştü. Buna paralel olarak fiyatlar arttı. Maliyet artışıyla kaliteli et üretmek ters orantılı. Bu durumda az yemle çok et üretmek önem taşıyor. Bunun için ırk ıslahı yapılmalı. Bunun yanında Konya’da kombina sıkıntısı yaşanıyor” dedi.
Et ve Balık Kurumu'yla ilgili bilgi veren Genel Müdür Bekir Ulubaş ise “Et ve Balık Kurumu olarak 10 bin ton üretim yapıyoruz. Bunu 20 bin tona çıkarmamız ve bunu pazarlamamız gerekir. Böyle olursa geleni çevirmeyiz. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 20 bin ton et ihtiyacını karşılamak için 100 bin baş hayvan alacağız. Kurban Bayramı'ndan sonra besiciyi mağdur etmeyeceğiz. Elinizdeki hayvanları düşük ücrete satmayın. Bize getirin. Bayram öncesi Türk Hava Kurumu, Diyanet ve Kızılay'ın 10 bin hayvanı kesilecek. Bayramda üreticiyi geri çevirmeyeceğiz” dedi.
Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, girdi maliyetlerinin yüksekliğine ve kombina sıkıntısına değindi.
Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ramazan Gürbüz, küresel ısınmanın Konya kapalı havzasının etkili olduğunu söyledi. Konya’da 1 milyon 700 bin metreküp yer altı suyuna sahip olduğumuzu belirten Gürbüz, "Bu önemli kaynağımızı sulama tekniğimizin yanlışlığı nedeniyle hızlı bir şekilde azalmaktayız. Geleceğimizin sigortasını bitirmekteyiz. Büyük illerimizin et ihtiyacı Konya'dan karşılanmaktadır. Konya buğday ambarı olduğu kadar et deposu sayılabilir. Hayvancılığın iki önemli girdisi vardır. Canlı hayvan ve yemdir. Yem toplam girdinin yüzde 70'ini oluşturmaktadır. Yem olmadan hayvancılığın yaşaması mümkün olmaz. Küresel ısınma bölgemizde diğer illere göre daha etkili ve önemlidir” dedi.