Ergün AYAZ / DHA- ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2008 00:003dk okuma
Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon dün Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi tarafından Kandıra F Tipi Cezaevi’nde ziyaret edildi. Genelkurmay açıklamasında "İki emekli komutana yapılan bu ziyaret, Türk Silahlı Kuvvetleri adına gerçekleştirilmiştir" denildi.
KOCAELİ Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi, dün Kandıra F Tipi Cezaevi’ne giderek, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’u "Türk Silahlı Kuvvetleri adına" ziyaret etti.
Genelkurmay internetten duyurdu
Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi, dün saat 11.00 sıralarında Renault Megane marka sivil 41 KK 240 plakalı gümüş renkli otomobille, İzmit Kandıra yolu üzerindeki yüksek güvenlikli Kandıra F Tipi Cezaevi’ne geldi. Silahlı Kuvvetler adına alınan izinle cezaevine giren Mendi, askeri lojmandan ve orduevinden gözaltına alınan Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile 1 saat 5 dakika görüştü. Mendi, saat 12.35’te cezaevinden çıktı, görüşme hakkında hiçbir açıklama yapmadan, geldiği araçla ayrıldı. Mendi’nin ziyareti, görüşmenin hemen ardından Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamayla duyuruldu. Açıklama, Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşmek için Başbakanlık binasına doğru yolda olduğu dakikalarda yapıldı. Başbuğ, göreve başlaması nedeniyle önceden planlanmış olan ziyareti için, açıklamadan 2 saat sonra Başbakanlık binasına geldi.
Ziyaret TSK adına yapılmıştır
Genelkurmay Başkanlığı’nın iki komutana cezaevi ziyareti ile ilgili olarak saat 12.00 sıralarında yaptığı açıklama şöyle:
"1. 03 Eylül 2008 günü, saat 11.30’da Kocaeli ili Garnizon Komutanı Korgeneral Galip MENDİ, Kandıra Cezaevi’nde tutuklu olarak bulunan (E) Orgeneral Şener ERUYGUR ile (E) Orgeneral Hurşit TOLON’u ziyaret etmiştir.
2. Türk Silahlı Kuvvetlerine uzun süre hizmet veren iki emekli komutana yapılan bu ziyaret, Türk Silahlı Kuvvetleri adına gerçekleştirilmiştir.
3. Bilindiği üzere, dün olduğu gibi bugün de Türk Silahlı Kuvvetlerinin yargıya olan saygısı ve güveni tamdır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."
Orgeneral Babaoğlu’nun sözleri
Cezaevi ziyaretinin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’nun Ergenekon davası ile ilgili sözlerinin ardından gelmesi de dikkat çekti. Babaoğlu, önceki gün Işıklar Askeri Hava Lisesi’ndeki törenler sırasında gazetecilerin bir kurmay yarbayın gizli belgeleri sızdırdığı gerekçesiyle tutuklanması konusundaki sorularını yanıtlarken, "Bence Ergenekon’un ne olduğu belli değil ki. Şu kadarını söyleyeyim, evrak sızmasıyla ilgili konu olduğunda Ergenekon gündemde değildi" demişti.
Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, emekli orgeneralleri yalnız bıraktığı iddiaları için hukuki sürecin devam ettiğini, bir şey söylemesinin mümkün olmadığı yanıtı vermişti. Tolon’un evinde yapılan aramada Büyükanıt’ın kişisel ve ailevi bilgilerinin yer aldığı bir klasör de bulunmuştu.
Özel Kuvvetler’de görevliydi
KORGENERAL Galip Mendi, Özel Kuvvetler’de uzun yıllar görev yaptı. 1983’te kurmay subay olan Mendi, 1992’de Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesine atandı. 1992-1994’de Özel Kuvvetler Komutanlığı Okul Komutanlığı yaptıktan sonra 1996’da KKTC’de Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’na atandı. Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı, 23 Mart 1996’da yazdığı bir yazıda "St. Barnabas baskınını gerçekleştirenlerin kullandığı beyaz Renault Toros’un Sivil Savunma Teşkilatı’na ait olduğu doğru mudur?" sorusunu yöneltti. Sivil Savunma Teşkilatı’na eleştirilerini sürdüren Adalı, 6 Temmuz 1996’da Lefkoşa’da evinin önünde öldürüldü. Bu cinayetle ilgili suçlamalar yöneltilen Mendi, Türkiye’ye döndükten sonra 1997’de Özel Kuvvetler Komutan yardımcılığı yaptı, sonra da tuğgeneralliğe terfi etti. Mendi, 2000’de Kıbrıs’a bu kez Kıbrıs Güvenlik Kuvvetleri Komutanı olarak dönünce protestolarla karşılaştı, parti liderleri karşılamaya gitmedi. Mendi, 2003 yılında Ledra Palas’ta özel bir oturum gerçekleştiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) bir heyetin Kutlu Adalı cinayeti ile ilgili sorularını yanıtladı. Cinayetle ilişkisi olduğu iddialarını reddeden Mendi, 2002’de Türkiye’ye döndü. Mendi, sürekli terfi alarak korgeneralliğe yükseldi. AİHM Türkiye’yi, "Kutlu Adalı cinayetini yeterli ve etkin biçimde soruşturmadığı" gerekçesiyle 95 bin Euro ödemeye mahkûm etmişti.